Το κατά πόσο είναι εφικτό και πιθανό η Χεζμπολάχ να στοχοποιήσει το ελληνικό γεωτρύπανο ανοικτά των ισραηλινών ακτών, μετά τις απειλές του ηγέτη της πολιτοφυλακής σε συνέντευξη στο Reuters, αναλύει η κα. Ευανθία Κουλουριώτη, Πολιτική αναλύτρια με ειδίκευση στα θέματα της Μέσης Ανατολής, και αρθρογράφος σε πολλά ξένα δίκτυα, αφού σε προηγούμενη τοποθέτησή της είχε επιστήσει την προσοχή σε αυτήν ακριβώς την απειλή.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τι θα γινόταν αν η Τεχεράνη επέλεγε να εκδικηθεί την Αθήνα με πιο βίαιο τρόπο και τρομοκρατικές επιθέσεις εντός Ελλάδος;
Τώρα, με ανάρτησή της στο Twitter, υπενθυμίζει πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η λιβανέζικη ομάδα απειλεί το ελληνικό γεωτρύπανο και επισημαίνει πως η Χεζμπολάχ έχει τη στρατιωτική ικανότητα να χτυπήσει το ελληνικό πλοίο.
Τονίζει πως η απόφασή θα παρθεί από την Τεχεράνη και όχι τον Λίβανο, αφού το άνοιγμα ενός μετώπου με το Ισραήλ εκεί, ευνοεί το Ιράν για μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Αναλυτικά όσα έγραψε η αναλύτρια:
«Χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας, ο αρχηγός της λιβανέζικης πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ, Νασράλα, απείλησε ευθέως την ελληνική εταιρεία Energean ότι φέρει πλήρη οικονομική και ανθρώπινη ευθύνη για ό,τι μπορεί να συμβεί στο πλοίο της που είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών.
Αυτή η απειλή δεν είναι η πρώτη για το ελληνικό γεωτρύπανο Energean Power. Ο αναπληρωτής αρχηγός της πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ έκανε άλλη μια απειλή πριν από δύο ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters σχετικά με την ετοιμότητα της πολιτοφυλακής να στοχεύσει το πλοίο.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Χεζμπολάχ έχει τη στρατιωτική ικανότητα να χτυπήσει το ελληνικό πλοίο και έχω εξηγήσει προηγουμένως τους τύπους όπλων που διαθέτει η πολιτοφυλακή σε αυτόν τον τομέα. Εκτός από αυτούς τους πυραύλους, η πολιτοφυλακή έχει περισσότερα μέσα.
Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ διεξήγαγε ναυτικές ασκήσεις, οι οποίες περιελάμβαναν επίθεση από βάρκες αυτοκτονίας εναντίον εξέδρων γεώτρησης ή πολεμικών πλοίων, σε συνεργασία με την πολιτοφυλακή Χούθι στην Υεμένη.
Όσο για το πιο σημαντικό ερώτημα για την ελληνική εταιρεία και για την ισραηλινή πλευρά, που έθεσε τις δυνάμεις της στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με τον Λίβανο σε κατάσταση συναγερμού, είναι αν η πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση ή όχι.
Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση και η απόφαση για επίθεση ή όχι δεν θα έρθει από τα νότια προάστια της Βηρυτού, αλλά από την Τεχεράνη. Η απόφαση να στοχοποιηθεί το ελληνικό πλοίο γεωτρύπανου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση.
Η Χεζμπολάχ, ως πολιτοφυλακή, πρακτικά δεν ενδιαφέρεται για τον φάκελο των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Είναι προνόμιο του Λιβανέζου προέδρου, αλλά η Χεζμπολάχ κάνει αυτόν τον φάκελο μια πρόσθετη κάρτα πίεσης για την ιρανική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.
Υπό το πρίσμα του ιρανικού φόβου για την πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η Τεχεράνη θεωρεί απαραίτητο να στείλει μηνύματα απειλώντας το Ισραήλ ότι το τίμημα μιας τέτοιας επίθεσης θα είναι ακριβό.
Επομένως, εάν το Ιράν έχει πάρει την απόφασή του να γυρίσει σελίδα στην επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία, το άνοιγμα ενός καυτό μετώπου από το νότιο Λίβανο με το Ισραήλ μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποσπάσει την προσοχή της ισραηλινής κυβέρνησης και να την ωθήσει να μην διακινδυνεύσει να χτυπήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».