Μια μετανάστρια σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ η ίδια και αρκετοί άλλοι προσπάθησαν να διασχίσουν ένα ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες, ανακοίνωσε η ελληνική αστυνομία την Κυριακή, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.
Ωστόσο το ζήτημα είναι αδύνατον να περάσει στα ψιλά όπως επιχειρείται. Το θέμα σχολιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών.
"Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού, θα δούμε τις καταθέσεις των μαρτύρων και την διερεύνηση άλλων στοιχείων εκεί και όταν ολοκληρωθεί η ελληνική πολιτεία θα τοποθετηθεί" είπε αποφεύγοντας με πολιτική τρίπλα να πάρει θέση.
Το περιστατικό είναι ομιχλώδες, αλλά σε κάθε περίπτωση θυμίζει την τεταμένη κατάσταση στα χερσαία σύνορά μας, η οποία μπορεί να μην είναι στο επίπεδο όπως προ διετίας με την επιδρομή των βαρβάρων, ωστόσο το καζάνι βράζει. Αν δε αυτή η ένταση προστεθεί στις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως οι Τούρκοι συνεχίζουν το ίδιο βιολί και εμάς απλώς μας έκατσε βαρύς ο χαλβάς...
Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα το βράδυ του Σαββάτου. Η νεκροψία έδειξε ότι το θύμα πυροβολήθηκε στην πλάτη με όπλο μικρού διαμετρήματος.
Η ελληνική αστυνομία περιπολούσε στην περιοχή όπου ο ποταμός Έβρος, στενεύει σε πλάτος περίπου 60 έως 70 μέτρων και μέσω του οποίου πολλοί μετανάστες επιχειρούν να περάσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και πρόσθετες πληροφορίες που δόθηκαν επικαλείται το Associated Press από αστυνομικό υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν πολυάριθμους μετανάστες στην τουρκική πλευρά λίγο πριν από τις 9 το βράδυ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, 11 άτομα επιβιβάστηκαν σε μια φουσκωτή λέμβο και οι αστυνομικοί έστρεψαν φακούς στο σκάφος και άρχισαν να φωνάζουν "Αστυνομία. Γυρίστε πίσω". Σε απάντηση, είπε ο αστυνομικός, ξέσπασε "καταιγισμός" πυροβολισμών από την τουρκική πλευρά. Η ελληνική αστυνομική περίπολος δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή των πυροβολισμών στο σκοτάδι και έπεσε στο έδαφος για να προστατευτεί, ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές στον αέρα, σύμφωνα με την κατάθεση την οποία επιβεβαίωσε ο αξιωματικός.
Η λέμβος έφτασε κοντά στην ελληνική ακτή και πέντε άτομα αποβιβάστηκαν - τέσσερα κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή, ενώ ένα πέμπτο άτομο εθεάθη να επιπλέει στο νερό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αστυνομία έφτασε στο πτώμα με κάποια δυσκολία και όταν το τράβηξε στην ακτή διαπίστωσε ότι ανήκε σε μια γυναίκα και ότι ήταν νεκρή.
Η αστυνομία ανέκρινε τους τέσσερις επιζώντες - τρεις άνδρες από το Πακιστάν, ένας από αυτούς ανήλικος (17 ετών), και μια γυναίκα από την Ερυθραία. Δεν έγινε γνωστό τι απέγιναν τα υπόλοιπα έξι άτομα που προσπάθησαν να περάσουν απέναντι, αλλά οι αρχές δεν πιστεύουν ότι μπήκαν στην Ελλάδα.
Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία της γυναίκας στη βορειοανατολική πόλη της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το θύμα ήταν ηλικίας 20 έως 25 ετών και ότι πιθανότατα προερχόταν από μία από τις χώρες του Κέρατος της Αφρικής.
«Είχε ένα τραύμα "στην πάνω δεξιά (πίσω) περιοχή. Πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση και πέθανε σχεδόν αμέσως από μετααιμορραγικό (απώλεια αίματος) σοκ», δήλωσε ο Παυλίδης.
Τον καταιγισμό πυρών επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς σε δηλώσεις του.
«Ακόμα μία δύσκολη νύχτα για τον Έβρο ακόμα ένα δύσκολο περιστατικό. Στην περιοχή του Σουφλίου, εκεί που πρέπει να βρίσκονται οι συνοριοφύλακες, συνάδελφοι μας εντόπισαν μία πλαστική λέμβο να έρχεται προς την Ελληνική όχθη. Δηλώσαμε την ιδιότητα μας και χρησιμοποιήσαμε ηχητικά και φωτεινά σήματα. Αμέσως από την απέναντι όχθη άρχισε καταιγισμός πυρών. Οι συνάδελφοί μου αμέσως καλύφθηκαν και ανταπέδωσαν με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, για να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ριπές που έρχονταν προς την Ελληνική όχθη, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν εάν ήταν πυρά της τουρκικής στρατοχωροφυλακής ή πυρά από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, λόγω του σκοταδιού που επικρατούσε στην περιοχή. Όταν σταμάτησε όλος αυτός ο καταιγισμός των πυροβολισμών, μπόρεσαν και έφτασαν στην όχθη. Εκεί διέσωσαν πέντε άτομα ανάμεσα στους και ένα παιδί, δυστυχώς όμως επέπλεε μία γυναίκα νεκρή. Κατάφεραν όμως με αυτοθυσία να διασώσουν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ήταν δύσκολο το περιστατικό αλλά η διαχείριση του με ψυχραιμία, υπομονή, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό αποσόβησε τα χειρότερα», δήλωσε στο iefimerida.
Ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς επισημαίνει ότι τον τελευταίο καιρό τα αδίστακτα κυκλώματα των λαθροδιακινητών έχουν αυξήσει τις ροές στον ποταμό Έβρο. «Έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες το τελευταίο διάστημα πυροβολισμών στις όχθες του Έβρου. Κυρίως από τα κυκλώματα αλλά και από την Τουρκική στρατοχωροφυλακή. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Ζητάμε την στήριξη της πολιτείας στα αιτήματα μας ώστε να φυλάμε τα σύνορα κάθε φορά που μας καλεί το καθήκον και να ανταπεξερχόμαστε στις δύσκολες καταστάσεις», καταλήγει.