Μιας ΑΟΖ όμως που στην πράξη αποκτά αντίστοιχη σημασία με τα χωρικά ύδατα και παράλληλα είναι αρκετά μεγαλύτερη σε έκταση από τα χωρικά ύδατα.
Ποιος είναι ο ορισμός της ΑΟΖ όπως διατυπώθηκε στο κείμενο του Δικαίου της Θάλασσας του 1982.
Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, απαντά στα Parapoltika FM.
.''ΑΟΖ, aποκλειστική οικονομική ζώνη, είναι ένας νέος θεσμός προέκυψε το 1982 ο οποίος έχει ως χαρακτηριστικό ότι δεν περιλαμβάνει μόνο το βυθό και το υπέδαφος, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα αλλά και την θαλάσσια στήλη πάνω από το βυθό. Ο φίλος μας Θεόδωρος, ο κοινός μας φίλος Θεόδωρος Καρυώτης αναφέρεται συχνά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και δικαίως. Είναι η νέα τάση η οποία επικρατεί'' Δηλαδή δεν προστατεύεις πλέον, δεν εκμεταλλεύεσαι μόνο το βυθό και το υπέδαφος αλλά προστατεύεις και το θαλάσσιο περιβάλλον''.
Πώς αλλάζει η ΑΟΖ μετά τις εξελίξεις στην Νότια Σινική Θάλασσα και γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική για τα Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Απαντά ο καθηγητής Γιώργος Φίλης και ο καθηγητής Γρίβας.
Ο κ. Φίλης αναφέρει: ''Σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία η αποκλειστική οικονομική ζώνη αφορά μόνο κυριαρχικά δικαιώματα. Δηλαδή δεν αφορά Εθνική κυριαρχία, δηλαδή κάνω ότι θέλω με το Ναυτικό μου και τα λοιπά, Όμως τείνει το εθιμικό δίκαιο έτσι όπως έχει εξελιχθεί ειδικά σε χώρες όπως είναι στη στη νοτιοανατολική Ασία, η ΑΟΖ να χρησιμοποιείται από τις χώρες που την έχουν ανακηρύξει εν μέρει ως χώρος όπου ασκούν Εθνική κυριαρχία. Δηλαδή υπάρχουν χώρες στην Ασία οι οποίες σου λένε στη δικιά μου ΑΟΖ δεν επιτρέπω άδεια Πολεμικού Ναυτικού να κάνει ασκήσεις άλλης χώρας, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο για την αλιεία, σημαίνει ότι αρχίζει σιγά-σιγά να δημιουργείται ένα δίκαιο, εθιμικό, είμαι πολύ προσεκτικός, δεν το λέει αυτό το σύμφωνο του δικαίου της θαλάσσης, αλλά είναι τι αρχίζει και γίνεται σιγά-σιγά να θεωρούν ως προέκταση των χωρικών υδάτων τους. Που σημαίνει λοιπόν ότι αυτό το πράγμα μπορούμε να το κάνουμε και εμείς, που αυτό το πράγμα σημαίνει ότι μεγαλώνεις τη χώρα σου. Και δεν τη μεγαλώνεις τη χώρα σου έναντι κάποιου άλλου. Την μεγαλώνεις εκεί που σου επιτρέπει το διεθνές δίκιο και αυτό θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε στο μέλλον κοινό σύνορα με την Κύπρο θα μας επιτρέψει να ανασχέσουμε αυτόν τον Αττίλα και το τού Νέο οθωμανισμού, που λέγεται γαλάζια πατρίδα, είναι ξεκάθαρο το τι σημαίνει δηλαδή. Μπορεί υπό όρους να έχει δηλαδή ψήγματα, εμπέδωσης και εθνικής κυριαρχίας η αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν είναι κάτι ή κάτι ξέρετε ομιχλώδες και μιλάμε για τα ψάρια''.
Ο Κύριος Γρίβας σημειώνει: ''Υπάρχει μία τάση επαναλαμβάνω σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας ξεκινήσει από την Κίνα και τη νότια σινική θάλασσα αλλά δεν έχει περιοριστεί εκεί, έχει επεκταθεί, τα χωρικά ύδατα αλλά και η ΑΟΖ να θεωρούνται να αντιμετωπίζονται και de facto να μετατρέπονται, σε προέκταση της στεριάς. Σε αυτό που λέμε γαλάζιο έδαφος, από κει που πήρε και ο Ερντογάν την περιβόητη Γαλάζια πατρίδα. Δηλαδή να μετατρέπονται, να μετατρέπονται υπό την έννοια το πώς τα αντιμετωπίζεις όσον αφορά την κυριαρχία σου, όχι απλώς σε χώρο στον οποίο να έχεις κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αυτό που είπα πριν, ως προέκταση της στεριάς. Αυτό συμβαίνει για μία σειρά από λόγους αλλά έχει και ένα υπόβαθρο. Ουσιαστικά είναι μία διευρυμένη έννοια των χωρικών υδάτων, τόσο ποσοτικά δηλαδή πλέον δεν είναι τα 12 ναυτικά μίλια είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο όσο και ποιοτικά, δηλαδή δεν είναι απλώς χωρικά ύδατα επαναλαμβάνω είναι προέκταση του εδάφους''.
Δείτε το σχετικό βίντεο