Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Τι περιμένουμε! Ο Μητσοτάκης επιδιώκει καλύτερη τιμή στο ρωσικό αέριο εν μέσω ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Η μεγάλη ενεργειακή κρίση με τις αλλοπρόσαλλες αυξήσεις τιμών του ρεύματος, και οι επικείμενες επικίνδυνες τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο, θα απασχολήσουν εκτός των άλλων την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στις 08 Δεκεμβρίου στο Σότσι, εν μέσω σφοδρότατης κόντρας ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Σότσι, κατευθείαν από το Ισραήλ και την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μαζί με τον Μητσοτάκη και Αναστασιάδη θα κάνουν διακήρυξη για την Α.Μεσόγειο.

Τονίζουμε, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ότι περίπου το 40% του φυσικού αερίου και σχεδόν το 10% του αργού πετρελαίου, το εισάγουμε από τη Ρωσία, από την οποία αναμένουμε βοήθεια για την ελληνική οικονομία, κάτι όμως αρκετά δύσκολο λόγω της δημιουργίας αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Για αυτόν το λόγο, θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας , προκειμένου να συναντηθεί με το αφεντικό της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για την χώρα μας.

https://www.youtube.com/watch?v=z5bFiacQjdg

Προεργασία του Έλληνα ΥΦΕΞ στην Ρωσία

Ο ΥΦΕΞ, και συμπρόεδρος της ελληνο-ρωσικής επιτροπής για ζητήματα Οικονομικής, Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνικής Συνεργασίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε την επιτυχή διεξαγωγή της 13ης συνόδου της διακυβερνητικής επιτροπής στη Μόσχα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του  Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου.

Σε άρθρο του κ. Βαρβιτσιώτη αναφέρεται ότι «τα 2.959 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα και τη Μόσχα στον χάρτη, δεν αποτέλεσαν ποτέ εμπόδιο στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις ρυθμίζονται από διάφορες πολυεπίπεδες δομές συνεργασίας στην πολιτική, στις επενδύσεις και, όπως διαπίστωσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου.

Η ελληνική αποστολή έπρεπε να επιστρέψει με πλήθος συμφωνιών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αυτός ο στόχος επετεύχθη.

Μετά από μήνες εντατικής δουλειάς και συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Ελλάδας και Ρωσίας, σε ένα ταξίδι γεμάτο συναντήσεις και διαβουλεύσεις, δείξαμε ότι η Ελλάδα θέλει πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Η Ρωσία μπορεί να μην είναι εύκολος συνομιλητής, αλλά είναι βασικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο σε περιφερειακά ζητήματα, στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο Κυπριακό, γι’ αυτό προσβλέπουμε σε μια λειτουργική και δυναμική σχέση μαζί της.

Μας ανησυχεί η επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Ελλάδα, αλλά οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί για να οικοδομήσουμε σχέσεις βασισμένες στην ειλικρίνεια, την ακεραιότητα και τον σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

https://www.youtube.com/watch?v=JINZPqvB4-c

Τα αντίμετρα της ρωσικής κυβέρνησης έχουν πλήξει δυσανάλογα τις ελληνικές εξαγωγές από το 2014.», κατέληξε μεταξύ άλλων ο ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Δεν γνωρίζουμε τι θα καταφέρει τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος είναι πυρ και μανία με την συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, αλλά θα πρόκειται για μια αποστολή "αυτοκτονίας", λόγω και της κόντρας ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία.

Ελλάδα και Ρωσία έχουν μακρά παράδοση και ιστορικές σχέσεις παρά την σχετικά ουδέτερη στάση της χώρας αυτής σε σχέση με την Τουρκία, ειδικά μετά το 1922.

Παρόλα αυτά η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι ζωτική και για τις δύο χώρες ( πιο πολύ για την Ελλάδα), μέχρι όμως να βγάλουμε κάποια στιγμή το δικό μας φυσικό αέριο στην Α.Μεσόγειο, και να μην έχουμε ανάγκη κανέναν στην κυριολεξία. 

    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ