Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μετά το διάβημα της Λιβύης στην Αθήνα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush κινείται στο Ιόνιο Πέλαγος

Από χθες το πρωί, γύρω στις 10:00 πμ, το αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «USS George H.W. Bush» (CVN-77) διέσχισε το στενό της Μεσσήνης και κινήθηκε προς το Ιόνιο Πέλαγος.

Πρόκειται για μια σαφή κίνηση που αφορά την ΑΟΖ της Λιβύης, την  EXXONMOBIL και τα τουρκικά παιχνίδια σε συνεργασία πιθανότατα με την Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το λιβυκό διάβημα προς την Ελλάδα περί δήθεν “παράνομων ερευνών” νότια της Κρήτης από την αμερικανική EXXONMOBIL, πίσω από το οποίο κρύβεται φυσικά η Άγκυρα, έδωσε το έναυσμα να κινητοποιηθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο με επίσημη δικαιολογία την ασφάλεια της περιοχής αυτής της Μεσογείου, στα πλαίσια επιχείρησης του ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο δεδομένο που ενεργοποίησε τους Αμερικανούς ήταν η χθεσινή πτήση του αεροσκάφους Ilyushin Il-62M της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (reg. RA-86495) που απογειώθηκε από τη Μόσχα, πέταξε πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Λιβύης με άγνωστη αποστολή.

Ο δυτικός τύπος κατά της Τουρκίας λόγω Ρωσίας

Σύμφωνα με γνωστή ιταλική ιστοσελίδα που παρακολουθεί τις πτήσεις στην Μεσόγειο, “πάνω από εννέα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι ακόμα ανοιχτός στα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη (με μόνη εξαίρεση εκείνα που πετούν στη Συρία -όπου η Τουρκία έχει άμεσα συμφέροντα).

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική. Μια διφορούμενη πολιτική δεδομένου ότι ακόμη και ο Βόσπορος, που είναι κλειστός για τα πολεμικά πλοία ξένων εθνών”.

Το γεγονός αυτό σήμανε σίγουρα συναγερμό στην αμερικανική πλευρά, ως προς τις προθέσεις Ρώσων και Τούρκων στην Λιβύη, μετά την ανακοίνωση της λιβυκής εταιρείας πετρελαίου, για έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή, με πολύ μεγάλη πιθανότητα κοινής συνεργασίας Ρώσων και Τούρκων εντός της λιβυκής ΑΟΖ.

Το σενάριο αυτό είναι πιθανόν μέσα στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης, και μπορεί να φέρει μεγάλες αναταράξεις στην περιοχή, με δεδομένη την δράση της CHEVRON στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, της EXXONMOBIL νοτίως της Κρήτης με μόνη απουσία την ΑΟΖ της Λιβύης.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν το “ξεμούδιασμα” για την Τρίπολη με στρατιωτικές επιχειρήσεις νοτίως της χώρας     

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε ότι "ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, για την ασφάλεια των νότιων συνόρων της Λιβύης, «για την προστασία της χώρας από εξτρεμιστικές ομάδες, συμμορίες λαθρεμπορίου ανθρώπων, παράνομη μετανάστευση και ναρκωτικά».

«Στην πόλη Murzuq έγιναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τον LNA που εκπροσωπείται από την 73η Ταξιαρχία Πεζικού, στην  προσπάθεια της προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια», δήλωσε ο Munther al-Khartoush, εκπρόσωπος της 73ης Ταξιαρχίας που ανήκει στον Χαφτάρ.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, παρά τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αν απαιτηθεί θα κινηθεί στρατιωτικά ξανά προς την Τρίπολη, αφού η νυν κυβέρνηση της Λιβύης κινείται εκτός των νομικών πλαισίων, τα οποία είναι η προετοιμασία για εκλογές και μόνο στην χώρα.     

Αυτήν την περίοδο παίζεται το μέλλον της Λιβύης, ενώ ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα, ακόμα και η Κίνα ( χθες ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την απορία επιστροφής των κινεζικών εταιρειών στην χώρα), ερίζουν για το μέλλον της χώρας και για κοιτάσματα στην λιβυκή ΑΟΖ.

Δεν θα κουραστούμε να δηλώνουμε πως τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο βρίσκονται λίγο έξω από τις λιβυκές ακτές στην Ανατολική πλευρά της χώρας, τα οποία όπως όλα δείχνουν καθορίζουν τι εξελίξεις στην περιοχή το επόμενο “ δύσκολο” διάστημα. 

https://youtu.be/xT4aC2TwtNs

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...