Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

East Med: Η "προφητεία" Βαρουφάκη, τα "ψιλά γράμματα" του non paper και οι επόμενες κινήσεις των Τούρκων (Βίντεο)

Στην δίνη του non paper για τον East Med στροβιλίζεται για ακόμη μια μέρα η χώρα μας... 

Μέσα σε όλες τις κριτικές που έχουν ακουστεί ενδιαφέρον έχει να σταθούμε σ μια "προφητεία' του Γιάνη Βαρουφάκη... 

"Ξεχάστε τον EastMed", λέμε 2 χρόνια τώρα στη Βουλή. Δεν μπορεί να γίνει (οικονομικό κόστος). Δεν πρέπει να γίνει (περιβαλλοντολογικό κόστος). Δεν θα τον αφήσουν οι ΗΠΑ να γίνει (προωθούν το δικό τους LNG). Τώρα το παραδέχεται και το επίσημο όργανο της ελληνικής ολιγαρχίας, η "Καθημερινή", υποστηρίζει..

https://www.youtube.com/watch?v=_9RKwTbNbYs

Ακούστε όσα αναφέρει : 

 

https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/1480436087994601473

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι 

Κι ενώ εμείς ακόμη ψαχνόμαστε παρά τις χθεσινές απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Τούρκοι το γλεντάνε...

Οι ΗΠΑ είπαν «όχι» στο σχεδιαζόμενο έργο του αγωγού «Ανατολική Μεσόγειος» μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας που παράκαμπτε την Τουρκία, σημειώνει η τουρκική Χουριέτ.

Η διοίκηση του Μπάιντεν ενημέρωσε πρόσφατα την Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού ότι «υπάρχουν δισταγμοί για την οικονομική υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου «East Med» και ότι δεν σκοπεύει να υποστηρίξει αυτό το έργο».  Η ίδια άποψη διαβιβάστηκε στο Ισραήλ και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε αυτή την εξέλιξη στον αγωγό EastMed. Η ελληνική εφημερίδα έγραψε ότι οι ΗΠΑ δεν βρήκαν το «East Med» πολιτικά επωφελές, εκτός από την έλλειψη ενός πράσινου (ανανεώσιμου) έργου και το υψηλό κόστος του. Από την άλλη, σημείωσε επίσης ότι ευνοεί τα  σχεδιαζόμενα έργα ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Τον Ιανουάριο του 2020 υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μήκους περίπου 2.000 χιλιομέτρων, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 2 χρόνια, το έργο δεν μπορούσε να βρει επενδυτή. Αν και η ΕΕ ενδιαφέρεται για το έργο, δεν έχει λάβει καμία απόφαση για τη χρηματοδότησή του μέχρι στιγμής, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατηγός Λεοντάρης 

Στην συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο ο Αντιστράτηγος (εα) Ηλίας Λεοντάρης, Επίτιμος Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ & Τέως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) τονίζει πως "το «non paper» του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τον East Med Pipeline μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την Τουρκία, ανεξαρτήτως των πραγματικών προθέσεων των ΗΠΑ".

"Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμώ ότι η Τουρκία θα τηρήσει μια «μετριοπαθή» στάση στο προσεχές διάστημα, χωρίς να αποποιηθεί τους μακροχρόνιους στόχους της, θα αποφύγει τη ρήξη με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα συμβόλαια αλλά και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται για τους δικούς της και διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους (ΗΠΑ, Κατάρ, Γαλλία κλπ). Επιπλέον θα επιδιώξει την αναθέρμανση των σχέσεων της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ προσβλέποντας σε μια νέα προσέγγιση στις διμερείς διαφορές τους αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τη διευθέτηση των διαφορών και την εκμετάλλευση προς όφελός της των ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το «non paper» του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τον East Med Pipeline, που ανέφερα νωρίτερα, μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την Τουρκία, ανεξαρτήτως των πραγματικών προθέσεων των ΗΠΑ" αναφέρει γενικότερα για το ενεργειακό "παιχνίδι" στην περιοχή. 

https://www.youtube.com/watch?v=rLXEhKIrRQU

Προσοχή στο Non paper 

 

Πολλοί άκουσαν για το αμερικανικό non-paper, λίγοι το διάβασαν και ακόμη πιο λίγοι το κατάλαβαν, σχολιάζει με νόημα από την πλευρά του ο Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής.

"Με αυτό το non-paper οι Αμερικανοί δεν γίνονται γιουσουφάκια των τούρκων, αντίθετα μας χτυπάνε μια μεγάλη καμπάνα για όσους πιστεύουμε ότι είναι φίλοι και σύμμαχοι στην ευρύτερη περιοχή, σε όσους υπολογίζουμε ως εταίρους στην ΕΕ και για όσους τους δίνουν χαρτί και καλαμάρι αυτά που συζητάμε ως χώρα με άλλα κράτη και ηγεσίες, και φυσικά προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα, αφού μας βλέπουν ως καλό hub για το δικό τους LNG στην Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, τελευταία στιγμή και για καθαρά λόγους πολιτικών ισορροπιών συμπεριελήφθη το ΦΑ στα πράσινα καύσιμα. Και το 2022 θα αποφασιστεί η τύχη του αγωγού EastMed. Αν λοιπόν θέλουμε να γίνει (εγώ διαφωνώ), τότε ας πάψουμε να χαζολογούμε δημόσια για αγωγό EastMed. Ρίχνουμε νερό στο μύλο όσων δεν θέλουν να γίνει ο αγωγός. Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ επικροτούν την ηλεκτρική διασύνδεση της οποίας τις έρευνες μάχεται λυσσαλέα η Τουρκία. Για πολλούς λόγους η ηλεκτρική διασύνδεση δεν είναι άσχετη με τον αγωγό ΦΑ EastMed. Οπότε θα έλεγα καλύτερα να ξαναδιαβάσουμε το αμερικανικό non-paper..." αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντίδραση της κοινοπραξίας

Πολύ ενδιαφέρον έχει και η παράμετρος που δίνει τo capital.gr υπογραμμίζοντας πως η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν την υποστήριξή τους στο πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου East Med αποτέλεσε για την κοινοπραξία που αναπτύσσει το έργο IGI Poseidon κίνηση έκπληξη, η οποία παρά τους λόγους που επικαλείται το State Department, δεν εδράζεται σε οικονομικούς ή τεχνικούς λόγους. 

Αντίθετα όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο αγωγός East Med είναι ένα έργο το οποίο είναι οικονομικά και τεχνικά άρτιο και το οποίο θα συνεχίζει να αναπτύσσεται, ανεξάρτητα από πολιτικές αποφάσεις, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison που είναι οι μέτοχοι της εταιρείας IGI Poseidon που αναπτύσσει το έργο, ολοκλήρωσαν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού, ένα από τα σημαντικότερα βήματα που απαιτείται για την ωρίμανση του έργου και τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, η άρση της στήριξης της Ουάσιγκτον αποτέλεσε έκπληξη, υπό την έννοια ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την υπερψήφιση το Δεκέμβριο του 2019 του περίφημου East Med Act, δηλαδή του αμερικανικού νομοθετήματος που προέβλεπε μεταξύ άλλων την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ για την υλοποίηση του αγωγού East Med.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ