Η ελληνοαμερικανική άσκηση με την επωνυμία «Θρακική Συνεργασία», που διεξαχθεί στην περιοχή της Δυτικής Θράκης εντός του Απριλίου, φέρεται να συνδυάζεται μάλιστα με ένα ευρύτερο σχέδιο εκπαίδευσης των Αμερικανών, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στο πιο επικίνδυνο στάδιο και οι Ρώσοι δεν φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, αλλά και την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για όλα τα σενάρια.
Η κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ με άρματα μάχης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής της Ξάνθης, στο οποίο θα υλοποιηθούν πολλά σενάρια πολεμικής φύσεως με ελληνικά Leopard και M1A2 ABRAMS, παρουσία πιθανών και άλλων μέσων.
Υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω ειδικών συνθηκών να δούμε άρματα μάχης M-1A2 Abrams και Leopard-2HEL, να διεξάγουν από κοινού άσκηση διάβασης του ποταμού Έβρου, ή στον ποταμό Νέστο στην περιοχή της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τα ίδια ελληνικά ΜΜΕ, ο πόλεμος στο ουκρανικό έδαφος έχει πυροδοτήσει στο ελληνικό υπουργείο άμυνας, σενάρια και σκέψεις για την αναβάθμιση των ελληνικών δυνάμεων της περιοχής ως αποτρεπτικής δύναμης σε κάθε πιθανή εξέλιξη που θα μας "έρθει" ενδεχομένως από την Ουκρανία.
Τα τεθωρακισμένα των ΗΠΑ ετοιμάζονται μέσω ασκήσεων να κινηθούν αν και εφόσον απαιτηθεί, προς στις πεδιάδες της Ανατολικής Ευρώπης, που τις διαρρέουν μικρά και μεγάλα ποτάμια και συνεπώς είναι ευκαιρία η εκπαίδευσή τους να γίνει μαζί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αγοράζουμε φορητά αντιαρματικά για την ενίσχυση του στρατού μας
Την ίδια στιγμή έχουμε διαγωνισμό που κάνει η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) για το πρόγραμμα “Προμήθειας Ρουκετών Εκρηκτικών Α/Τ 66 mm Μ72Α7 – Μ72Α9Μ LAW”.
Τα πυρομαχικά θα είναι κατασκευής της εταιρείας Nammo και το συνολικό κόστος της προμήθειας είναι 427.700 ευρώ, άνευ ΦΠΑ 24%.
To αντιαρματικό (LAW) Μ72, είναι μια φορητή ρουκέτα διαμέτρου 66 mm μίας χρήσεως σε τηλεσκοπικό σωλήνα, βάρους 1,8 κιλού.
Την Κυριακή ο υπουργός άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, δίνοντας το στίγμα του πως θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής τόνισε:
"Στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, συναντήθηκα με τη Γερμανίδα ομόλογό μου και συμφωνήσαμε για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας, σε τομείς που θα είναι αμοιβαία επωφελείς για τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν προγράμματα για τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσης ανάγκης αναβάθμισης.
Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες της Γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας για την κάλυψη των άνω αναγκών με ευνοϊκούς όρους τόσο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο Στρατού Ξηράς, όσο και για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Εκτιμώ δε, ότι η παρούσα συγκυρία συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να έχουμε σύντομα επωφελή αποτελέσματα" .
Ο πόλεμος στο ουκρανικό έδαφος έχει αναδείξει την τεράστια σημασία των φορητών αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, αφού μεμονωμένοι στρατιώτες, εξοπλισμένοι με αυτά τα συστήματα, μπορούν να διακόψουν την προέλαση ολόκληρης εχθρικής φάλαγγας, και να επιφέρουν σοβαρή ζημιά σε κάθε εχθρό.
Έρχονται επικίνδυνες και δύσκολες εποχές ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο εξοπλισμός των ενόπλων μας δυνάμεων είναι μονόδρομος.
Oι εξελίξεις και για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πάντως το επόμενο διάστημα αναμένονται ραγδαίες σε όλους τους τομείς και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα!