"Αρκετές χώρες ανακοίνωσαν επίσης σήμερα νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία" δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Το ότι αυτή η αποκάλυψη έρχεται μετά το ταξίδι Μητσοτάκη πιστεύετε πως είναι συγκυριακό;
Ήδη το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο είχε θέσει το ερώτημα Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία;
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου της με τη Ρωσία, αλλά το πώς θα είναι το τέλος της σύγκρουσης "θα καθοριστεί από τους Ουκρανούς και όχι από εμάς".
Τα σχόλια έγιναν μετά τη δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία τη Δευτέρα, η οποία φιλοξενήθηκε στο Όστιν. Η ομάδα αποτελείται από έθνη που "είναι αφοσιωμένα στη βοήθεια της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της Ρωσίας'.
"Περίπου 20 χώρες που ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια", δήλωσε ο Όστιν. "Πολλές χώρες δωρίζουν κρίσιμα αναγκαία πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας και άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Άλλες προχώρησαν σε νέες δεσμεύσεις για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη συντήρηση των στρατιωτικών συστημάτων της".
Ο Όστιν συγκάλεσε για πρώτη φορά την ομάδα στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας τον περασμένο μήνα.
"Θέλουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία ... που υπερασπίζεται τη χώρα της", δήλωσε ο Μίλεϊ. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο. Θέλουμε να διατηρήσουμε την αντίληψη ότι υπάρχει μια διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες και ότι οι και οι ισχυροί και οι μεγάλοι δεν μπορούν απλώς να καταστρέφουν και να εισβάλλουν στους αδύναμους και τους μικρούς".
Οι Austin και Milley επανέλαβαν επίσης ότι η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει.