Τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την παραίτηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, τον διορισμό του νέου υπουργού και την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας σχολίασαν ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος.
«Βασικά προϊόντα δεν υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Τα ράφια είναι άδεια», σχολίασε για τις ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών ο κ. Ρομπόπουλος.
Στο μεταξύ οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.
Οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι είναι συνεχιστής του γαμπρού του Ερντογάν και φοβούνται για χειρότερες ημέρες.
«Όσο αφορά την τουρκική οικονομία η εσωτερική υποτίμηση φέρνει πάντα πρόσκαιρα ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν κρατάει για πολύ. Διότι έχουμε μεγάλο πληθωρισμό και πτώση της αγοραστικής αξίας», δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Αυτή η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων τονώνει τις εξαγωγές φέρνει ανάπτυξη, αλλά το κάνει για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά αρχίζουν τα προβλήματα», πρόσθεσε.
«Ο Ερντογάν βασίζεται στο ότι θα εκβιάσει και πάλι την Ευρώπη. Ξέρει ότι θα γίνουν κινήσεις στην Ευρώπη για να μην καταρρεύσει η τουρκική οικονομία», τόνισε.
«Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Υπάρχει εύλογη ανησυχία πως θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δική του πολιτική ατζέντα δημιουργώντας μία τεχνητή κρίση με τη Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε.
«Στο οικόπεδο 10 που θα είναι παρούσα η αμερικανική εταιρεία δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να κάνουν οτιδήποτε», σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Αν έχουμε κάτι θα έχουμε στο οικόπεδο 6 που είναι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί», είπε εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι μετά τη συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, ίσως πιέσει λίγο περισσότερο τους Γάλλους.
«Εάν δεν ξεκινήσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι νόμιμες από εμάς εννοώ πριν τον Ιανουάριο. Προφανώς θα έχουμε κάποια ησυχία. Αν όμως ξεκινήσουν νωρίτερα θα έχουμε κάποιου είδους αναταραχή», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.