Την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και τα βήματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα μονοπάτι σταθερότητας και ανάπτυξης υπογραμμίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους. Ο Ελληνοαμερικανός Ρέινς Πρίμπους, που βρέθηκε στην Αθήνα για την «25η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» του Economist, χαρακτηρίζει ως εκ διαμέτρου αντίθετους τον έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι όταν χρειάστηκε οι ΗΠΑ έκαναν την επιλογή τους.
Οπως τονίζει μάλιστα στα «ΝΕΑ», και οι προσπάθειες της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα βελτιώθηκαν πολύ από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Θεωρώ ότι είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Ανταγωνιστική, σταθερή ηγεσία στην Ευρώπη, αλλά και ένα παράδειγμα εκ διαμέτρου αντίθετο με τα όσα κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μία αντίθεση που για τον Πρίμπους είναι απόλυτα κατανοητή στις ΗΠΑ όπου όλοι βλέπουν τις πράξεις των δύο και σαφώς «προτιμούν την ηγεσία Μητσοτάκη». «Δεν το λέω επειδή είμαι Ελληνας», σημειώνει αλλά ως ενεργός άνθρωπος στην πολιτική των ΗΠΑ με γνώση πραγμάτων και καταστάσεων, που έχει δουλέψει σε διάφορες θέσεις του συστήματος, μέχρι το ανώτατο επίπεδο.
Το «παρατράβηξε»
Στην ερώτηση αν ο Ερντογάν μπορεί να θεωρηθεί «ταραχοποιός», ο Πρίμπους απαντά «δεν είναι απλά ταραχοποιός, είναι επικίνδυνος», σημειώνοντας ότι το μονοπάτι συμπόρευσης με το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία, που δείχνει να επιλέγει η Τουρκία είναι επίσης ανησυχητικό. «Ο Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια, έγινε πολύ αλαζόνας» τονίζει έστω και αν η διοίκηση Τραμπ είχε ένα επίπεδο ανοχής σε σχέση με την Τουρκία. Ωστόσο όπως αναφέρει όταν ο Ερντογάν το «παρατράβηξε», ο Μάικ Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα για να στείλει το μήνυμα «αρκετά, μέχρι εδώ».
«Ο Πομπέο διάλεξε τον ελληνικό λαό», λέει, αναφερόμενος στην περίοδο των ακραίων προκλήσεων της Τουρκίας στην περιοχή. Για τον Πρίμπους είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική θέση της Τουρκίας και όχι μόνο, της επιτρέπουν να απολαμβάνει πάντα ένα περιθώριο ανεκτικότητας, ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Δεν υπάρχει ευθεία οδός με την Τουρκία. Αντίθετα όταν σκεφτόμαστε την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, ξέρουμε ότι υπάρχει μία καθαρή σχέση, ότι μπορείς να καθίσεις να συζητήσεις για το τι συμβαίνει στον κόσμο και να πιστεύεις σε αυτά που σου λένε. Δεν είναι το ίδιο με τον Ερντογάν» σημειώνει. Στην ερώτηση αν η Τουρκία έχει πλέον μετατραπεί σε πρόβλημα, απαντά ότι είναι «ένα τεράστιο πρόβλημα».
Σχέσεις
Σύμφωνα με τον Πρίμπους ιδιαίτερα σημαντική είναι και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να είναι παρούσα στις ΗΠΑ. «Θεωρώ ότι για πολλά χρόνια, πριν από τον Μητσοτάκη για πολύ καιρό η Ελλάδα δεν ήταν παρούσα στην Ουάσιγκτον. Και έχει αξία να είσαι παρών» λέει σημειώνοντας τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και μίας κυβέρνησης, που όπως υπογραμμίζει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να χτίσει το προφίλ της χώρας και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα ως προσωπικότητα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη. Υπογραμμίζει τη σημασία της προσωπικής επαφής, που λειτουργούν και στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, όπως η κρίση με την Τουρκία και δίνουν μία μεγαλύτερη σημασία. Σχέσεις και επαφές που όπως σημειώνει επαναβεβαιώθηκαν με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο Πρίμπους τονίζει, τέλος, τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, ως γέφυρα ανάμεσα σε Δύση, Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική, για να προσθέσει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Η Ελλάδα όπως λέει είναι επενδύσεις, είναι ανάπτυξη «υπάρχει μία ατμόσφαιρα που ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί». Οπως λέει πλέον δεν μιλάμε για τη «φτωχή Ελλάδα» υποτιμητικά, αλλά για ένα μέρος που ανατέλλει, όπου μπορείς να επενδύσεις και να χτίσεις το μέλλον σου.