Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό τάνκερ-Φρεγάτα μαζί με υποβρύχιο κοντά στην Πύλο προκαλούν συναγερμό στο ΝΑΤΟ-Η Ελλάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία

ψυχροπολεμική αναμέτρηση ΝΑΤΟ- Ρωσίας και αυξημένη κινητικότητα που παρουσιάζουν Ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην ΝΑ Μεσόγειο.

Το τάνκερ του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Akademik Pashin και η φρεγάτα Admiral Kasatonov (κλάσης Gorshkov) απέπλευσαν τις τελευταίες ημέρες από το λιμάνι της Ταρτούς και τώρα πλέουν ανάμεσα σε Νότια Πελοπόννησο και Κρήτη.

Η τελευταία δορυφορική εικόνα ήταν χθες και οι δύο μονάδες έπλεαν νότια της Κρήτης προς τα δυτικά.

Η παρουσία του πλοίου εφοδιασμού Akademik Pashin και η φρεγάτα Admiral Kasatonov πιθανότατα να κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ όπου θα εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο καθοδόν προς τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή το δεξαμενόπλοιο Kama και η φρεγάτα Admiral Gorshkov αναμένεται να εισέλθουν σύντομα στη Μεσόγειο (μέσω Σουέζ), οπότε με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει συνεχή ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο.

Πριν από λίγες μέρες ένα άλλο τάνκερ του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, το Kola, εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω Γιβραλτάρ.

Το πλοίο βρίσκεται τώρα στο Ιόνιο Πέλαγος νότια της Κέρκυρας και πλέει βόρεια.

Η παρουσία αυτού του πλοίου, φέρνει υποψίες για την τροφοδότηση με καύσιμα ρωσικού υποβρυχίου που πλέει στην ευρύτερη περιοχή στα ανοικτά των ακτών της Κεφαλονιάς, εκτελώντας έναν τύπο αποστολής που έχει εντοπιστεί στο παρελθόν.

Μένει να δούμε αν η μονάδα με την οποία κινείται (μια κορβέτα κλάσης Steregushchiy) θα εισέλθει στην Αδριατική, όπου βρίσκεται η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου Bush ή αν θα παραμείνει στο βόρειο Ιόνιο.

Από την πλευρά τους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ παίρνουν τα μέτρα τους, στέλνοντας στην Αδριατική θάλασσα, ομάδα κρούσης του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Μπους, αποτελούμενη από μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Οι αναφορές για λίαν αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο δείχνουν μια εικόνα της ρωσικών σχεδιασμών  για παρακολούθηση και "στοχοποίηση" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αρμάδας παραμένει στην Μεσόγειο, για την  περίπτωση οποιασδήποτε πιθανής  σύγκρουσης με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Αν ξαφνικά η κλιμάκωση στην Ουκρανία οδηγούσε σε προσπάθεια επέμβασης της Δύσης, τότε τα πολεμικά πλοία της, δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν τόσο εύκολα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στόλο και αεροσκάφη από τις βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ.  

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Δύση θα είχε ανώτερες δυνάμεις, αλλά το τίμημα οποιασδήποτε επιτυχίας για το ΝΑΤΟ θα ήταν  υψηλό, λόγω της κλίμακας των επιχειρήσεων.

Σκοπός των Ρώσων πάντως από τι κινήσεις τους, είναι πρωτίστως ο έλεγχος των κινήσεων του 6ου Αμερικανικού στόλου και των πλοίων των χωρών του ΝΑΤΟ σε Αδριατική, ΝΑ Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο.

Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Η  Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε σε συγκερασμό με την Νότια Ιταλία  και την Κύπρο, έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, αφού:

To στενό του Οτράντο ελέγχεται τόσο από τις Ιταλικές ακτές όσο και από την Κέρκυρα.

Ο δίαυλος Σικελίας-Τυνησίας ελέγχεται από την Ιταλία, η ΝΑ Μεσόγειος από Κρήτη-Κύπρο και το Αιγαίο-Αλεξανδρούπολη-Στενά του Βοσπόρου, ελέγχεται εξολοκλήρου από την Ελλάδα  της οποίας τα νησιά διαμερισματώνουν το Αρχιπέλαγος σε 3 τμήματα, μεταξύ των παρακάτω "Ελληνικών στενών" που αποτελούν:

Nότια γραμμή: Πελοπόννησος-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κρήτη (Σούδα)-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος
Μεσαία γραμμή: Αττική-Εύβοια-Κέα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος -Ικαρία-Σάμος
Βόρεια γραμμή: Χαλκιδική-Λήμνος-Μικρασιατικά παράλια

Ουσιαστικά , κανένα πολεμικό πλοίο-υποβρύχιο  δεν μπορεί να μπει ή να βγει από και πρός τα στενά με κατεύθυνση την Μαύρη θάλασσα ή το Αιγαίο, χωρίς να ελέγχεται από την Ελλάδα και κατ' επέκταση τις ΗΠΑ, χάρη στις βάσεις τους σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ