Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζει πάλι ο γεωοικονομικός χάρτης της περιοχής! Υπακούει στις ΗΠΑ και τα "σπάει" με την Κίνα το Ισραήλ -Θα πάρει σειρά ο Πειραιάς;

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τόνιζε προ μηνών πως το Ισραήλ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να διαλέξει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ενώ από τον Σεπτέμβριο σε προηγούμενο άρθρο αποκαλύψαμε πως η Κίνα επιχειρεί να βάλει “μπουρλότο” στην Μέση Ανατολή και πως ο “κίτρινος δράκος” κατακαίει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ισραήλ.

Αφορμή το κολοσσιαίας σημασίας σινο-ισραηλινό έργο και με διαστάσεις στρατηγικές και στρατιωτικές που αφορούσε ένα νέο λιμάνι στη Χάιφα το οποίο  θα έχτιζε το Πεκίνο και αυτό είναι πιθανό να εμποδίσει τις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=iY9rZzJ7vvk

Η Κίνα  η οποία επιδιώκει μια φιλόδοξη και επεκτατική εξωτερική πολιτική μέσω της οικονομικής και χρηματοοικονομικής της δύναμης, βλέπει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως βασικό σημείο στο «μακροπρόγραμμα» που ξεκίνησε το 2013, την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη στο δίκτυο μεταφορών και υποδομής που θα συνέδεε την ευρωπαϊκή, την ασιατική και την αφρικανική ήπειρο.

Από το καλοκαίρι σε προηγούμενο άρθρο τονίζαμε πως ο αυξανόμενος ρόλος της Κίνας στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες της Μέσης Ανατολής θα έχει οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις στις χώρες της περιοχής και σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως λίγο πριν μας αποχαιρετίσει το 2021 είχαμε την είδηση για αμερικανική υποστήριξη αεροπορικής άμυνας 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

Τώρα ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα! 

Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να κρατήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ενήμερη για τις μεγάλες συμφωνίες με την Κίνα και θα επανεξετάσει τις συμφωνίες αυτές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγείρουν αντιρρήσεις, ανέφερε η Haaretz.

Τόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και η κυβέρνηση Τραμπ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Κίνας, καθώς οι σχέσεις της τελευταίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποχωρήσει.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν έθεσε το θέμα στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο και σε προηγούμενη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη διατυπώσει σαφείς απαιτήσεις προς το Ισραήλ σχετικά με το θέμα, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν την πολιτική της χώρας έναντι της Κίνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Κίνα και το Ισραήλ έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας. Το δημοσίευμα επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές που λένε ότι το Ισραήλ υιοθετεί μια προσέγγιση "business as usual" με την Κίνα, καθώς παραμένει παγιδευμένο μεταξύ δύο ισχυρών κρατών εν μέσω ενός συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου.

Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε να ευθυγραμμίζεται διπλωματικά με την Κίνα και τον Νοέμβριο, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου κλήση στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και τον Οκτώβριο, το Ισραήλ απέφυγε να υπογράψει κοινή δήλωση των Ηνωμένων Εθνών που εξέφραζε την ανησυχία του για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων από την Κίνα.

Η απόφαση, λοιπόν, αυτή του Ισραήλ αναμένεται να επιφέρει δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως σε σχέση με τα κινεζικά συμφέροντα στην Αίγυπτο που έχει απλωθεί μια μεγάλη ομπρέλα επιρροής και επενδύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί όμως να αποτελέσει πρελούδιο και για τον Πειραιά; 

Γράφαμε προ μηνών πως τα δίνουν όλα οι Αμερικανοί για να πετάξουν την Κίνα από τον Πειραιά, ενώ με αφορμή την συμφωνία Αθήνας-Ουάσινγκτον το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε εστιάσει στα...υστερόγραφα αυτής σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως αυτά αφορούν πέραν από την Τουρκία και την εκδίωξη της Κίνας από τον Πειραιά!!

Την στιγμή επομένως που η χώρα μας μετατρέπεται σε πολυεργαλείο των Αμερικανών στην περιοχή, είνια πιθανόν να απαιτηθούν και από εμάς δεσμεύσεις τύπου Ισραήλ; 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ