Το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, βλέπουμε μια ύφεση της επιθετικότητας του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, συνοδευόμενη από αγκαλιές και φιλικά τηλεφωνήματα μεταξύ των ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ της Τουρκίας με τους δικούς μας ομολόγους.
Ωστόσο αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, αφού η άλλη δείχνει ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα,με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση των στόχων της "Γαλάζιας Πατρίδας", που είναι μεταξύ πολλών άλλων, η εξασφάλιση της ναυτικής κυριαρχίας τους σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με Κορβέτες-Φρεγάτες-Αντιτορπιλικά
Με γνώμονα τα παραπάνω, η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται για το TF-2000 Air Defense Warfare Destroyer (HSHM) πρόγραμμα ,που αφορά τα εγχώρια αντιαεροπορικά συστήματα που θα εξοπλίσουν τα επίσης εγχώρια αντιτορπιλικά που θα κατασκευάσει.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, 4 Κορβέτες κλάσης ADA, που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του Προγράμματος MİLGEM, παραδόθηκαν στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων μεταξύ 2011-2018.
Η TCG ISTANBUL, η πρώτη από τις 4 φρεγάτες κλάσης ISTIF που θα παραχθούν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του έργου, θα εισέλθει στο απόθεμα φέτος.
Από την άλλη, οι πρώτες τελετές συγκόλλησης των υπόλοιπων 3 φρεγατών κλάσης ISTIF θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 10 Απριλίου.
Προβλέπεται ότι 3 φρεγάτες, των οποίων οι κατασκευαστικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα, θα είναι έτοιμες να εισέλθουν στην απογραφή εντός ρεκόρ 36 μηνών.
Η τρίτη φάση του Έργου MİLGEM είναι τα TF-2000 Air Defense Warfare Destroyers.
Το πρώτο αντιτορπιλικό TF-2000 έχει στόχο να μπει στο απόθεμα το 2027.
Αναφερόμενος στα αντιτορπιλικά TF-2000 στις 20 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος Hüseyin Duman, Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε:
"Στην τελευταία συνεδρίαση του SSİK αποφασίστηκε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του TF- 2000 και να διατεθεί προϋπολογισμός για αυτό. Το πρώτο TF-2000 Destroyer θα κατασκευαστεί από την ASFAT στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης"
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις 6 Απριλίου 2023, ο Πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir είπε, «Οι εταιρείες μας σκέφτονται το TF-2000 από την άποψη του σχεδιασμού. Διαθέσαμε έναν μικρό προϋπολογισμό για να υποστηρίξουμε αυτό το έργο σχεδιασμού. Επί του παρόντος, οι εργασίες συνεχίζονται στο Ναυτικό μας, την ASFAT και άλλες εταιρείες».
Από τις 10 Απριλίου 2023,οι κατασκευαστικές δραστηριότητες των 3 φρεγατών κλάσης ISTIF θα ξεκινήσουν επίσημα, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2026.
TF-2000 Air Defense Warfare Destroyer (HSHM)
Τα αντιτορπιλικά TF-2000, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να έχουν μήκος 166 μέτρα, πλάτος 21,5 μέτρα, βύθισμα 5,4 μέτρα, εκτόπισμα 8.500 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 28+ κόμβων και ταχύτητα ανάπτυξης 18 κόμβους, θα είναι τα πλοία με το μεγαλύτερο εκτόπισμα στο Πρόγραμμα MİLGEM.
TF-2000 HSHM με διαμόρφωση CODOG. Θα διαθέτει 2 κινητήρες ντίζελ, 2 αεριοστρόβιλους και 2 έλικες ελεγχόμενου βήματος (CPP). Σκάφος; Θα έχει μειωμένη επιφάνεια διατομής ραντάρ, υποβρύχια ακουστική, μαγνητική και υπέρυθρη υπογραφή.
Επιπλέον, πολλά εθνικά όπλα και συστήματα αισθητήρων θα χρησιμοποιηθούν στα αντιτορπιλικά TF-2000.
Οπλικά συστήματα
Κανόνι 127 mm
Σύστημα κάθετης εκτόξευσης 64 θέσεων (MİLDAS),πυραύλων εδάφους-αέρος
16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι επιφανείας-εδάφους ATMACA,
Σύστημα κλειστής αεράμυνας GÖKDENİZ,
Αντιαρματικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς UMTAS
Τορπίλλη
Σύστημα επίθεσης λέιζερ NAZAR,
Αισθητήρας και συστήματα επικοινωνίας
Ραντάρ LPI,
ραντάρ πλοήγησης,
Ηλεκτροοπτικός Διευθυντής,
Combat ED System,
Ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών ÇAFRAD,
Σύστημα παρακολούθησης αναζήτησης υπερύθρων,
Σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας X Band,
Σύστημα IFF,
Σύστημα ραντάρ ED,
Σύστημα σύγχυσης και εξαπάτησης τορπίλης,
ρυμουλκούμενο LFAS,
Σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας Ku Band,
Combat ET System,
Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ADVENT,
Σχεδιάζονται τέλος συστήματα αισθητήρων και επικοινωνιών, όπως σόναρ κ.λπ.
Αυξάνεται η απειλή στο Αιγαίο
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία εκτός από το πρόγραμμα MILGEM που προβλέπει την κατασκευή νέων Κορβετών και την αντικατάσταση παλαιών φρεγατών της YAVUZ, με τις νέες κλάσης İSTİF , ξεκίνησε παράλληλα το «Έργο εκσυγχρονισμού μισής ζωής φρεγάτας κλάσης BARBAROS».
Με τον εκσυγχρονισμό αυτό σχεδιάζεται η χρήση των εν λόγω φρεγατών για πολλά χρόνια.
Φρεγάτες κλάσης Barbaros της Τουρκίας (MEKO-200TN-IIA/B), είναι ως γνωστόν ο ακόλουθες:
(F-244) TCG BARBAROS (παραγγελία στις 23 Μαΐου 1997)
(F-245) ORUÇREİS (παραγγελία στις 23 Μαΐου 1997)
(F-246) SALİHREİS (παραγγέλθηκε στις 22 Ιουλίου 1998)
(F-247) KEMALREİS (παραγγελία στις 08 Ιουνίου 2000)
Τώρα με το πρόγραμμα TF-2000 Air Defense Warfare Destroyer (HSHM), που προβλέπει την κατασκευή του πρώτου εγχώριου αντιτορπιλικού το 2027 με πολύ μεγάλες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας, η Τουρκία επιδιώκει όχι μόνο την θαλάσσια κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και την επέκταση της αντιαεροπορικής χερσαίας άμυνας στην Θάλασσα.
Κοινώς αν για παράδειγμα το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό στείλει 2 τέτοια αντιτορπιλικά στο κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ Ευβοίας-Λέσβου-Χίου, τότε τα αντιαεροπορικά συστήματα αυτών θα αποτρέπουν όχι μόνο Ελληνική αεροπορική προσβολή εναντίον τους, αλλά θα δρουν αποτρεπτικά κατά πυραυλικών επιθέσεων μας που θα κατευθύνονταν κατά στόχων στην ηπειρωτική Τουρκία, σε συνδυασμό με τα χερσαία Τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η απειλή στο Αιγαίο για την χώρα μας αυξάνεται συνεχώς.