Εθνικά θέματα

Πρέσβης ε.τ. Π.Νεάρχου: Η Ελλάδα χρειάζεται νέες εξοπλιστικές προμήθειες, ενδεικνυόμενους εκσυγχρονισμούς και νέα δόγματα μάχης

αναφέρει μεταξύ άλλων σε παρέμβασή του ο κ.Περικλής Νεάρχου, Πρέσβυς ε. τ.

Αναλυτικά η παρέμβασή του: 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΕΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΕ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Ο πύραυλος Ταϊφούν , βεληνεκούς 560 χλμ και ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερου, που εκτόξευσε δοκιιμαστικά η Αγκυρα, την περασμένη εβδομάδα , πρέπει να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει την Ελληνική πλευρά πάνω στην ανάγκη ν' αναζητήσει γρήγορα αποτελεσματική αντιστάθμιση του Τουρκικου πλεονεκτήματος σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη.

Η αντιστάθμιση δεν αναφέρεται μόνο στα οπλα , αλλά και στα νέα δόγματα και τακτικές πολέμου που αυτά επιφέρουν.Ενα παράδειγμα ειναι ο διεξαγόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη , διαφόρων ειδων , διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ελλάδα ειχε πειραματισθει, απο τη δεκαετία του 80, και στους δυο αυτούς τομεις, οταν ,για μια περίοδο, ειχε επικρατήσει πολιτική αναπτύξεως της αμυντικης βιομηχανίας.Γινόταν τότε συζήτηση για την ανάπτυξη βαλλιστικων και αντιαρματικων πυραύλων , μη επανδρωμένων αεροσκαφών και επιθετικου ακόμη ελικοπτέρου , σε συνεργασία με την Ινδία. Η πολιτική αυτή , δυστυχώς , δεν μακροημέρευσε. Υπερίσχυσε η πολιτική των απλων προμηθειων και ολα τα φιλόδοξα σχέδια αναπτύξεως της αμυντικης βιομηχανίας εγκατελείφθησαν σιωπηρά.Οι συνέπειες φαίνονται σήμερα στον υποσκελισμό της Ελλάδος απο την Τουρκία στην εθνική αμυντική παραγωγή και αμυντική βιομηχανία.

Σε μελέτη που είχε κάνει το Ελληνικό Υπουργειο Εξωτερικών , στις αρχές της δεκαετίας του 80, με πρωτοβουλία του Υφυπουργου Εξωτερικων Γιάννη Καψή , για την Ελληνική και την Τουρκική αμυντική βιομηχανία , η Ελλάδα υπερείχε καταφανως. Η Τουρκία εφάρμοσε ομως απο τότε μια συνεπή και συστηματική αναπτυξιακή πολιτική και έφθασε στο σημείο να καλύπτει σήμερα το 70 % των αμυντικών της αναγκων απο τη δική της εθνική παραγωγή.Η Ελλάδα αφησε , αντιθέτως , να παρακμάσει πλήρως η αμυντική της βιομηχανία και εφθασε στο σημειο η μεγαλύτερη δύναμη στην εμπορική ναυτιλία στον κόσμο να μην εχει στη διάθεσή της ουτε ενα ναυπηγειο. Η Τουρκία απέκτησε, εν τω μεταξύ, πέντε μεγάλα ναυπηγεια, στα οποια ναυπηγουνται καθε ειδους πολεμικά πλοια.

Στον ναυπηγικό τομέα , διαφαίνεται , ευτυχως , μια ανάκαμψη , που θα βοηθήσει και την αμυντική ναυτική βιομηχανία.Στους αλλους ομως τομεις ,παρά τις εκτακτες και επείγουσες ανάγκες της εθνικης αμυνας , η Κυβερνητική πολιτική συνεχίζει την πεπατημένη των προηγουμένων χρόνων , την πορεία χωρίς πραγματική στρατηγική και την απραξία.

Η Άγκυρα συνεχίζει , εν τω μεταξύ , την ανάπτυξη , με ραγδαίους ρυθμούς , της πολεμικης της βιομηχανίας, με στρατηγικό στόχο να απεξαρτηθεί πλήρως , σταδιακά , απο τις ξένες προμήθειες , να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανεξάρτητης πολιτικης και να αποκτήσει πλεονέκτημα διεθνους επιρροης , με την αμυντική αυτάρκεια και τις πωλήσεις οπλων , και πλεονέκτημα υπεροχης εναντι των γειτόνων της.

Στο πλαίσιο αυτό , προωθει ταυτόχρονα μεγάλα προγράμματα σε ολους τους τομεις.Αποδίδει ομως ιδιαίτερη σημασία σε οπλα και οπλικά συστήματα , που προσφέρονται για την εφαρμογή νέων συγχρόνων δογμάτων μάχης και τακτικων και σε μορφές ανορθόδοξου και υβριδικου πολέμου.

Δυο από τα οπλικά αυτά συστήματα ειναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη.Οι βαλλιστικοί πύραυλοι δεν ειναι νέο οπλο.Οι σημερινοί ομως πύραυλοι εχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Η Τουρκία αντέγραψε αρχικά Κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους.Αφομοίωσε ομως γρήγορα σημαντική τεχνολογία και με τις προσβάσεις που έχει , ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ , στη Δυτική τεχνολογία, εκανε γρήγορα σημαντική πρόοδο. Συνεργάζεται επίσης σ' αυτό τον τομέα με την Ουκρανία και κατόρθωσε ετσι να βελτιώσει τις επιδόσεις των βαλλιστικών της πυραύλων.Σήμερα συνεργάζεται πολύ στενά με το Πακιστάν , το οποιο διαθέτει πολύ αξιόλογη πυραυλική τεχνολογία , απαραίτητη , μεταξύ αλλων, για την εκτόξευση των πυρηνικων κεφαλων , που αυτό εχει στο οπλοστάσιό του.

Η Αγκυρα διαθέτει σήμερα τους πυραύλους Γιλντιρίμ ! , !! και !!! , με βεληνεκές αντιστοίχως 150 , 300 και 900 χλμ. , τον πύραυλο Μπόρα , με βεληνεκές 300 χλμ και τελευταιο τον πύραυλο ΤαΪφούν , με βεληνεκές 560 χλμ και ενδεχομένως πολύ περισσότερο.Η Αγκυρα ανέπτυξε παραλλήλως τον πύραυλο Κρούζ Σομ , με βεληνεκές 240 χλμ , τον πύραυλο επιφανείας - επιφανείας Ατμακα, με βεληνεκές 140 περίπου χλμ , τον πύραυλο εδάφους - εδάφους Κασίργκα , με βεληνεκές 120 περίπου χλμ. και πυραύλους αέρος - αέρος και αέρος - εδάφους. Η Ελλάδα διαθέτει απο την πλευρά της ενα πολύ σημαντικό οπλοστάσιο. Υστερει ομως σαφως σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η μεγάλη φιλοδοξία της Αγκυρας στον τομέα αυτό είναι να κατακτήσει την τεχνολογία αντιαεροπορικων και αντιπυραυλικων συστημάτων μεγάλου βεληνεκους , οπως ο S- 400.

Ανάλογη ήταν η προσπάθεια της Άγκυρας στον τομέα των μη επανδρωμένων επιθετικων αεροσκαφων. Απέκτησε την πρώτη υψηλή τεχνολογία στον τομέα αυτό απο το Ισραήλ , με την αγορά δυο τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφων. Προχώρησε , στη συνέχεια , στο γνωστό Μπαϊρακτάρ !! και , κατά τα τρία τελευταια χρόνια , σε τρεις νέους εξελιγμένους τύπους ΜΕΑ, το Ακιντζί , το Ακσουγκούρ και το Κιζίλ Ελμά. Το τελευταιο , κατά τους ισχυρισμούς της Αγκυρας , εχει υπερηχητική ταχύτητα , ραντάρ AESA ,σκοπευτικά και ικανότητα εκτοξεύσεως πυραύλων αέρος - αέρος και πυραύλων Κρούζ.

Είναι προφανής η προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει ,με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη , μια δεύτερη συμπληρωματική μαχητική Αεροπορία για να αναπληρώσει το ελλειμμα ισχύος , το οποιο βλέπει να μεγεθύνεται , μετά την ενίσχυση της Ελληνικης Πολεμικης Αεροπορίας , και για ν' αποκτήσει ικανότητα διεξαγωγης ανορθόδοξου και υβριδικου πολέμου.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδείξει ολιγωρία και αμέλεια απέναντι στα δυο αυτά πλεονεκτήματα της Τουρκικης πλευρας ,που ενισχύονται και απο αλλα δυο , που ειναι τα σύγχρονα πυρομαχικά και τα συστήματα ηλεκτρονικου πολέμου,

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει αμεσα στις αναγκαιες προμήθειες και στους ενδεικνυόμενους εκσυγχρονισμούς , ωστε, το γρηγορότερο δυνατό , να καλύψει το χάσμα στους παραπάνω τομεις.

Πρέπει , ταυτόχρονα , να στρέψει την προσοχή της στα νέα δόγματα μάχης , στις ανορθόδοξες τακτικές και στα προβλήματα που δημιουργει ο υβριδικός πόλεμος.

Πρέπει επίσης η Ελλάδα , αναμετρώντας τις οδυνηρές συνέπειες της αδράνειας στην αμυντική βιομηχανία, να στρέψει πάλι δυναμικά την προσοχή της στην οργάνωση και ταχύρρυθμη ανάπτυξη της εθνικής αμυντικης της βιομηχανίας , κινητοποιώντας γι' αυτό το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό όχι μόνο της μητροπολιτικης Ελλάδος αλλά και του Αποδήμου Ελληνισμου. Προς την ίδια κατεύθυνση, πρέπει να κινηθεί και η Κύπρος , με προώθηση της αμυντικης θωρακίσεως , του δόγματος ενιαίου αμυντικου χώρου Ελλάδος - Κύπρου και συνεργασία στην αμυντική ερευνα και ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να επιτύχει γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα ,εαν κατορθώσει να υπερνικήσει και να υπερβει την πολιτική της κακοδαιμονία , που λειτοργει ως τροχοπέδη και καθηλώνει κάθε γενναιο οραμα.Συντρέχει ομως σήμερα μεγάλη εθνική ανάγκη και ολοι πρέπει να καταβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση κάθε δυνατή προσπάθεια.

Το αρθρο δημοσιεύθηκε στην Αθηναϊκή εφημερίδα " Παρόν " , 23 Οκτωβρίου, 2022

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ