«Η υποχρέωση της Ελλάδος ήταν να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, τρόφιμα, φάρμακα, ακόμα και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Σε καμία όμως περίπτωση οπλισμό» υπογραμμίζει ο γεωπολιτικός αναλυτής.
«Η αλήθεια σε έναν πόλεμο είναι το πρώτο θύμα. Θεωρώ ότι είναι ανοίκειο σε δημοκρατικές χώρες να στερούνται πολυπλεύρου πληροφορήσεως. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν βρίσκεται σε θερμή εμπόλεμη κατάσταση η Ελλάδα με τη Ρωσία, ούτως ώστε να κλείσουμε μέσα μαζικής ενημερώσεως, τα οποία ανήκουν εις τη ρωσική πλευρά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η προπαγάνδα γίνεται μόνο από τη ρωσική πλευρά κι όχι την αμερικανική, την ουκρανική και την ευρωπαϊκή» σημειώνει μιλώντας στο Sputnik ο γεωπολιτικός αναλυτής, Ιωάννης Μάζης.
«Πρέπει να επιτρέπουν στον Ευρωπαίο πολίτη να ακούει όλες τις πηγές και να βγάζει όλα τα συμπεράσματά του, εκτός και αν οι εμπνευστές αυτών των απαγορεύσεων υποτιμούν το πνευματικό επίπεδο του Ευρωπαίου πολίτη ή υποτιμούν βαθύτατα τη δημοκρατική υπόσταση των ευρωπαϊκών χωρών» προσθέτει, διαφωνώντας κάθετα με την προθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού να σπεύσει να αποστείλει οπλισμό στο Κίεβο.
«Θεωρώ, καταρχάς, ότι γενικότερα η υποχρέωση της Ελλάδος ήταν να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, τρόφιμα, φάρμακα, ακόμα και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Σε καμία όμως περίπτωση οπλισμό. Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας και δεν πρέπει να καταφεύγει σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις» επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής.
«Και επομένως, συμφωνώ με εκείνους οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση να σταλεί οπλισμός σε μια χώρα. Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί προηγουμένως σε ανώτερο διακομματικό επίπεδο».
Με τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «σαφώς θα επωφεληθεί και θα έχει κέρδη» επισημαίνει ο κ. Μάζης, «και σαφώς η ελληνική πλευρά θα έχει ζημιές, τις οποίες θα δει και στην περίπτωση του ρωσικού τουρισμού το καλοκαίρι και στην περίπτωση εντάσεων που απεύχομαι μεταξύ της Ρωσίας, στις υποθέσεις των ελληνοτουρκικών και τουρκοκυπριακών σχέσεων».
«Eφιάλτης»-ιστορικό λάθος ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας
«Σαφώς και εγώ καταγγέλλω και τη ρωσική εισβολή και δεν συζητώ αν είναι μια καλή ή κακή εισβολή. Όλες οι εισβολές ανεξαιρέτως καταγγέλλονται και καταδικάζονται» υπογραμμίζει, ωστόσο «πρέπει να λάβουμε υπόψη την προειδοποίηση δυο μεγάλων “τεράτων” της θεωρίας των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας του Τζόρτζ Κέναν και του Χένρι Κίσινγκερ, οι οποίοι καθένας στην εποχή του δήλωσαν σαφώς ότι πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή η ανησυχία τότε της Σοβιετικής Ενώσεως και μετέπειτα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς».
Όσον αφορά στον αναγγελθέντα επανεξοπλισμό της Γερμανίας«πρόκειται για "εφιάλτη" και ιστορικό λάθος» σχολιάζει ο γεωπολιτικός αναλυτής.
«Ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ το 1952, ο Άγγλος λόρδος Χέιστινγκς Ισμέι όταν ρωτήθηκε γιατί έγινε το ΝΑΤΟ, απήντησε ότι έγινε για να βγάλει τους Ρώσους έξω, να βάλει τους Αμερικανούς μέσα και να κρατήσει τους Γερμανούς κάτω».