Εθνικά θέματα

Παναγιωτόπουλος για τις αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων στο Εξωτερικό

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ κ. Γεώργιου Μαρίνου με θέμα: «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, μη αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής, επιστροφή της πυροβολαρχίας Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία και όλων των στρατιωτικών τμημάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την Πρωτολογία του τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

με περιορισμό στο χρόνο για μία ευρύτερη γεωπολιτική ανάλυση, θα προσπαθήσω να εξηγήσω ότι αν οι προκλήσεις ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής αυξάνονται στις εποχές που ζούμε κι εάν υπάρχουν αποσταθεροποιητικές τάσεις στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, δεν οφείλονται στο ότι η Ελλάδα ενισχύει με μία πυροβολαρχία «Πάτριοτ» τη Σαουδική Αραβία ή σκοπεύει εν πάση περιπτώσει να στέλνει κάποια στρατεύματα στο Μάλι. Δεν είναι αυτός ο λόγος που αποσταθεροποιείται η περιοχή. Αντιδρούμε σε αυτό το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, αντιλαμβανόμενοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουμε στo πλαίσιο συμμαχικών σχέσεων της χώρας, διότι όταν είσαι σύμμαχος σε κάποιο οργανισμό ή σύμμαχος κάποιας χώρας, δεν έχεις μόνο δικαιώματα από αυτή τη σχέση αλλά και υποχρεώσεις, καθώς και προσπαθούμε με τις κινήσεις που κάνουμε να αναπτύξουμε την θέση της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφαλείας αλλά και ως αξιόπιστου και συνεπούς συμμάχου.

Η συμμετοχή, λοιπόν, της χώρας μας με Στρατιωτικό Προσωπικό και μέσα σε χώρες του Περσικού Κόλπου και ειδικά στη Σαουδική Αραβία με την «Πυροβολαρχία Πάτριοτ» συμβάλλει αποκλειστικά και μόνο στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας αυτής της χώρας, με προφανή πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα. Η συμμετοχή αυτή προσδίδει στην Ελλάδα προστιθέμενη αξία και κύρος αφού εδραιώνει την πεποίθηση ότι είμαστε πάροχοι ασφαλείας για την περιοχή. Έχει καταστεί σαφές ότι η χώρα μας δεν έστειλε εκεί τα «Πάτριοτ» για να αναπτύξουν επιθετικές ενέργειες ή να εμπλακούν σε διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά μόνο να προστατεύσουν, καθαρά αμυντικά, αυτές τις κρίσιμες υποδομές ενέργειας. Τις προάλλες γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία συναντήθηκε με την εκεί πολιτική ηγεσία και συζήτησε με μεγάλο βαθμό επιτυχίας την προοπτική επενδύσεων από τη χώρα αυτή στη δική μας. Αυτό απορρέει νομίζω από τη συμμαχική σχέση που αναπτύσσεται με τους όρους που σας περιέγραψα μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Όσον αφορά στην «Επιχείρηση Takuba Μάλι», αποτελεί Γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού Κρατών – Μελών της Ε.Ε. Ανέφερα στη συζήτηση για την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία ότι δώδεκα χώρες συμμετέχουν με προσωπικό στο Μάλι. Όχι χιλιάδες στρατιώτες, αλλά αποστολές κάποιων δεκάδων ή εκατοντάδων στρατιωτών προκειμένου να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτής να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στο Σαχέλ, σε μία περιοχή η οποία ίσως διαφεύγει της προσοχής μας σε πρώτη ανάγνωση, αποτελεί όμως δυνητική περιοχή μεγάλης απόσταθεροποίησης και για τα δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα ή τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. αφού γειτνιάζει με περιοχές ζωτικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο, και μετά είναι η πόρτα μας. Εν προκειμένω οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης, τη θαλάσσια ασφάλεια, με μεγάλο κίνδυνο δημιουργίας εξαιτίας αυτής της αποσταθεροποίησης επιπλέον μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. Καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο για τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερωτικά, ο Στρατός Ξηράς σε εκτέλεση συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ από το 2015 και σύμφωνα με σχετικές εντολές που είχαν δοθεί τότε από το ΓΕΕΘΑ, συμμετέχει σ’ αυτήν την περιοχή της Δυτικής Αφρικής στο πλαίσιο της επιχείρησης “European Union Training Mission Mali” (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτική Αποστολή Μάλι). Η παραπάνω συμμετοχή βέβαια αφορά στην περιοδική διάθεση δύο στελεχών, σε επίπεδο δηλαδή εκπαιδευτών στο Επιτελείο της συγκεκριμένης επιχείρησης στο Μπαμάκο την πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται και η έδρα της αποστολής. Αν αυξήσουμε αυτή τη συμμετοχή με λίγους, όχι μεγάλη στρατιωτική δύναμη, είναι προφανές ότι η εθνική συνεισφορά της χώρας σε αυτή την επιχείρηση έχει ως αποτέλεσμα και πολιτικά οφέλη, καθώς ενισχύει περαιτέρω την στρατηγική μας σχέση με τη Γαλλία.

Έχω πει ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μάλι δεν απορρέει από την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας που συζητήσαμε εδώ στη Βουλή αλλά απορρέει από την ευρύτερη συμμαχική σχέση με τη Γαλλία. Θέλουμε οι Γάλλοι να είναι κοντά μας. Νομίζω είναι εύλογο σε μία περιοχή όπου θίγονται γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. με έντονο ενδιαφέρον για τη Γαλλία να είμαστε κι εμείς κοντά στη Γαλλία στο βαθμό που μπορούμε.

Κλείνοντας την Πρωτολογία μου θα ήθελα να σας κάνω γνωστό τη διάθεση Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Κατά τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα τους προσδώσει σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία και κύρος. Κι όταν το κάνουν χώρες όπως η Σουηδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Γεωργία και άλλες πολλές που έχουν εκφράσει όπως η Ελλάδα, ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτή την πολυεθνική αποστολή, δεν βλέπω γιατί η χώρα μας -η οποία διατείνεται ότι διαθέτει ισχυρές έτοιμες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις- να μην εντείνει το αμυντικό της αποτύπωμα συνδράμοντας φίλους και συμμάχους σε περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να θίξουν και δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα.

Σας ευχαριστώ».

Ο κ. Υπουργός κατά δευτερολογία του επισήμανε τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι δεδομένο ότι η προσέγγισή σας σε σχέση με τη δική μας δείχνει το ιδεολογικό πολιτικό χάος σε επίπεδο απόψεων και γεωπολιτικής ανάλυσης που μας χωρίζει κι αυτό το σέβομαι, αλλά θα μου επιτρέψετε μόνο δυο – τρία σχόλια, δεδομένου ότι θίξατε πάρα πολλά σχετικά με τα θέματα.

Πρώτον, δεν τίθεται θέμα επιστροφής της «Πυροβολαρχίας Πάτριοτ» από τη Σαουδική Αραβία γιατί απλούστατα δεν έχει πάει ακόμα! Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται προσωπικό, έχουν μεταφερθεί κάποια στοιχεία. Προφανώς και θα πάει, αλλά ακόμα δεν έχει πάει και ως εκ τούτου δεν συμμετέχει σε καμία όπως έχει εκφραστεί η πρόθεσή μας, να μην εμπλακεί αυτή η Πυροβολαρχία σε επιθετικές ενέργειες ή στρατιωτική εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας με γειτονικές χώρες, όπως η Υεμένη. Θα αναπτυχθεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο παροχής ασφάλειας ή αν θέλετε μιας αμυντικής ομπρέλας σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας κι αυτό θα είναι όλο.

Από εκεί και πέρα, στην Πρωτολογία δεν μίλησα για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ. Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο. Θα πω αυτά που έχω πει και πρόσφατα όταν προσφάτως ανανεώθηκε η συμφωνία αυτή μετά την υπογραφή των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση και την απόφαση των δύο χωρών να εμβαθύνουν και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους, καθώς και τη συνεργασία τους για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών τους και τη συνεισφορά των δυο χωρών, τη συνεισφορά μας, στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Εσείς το αναλύετε διαφορετικά. Εμείς θεωρούμε ότι από αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει γιατί στην ουσία αναπτύσσονται από κοινού υποδομές στρατιωτικής φύσεως και από τις δύο χώρες, έρχονται πιο κοντά οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, μαθαίνουν η μία την άλλη, συνεκπαιδεύονται, αποκτούν μια κοινή διαλειτουργική επιχειρησιακή κουλτούρα και αυτό έχει τη δική της αξία.

Η νέα συμφωνία αντανακλά την κοινή ισχυρή θέληση των δύο Κυβερνήσεων για αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους έναντι οποιασδήποτε απειλής. Κι η ανανέωση αυτής της αμυντικής συμφωνίας, νομίζω, ενισχύει ακόμα την πεποίθησή μας ότι ολοένα και περισσότερο οι ΗΠΑ αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα σαν τον βασικό, τον πλέον αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται υπέρ των εθνικών μας δικαίων.

Από κει και πέρα, η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, απηχεί θετικά στην κοινή γνώμη, αποτελεί μία πολυεπίπεδη συμφωνία που ωφελεί τη χώρα σε εθνικό επίπεδο. Σαφώς και ενισχύει δραστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ επιπλέον διατυπώνεται ευθαρσώς η βούληση των δύο πλευρών να συντρέξει η μία από την άλλη με στρατιωτικά μέσα, αν διαπιστωθεί από κοινού ότι υφίσταται ένοπλη επίθεση στην εδαφική τους Επικράτεια. Στην ουσία πρόκειται για την αναβάθμιση, τη μετεξέλιξη μιας διαχρονικά ισχυρής συμμαχικής σχέσης. Κι επειδή στεκόμαστε στους συμμάχους μας όπως θέλουμε αυτοί να στέκονται δίπλα μας, γι’ αυτό το λόγο αντιμετωπίζουμε κατά αυτή την προσέγγιση το Μάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το να μένουμε μονίμως «κρυμμένοι στο καβούκι μας», σε ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης, ιδίως σε μία εποχή κατά την οποία το γεωστρατηγικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μεταβάλλεται ραγδαία, με μεγάλες δυνητικές προκλήσεις Ασφαλείας, το να είμαστε εγκλωβισμένοι σε κάποιες ιδεοληψίες, του απώτερου ή πρόσφατου παρελθόντος νομίζω ότι δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή, δεδομένων αυτών των προκλήσεων, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα γεωστρατηγικά δικαιώματα της χώρας.

Νομίζω ότι αν φύγουμε από αυτή τη νοοτροπία, αν εντείνουμε το αμυντικό μας αποτύπωμα, με δεδομένο ότι έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για να το υποστηρίξουμε αυτό, νομίζω ότι μόνο να βελτιωθεί μπορεί η θέση της Πατρίδας μας στη διεθνή κοινότητα. Όμως έχουμε διαλέξει στρατόπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού, όπως έχουν διαλέξει και οι χώρες δίπλα στις οποίες αναπτυσσόμαστε στο πλαίσιο αυτών των συμμαχικών μας σχέσεων και νομίζω ότι είναι προφανές ότι από όλη αυτή την κατάσταση, αμυντικά και γεωστρατηγικά, η χώρα παλεύει για να βγει ωφελημένη και όχι χαμένη.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...