Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε από το πρωί η Ελλάδα υπογράφει σήμερα συμφωνία και με την Μ. Βρετανία μετά τις Γαλλία και ΗΠΑ
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τη νέα ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στο Λονδίνο, με την οποία είχε εγκάρδια & παραγωγική συζήτηση με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας σε ασφάλεια & εμπόριο.
Εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο, Κυπριακό & Δυτ. Βαλκάνια.
Κατόπιν υπέγραψε με την ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας & Ην. Βασιλείου. Συμφωνία που ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με το νησι μετά το Brexit & εμβαθύνει τη συνεργασία μας σε εξ. πολιτική, άμυνα & ευρύ φάσμα άλλων τομέων.
Το γεγονός της υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας», είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και η Μ. Βρετανία όχι, οπότε η εξωτερική πολιτική της χώρας μας θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ΕΕ και την σύμμαχο μας Γαλλία πρωτίστως, όπως και με τις ΗΠΑ φυσικά
Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της Α. Μεσογείου και της Κύπρου, αφού το BREXIT δίνει αυτονομία στην εξωτερική πολιτική της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει βεβαρημένο παρελθόν στη Μεγαλόνησο υπέρ των Τούρκων...
Συνάντηση για Ευρωπαϊκή Γειτονία και Αμερική
Ο ΥΠΕΞ συνάντησε επίσης σήμερα στο Λονδίνο την Βρετανή Υπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, W.Morton, με την οποία συζήτησε θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,,
Σε δήλωση του σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με την Βρετανή ομόλογό του, ο κ. Δένδιας σημείωσε:
"Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου την κυρία Truss. Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως επίσης και τις επενδύσεις και μορφωτικά θέματα, γενικά το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων. Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοεμβρίου. Θα ήθελα να πω ότι οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές.
Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας. Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια ελληνο-βρετανική Συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.Και αυτό το οποίο θα ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την Συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Αντίθετα, μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις.Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια ιδιαίτερη δήλωση για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Τη Φώφη Γεννηματά την γνώριζα καλά, υπήρξε Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας όταν υπηρετούσα σε αυτό το Υπουργείο ως Υπουργός. Με συνέδεαν μαζί τις δεσμοί φιλίας και εκτίμησης.
Λυπάμαι ειλικρινά και βαθύτατα για τον θάνατό της. Θα ήθελα να διατυπώσω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της και να δηλώσω ότι η σεμνή και σοβαρή παρουσία της κοσμούσε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό"
Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Η συμφωνία με την Ελλάδα ανοίγει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις
«Υπογράψαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις και για τις δύο χώρες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τρας αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο. Όπως σημειώνει η κ. Τρας, η συμφωνία αυτή θα κάνει ευκολότερη τη συνεργασία μεταξύ «επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας», ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, σημειώνει πως «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας βασίζεται στην ήδη ισχυρή υπάρχουσα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά λέει. Παράλληλα, τονίζει ότι «οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας». Τέλος, επισημαίνει πως η εν λόγω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επιμέρους μεμονωμένες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις.