Ο υποναύαρχος ε.α. και γνωστός αναλυτής Δημήτρης Τσαϊλάς σχολιάζει την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβασή του:
Ποιος ωφελείται περισσότερο μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη; Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Κατ' αρχήν δεν μπορούμε στο σκοτάδι να διακρίνουμε αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Συλλέγοντας τις διαλεκτικές των ηγετών, τη δυναμική στις υποθέσεις που μας αφορούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συγκρίνοντας τη γεωπολιτική αυτών των υδάτινων μαζών με παρόμοιες ημι-κλειστές εκτάσεις, στο παρελθόν και στο παρόν μάλλον το συμπέρασμα θα είναι παρακινδυνευμένο.
Για παράδειγμα, η σχετικά απλή ανταγωνιστική γεωμετρία που διαμορφώνεται έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη Τουρκία, όπου ένα πλήθος παράκτιων κρατών, άλλα συμμαχικά, άλλα όχι, σπαρταρούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Εν τω μεταξύ ισχυροί παίκτες όπως η Αμερική και η Ρωσία διατηρούν παρουσία στη θάλασσα για να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Πρόκειται δηλαδή για έναν πολυδιάστατο, πολυπαραγοντικό στρατηγικό ανταγωνισμό.
Εν προκειμένω, η ανταγωνιστική γεωμετρία στο θαλάσσιο χώρο συμφερόντων μας, έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αναθεωρητική Τουρκία, όπου ως τοπικός ταραξίας, αντιμετωπίζει ένα πλήθος γειτόνων ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρήσουν κάποια όψη ισορροπίας ενάντια στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της.
Η αντιπαράθεση γεωπολιτικών περιοχών όπως η Μεσόγειος, δεν πρόκειται να επιλυθεί οπότε είναι χρήσιμο να μελετήσουμε τον χάρτη και να μελετήσουμε τη ναυτική ιστορία που μας δείχνουν προς την ενίσχυση της εθνικής μας ισχύος.