Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

"Απόβαση" Ινδών ανατολικά της Κρήτης-Συνεκπαίδευση ινδικού αντιτορπιλικού με τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ-Ηχηρό μήνυμα στη Μεσόγειο (Εικόνες)

Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς ινδικό αντιτορπιλικό βρέθηκε ανατολικά της Κρήτης για συνεκπαίδευση με την Φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα και στην Τουρκία, σε μια περίοδο πυρετωδών ενεργειών της τελευταίας με το Πακιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ με το Ινδικό Αντιτορπιλικό (Α/Τ) INS CHENNAI στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων».

https://www.youtube.com/watch?v=37y4BTDHh6Q

Υπενθυμίζεται πως μετά από πρόσφατη επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Ινδό ομόλογό του, αποκαλύφθηκε πως υπάρχει στα σκαριά σχέδιο τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ-Ινδίας.

Η ανώτατη ηγεσία του στρατού εργάζεται πυρετωδώς για τη διεθνή ενίσχυση της θέσεως της Ελλάδας, σχηματίζοντας αμυντικές συνεργασίες με κρίσιμους περιφερειακούς και διεθνείς συμμάχους, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε σε συζήτηση και τριμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ-Ινδίας.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ προσκάλεσε τον Ινδό ομόλογό του Στρατηγό Anil Chauhan να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό, αφού αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των αναθεωρητικών τάσεων και προκλητικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στην περιοχή της, και επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παγίως υποστηρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Χώρας μας.

Όπως γράφαμε επιπλέον στο Πενταπόσταγμα, είναι γεγονός ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει έναν ιδιαίτερο ζήλο στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας και του «χτισίματος» συμμαχιών με ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, αλλά και με την ανερχόμενη υπερδύναμη Ινδία.

Σε αυτούς τους τομείς συνεργασίας έρχεται να προστεθεί η δυνατότητα αγοράς από την Ελλάδα του νέου Ινδικού πυραύλου κατά της ακτινοβολίας RudraM-II, ο οποίος έχει βεληνεκές 300χλμ και ταχύτητα έως 5,5 Mach και δύναται να εκτοξευτεί από Γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 που διαθέτει η χώρα μας.

https://www.youtube.com/watch?v=S50XUp0F6cU

Πλέον της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων Αθήνας-Νέο Δελχί που θα έχει ως αποτέλεσμα η αγορά των υπόψιν πυραύλων από την Ελλάδα, λόγω των πάρα πολύ καλών τεχνικών χαρακτηριστικών και της εμβέλειάς τους, επιπλέον θα αποτελέσουν ένα σημαντικότατο όπλο καταστροφής τουρκικών ραντάρ αεράμυνας σε μεγάλη απόσταση και βάθος από τα μικρασιατικά παράλια σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης, διευκολύνοντας σημαντικότατα το έργο της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη συνέχεια.

Οι σχέσεις Αθήνας-Νέου Δελχί χαίρουν των καλύτερων δυνατών προοπτικών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής, του εμπορίου και της οικονομίας, του πολιτισμού, αλλά και ευρύτερων διπλωματικών σχέσεων στη διεθνή σκακιέρα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...