Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α, ενώ σημειώνεται πως η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, συμμετείχε σε αντίστοιχη άσκηση με ινδικό αντιτορπιλικό ανατολικά της Κρήτης.
Από τη Δευτέρα 24 έως την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και του Αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού Aεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ΕΔ συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:
- Τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).
- Τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.
- Το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ.
- 4 Μαχητικά Α/Φ F-16 και 2 Μαχητικά Α/Φ MIRAGE 2000-5.
- 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.
Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του Αεροπλανοφόρου GRF, συμμετείχαν επίσης το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) USS RAMAGE και 4 Μαχητικά Α/Φ F-18.
Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:
- Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
- Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
- Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
- Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
- Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
- Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).
Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Η.Π.Α. (MDCA), συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.
Οι στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας έχουν κορυφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο διμερούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε και τις πρόσφατες εκπαιδευτικές πτήσεις σε ορεινό περιβάλλον μεγάλου υψομέτρου σε συνδυασμό με αεροκίνητες ενέργειες ημέρα και νύχτα και εκπαίδευση στην καταρρίχηση με την τεχνική rappel, σε ξεχωριστή συνεκπαίδευση Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 17 έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου και στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων, στην ευρύτερη περιοχή του Στεφανοβίκειου Βόλου.
Στην συνεκπαίδευση συμμετείχε προσωπικό και μέσα της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) ως εξής:
- Προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ).
- 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) AH-64A και 1 Ε/Π AH-64D.
Από πλευράς ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ανάπτυξης των στοιχείων της 3rd Combat Aviation Brigade (3rd CAB) στο Στεφανοβίκειο και της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Η.Π.Α. (Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA), συμμετείχαν 5 Ε/Π UH-60 Black Hawk.
Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πτήσεις Ε/Π σε ορεινό περιβάλλον μεγάλου υψομέτρου σε συνδυασμό με αεροκίνητες ενέργειες ημέρα και νύχτα, και εκπαίδευση στην καταρρίχηση από Ε/Π με την τεχνική rappel, που συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας την διαχρονική συνεργασία των δύο Χωρών στον τομέα του Ειδικού Πολέμου.
Καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει σε διπλό ταμπλό ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, και ενώ βάζει στο παιχνίδι και την Κίνα, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο πλέον σταθερός και ικανός σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.