Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη: Γερμανία, Ιταλία & Τουρκία πίεζαν να μην ανοίξει

Μετά και την εγκαινίαση του προξενείου στη Βεγγάζη αναμφίβολα ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Λιβύη και ειδικά με το ανατολικό κομμάτι, στο οποίο σημαντική επιρροή συνεχίζει να έχει ο στρατάρχης Χαφτάρ.

Ιστορική ημέρα για τη Βεγγάζη χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του ελληνικού γενικού προξενείου, ο δήμαρχος της πόλης Σάγκαρ Μπιζιούαρι.

Επισήμανε πως είναι το πρώτο προξενείο που ανοίγει στη Βεγγάζη και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση. Σημείωσε πως για τη λειτουργία του προξενείου κατέβαλλαν προσπάθειες πάρα πολλοί παράγοντες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον γενικό πρόξενο για την εκπλήρωση των καθηκόντων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επαναλειτουργία του προξενείου της Βεγγάζης ενισχύει τις σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, τόνισε ο πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Σημείωσε πως η παρουσία του προξενείου θα είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών κι άλλων σχέσεων και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να ανοίξουν τα προξενεία τους στη Βεγγάζη.

Αυτό βέβαια που δεν ειπώθηκε ήταν το πόσο πολλοί ήταν οι παράγοντες που δεν ήθελαν να ανοίξει το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης. Για μια ακόμη φορά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Πενταπόσταγμα, η Γερμανία ήταν από εκείνες τις χώρες που προσπάθησαν να θέσουν εμπόδια στην επιστροφή της Ελλάδας στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από το γεγονός πως το Βερολίνο δεν κάλεσε την Αθήνα στη πρόσφατη συνδιάσκεψη για την Λιβύη.

Για την συγκεκριμένη μάλιστα κίνηση της Γερμανίας να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Δένδιας είχε ανοιχτά εκφράσει την δυσαρέσκεια της Αθήνας κάτι που ο άσπονδος «φίλος» της Ελλάδας το χρέωσε στον ίδιο τον Νίκο Δένδια ζητώντας την απομάκρυνσή του σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό.

Η δεύτερη χώρα που φυσικά δεν ήθελε με τίποτα το ελληνικό προξενείο ήταν η Τουρκία, η οποία έχει γεμίσει τη Λιβύη με στρατιώτες της, μισθοφόρους και πάρα μα πάρα πολλούς πράκτορες της ΜΙΤ.

Η τρίτη χώρα που δεν ήταν τελείως αρνητική αλλά σίγουρα δεν καλοβλέπει την εγκαινίαση του ελληνικού προξενείου είναι η Ιταλία, της οποίας σεβαστό κομμάτι του πολιτικού κόσμου αν και διαφημίζεται ως φιλοδημοκρατικό, δεν κρύβει τις αποικιοκρατικές του βλέψεις καθώς είναι γεγονός πως για πολλά χρόνια η Λιβύη υπήρξε Ιταλική αποικία. 

 

Πώς κατάφερε τώρα η Ελλάδα να προχωρήσει στα εγκαίνια

 

Στην περίπτωση της Γερμανίας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Πενταπόσταγμα, καταλυτικό ρόλο στο να ανοίξει το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, έπαιξε η «υπόγεια» παρέμβαση κύκλων των ΗΠΑ, οι οποίοι επιθυμούν να βάζουν φραγμούς στην έπαρση του Βερολίνου και οι οποίοι δεν ξεχνούν πως κάποτε ο Χαφτάρ ήταν φιλοξενούμενος των ΗΠΑ και πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα προορίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα λομπιστών στην Ουάσιγκτον για πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περίπτωση της Τουρκίας εκεί απλά για μια ακόμη φορά το διπλωματικό ταλέντο του Νίκου Δένδια αποφάσισε να παρακάμψει τους όποιους φραγμούς επιχείρησε να θέσει η Άγκυρα, παίζοντας με ένα χαρτί που δύσκολα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει ο ''Σουλτάνος''. Αυτό της οικονομικής συνεργασίας επί ίσων όρων, κάτι που αμβλύνει τις φοβίες των Λίβυων που αναζητούν οικονομική στήριξη και επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας χωρίς τον κίνδυνο αφομοίωσης.

Ως προς την Ιταλία, το Παρίσι ενήργησε καταλυτικά με τον Μακρόν να υπενθυμίζει στη Ρώμη πως η Ελλάδα είναι απαλλαγμένη από αποικιοκρατικό παρελθόν και με σημαντικό ακόμα κεφάλαιο σεβασμού από τους αραβικούς πληθυσμούς θα μπορέσει έτσι να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της εισόδου των Ευρωπαϊκών συμφερόντων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ