Σε μία σημαντική κίνηση προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης. Στην επιστολή τονίζεται πως έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις θηριωδίες των Οθωμανών εναντίον των ελληνικών πληθυσμών.
Παράλληλα, ο Γιώργος Χωριάτης έκανε λόγο για τον θετικό αντίκτυπο της δήλωσης του Τζο Μπάιντεν στις 24 Απριλίου, με την οποία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και στη αναφορά του στην Κωνσταντινούπολη ως Constantinople.
Αναλυτικά η επιστολή:
''Αγαπητέ πρόεδρε Μπάιντεν
Εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, η πρωτοπόρα ένωση της ελληνικής κληρονομιάς του έθνους για τους εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και φιλέλληνες, γράφω για να ζητήσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων, τη συστηματική εξόντωση της εγχώριας ελληνικής μειονότητας, που αριθμούσε περίπου ένα έως 1,5 εκατ. κατοίκους, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Φέτος τιμήσαμε την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως μέρος της ευρύτερης Γενοκτονίας των Ελλήνων και των χριστιανών, όπου χιλιάδες Πόντιοι δολοφονήθηκαν. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα, καθώς τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν, μαζί με την καταστροφή των ελληνορθόδοξων εκκλησιών στην περιοχή. Η οθωμανική Τουρκία επιχείρησε να καταστρέψει τον Ελληνισμό, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα του.
Υπό την ηγεσία σας, η ΑΧΕΠΑ σχολίασε την δίκαια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με τη δήλωσή σας στις 24 Απριλίου 2021 και τη συντριπτική στήριξη του ψηφίσματος της Γενοκτονίας των Αρμενίων και από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 2019. Παράλληλα, στη δήλωσή σας οι Ελληνοαμερικανοί, οι Έλληνες όλου του κόσμου και οι φιλέλληνες εκτίμησαν την ιστορική αναφορά στην Κωνσταντινούπολη (Constantinople). Η Κωνσταντινούπολη, όπως σωστά γράψατε, ήταν το επίκεντρο, όπου διανοούμενοι όλων των εθνοτήτων συγκεντρώνονταν και αποτελούσε το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο όλων των θρησκειών.
Αυτά τα ψηφίσματα του Κογκρέσου έχουν αναγνωρίσει μια εκστρατεία Γενοκτονίας κατά των Ελλήνων, αναφέροντας στην ιστορία των ΗΠΑ για την παροχή ανακούφισης «στους επιζώντες της εκστρατείας Γενοκτονίας κατά των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσύριων, Χαλδέων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων χριστιανών. Παράλληλα, το 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) επιβεβαίωσε ότι «η οθωμανική εκστρατεία κατά των χριστιανικών μειονοτήτων της Αυτοκρατορίας συνιστά Γενοκτονία», συμπεριλαμβανομένων των Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολίας.
Πρόεδρε Μπάιντεν, έφτασε η ώρα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που εκτυλίχθηκε από το 1914 έως το 1923, ως ένα θέμα επιβεβαίωσης μιας ιστορικής αλήθειας και εκπληρώνοντας μια δέσμευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ως θέμα εκπαίδευσης για την αποτροπή μελλοντικών θηριωδιών από το να συμβούν. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα πολιτικής και το αίτημα με την κυβέρνηση. Σας ευχαριστώ για την εκτίμησή σας.''
Και όλα αυτά την στιγμή που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να διαχωρίσουν τις διαφωνίες τους - όπως S 400, Ανατολική Μεσόγειος και οργανώσεις τύπου FETΟ (Gullen) και YPG - και να επικεντρωθούν σε βασικούς τομείς συνεργασίας, ιδίως στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη.
Το γενικότερο κλίμα ενόψει της συνάντησης είναι πως η Τουρκία είναι ένα απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι καταλαβαίνουν την αξία της Τουρκίας και θέλουν να τη διατηρήσουν στο πλευρό τους, αλλά ο Erdogan φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις για το αν το ΝΑΤΟ έχει σημασία για την Τουρκία.
Η απόφαση του Biden να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενιών και η συνολική προθυμία της διοίκησής του να τηρήσει μια πιο σκληρή έναντι της Τουρκίας, ενισχύει το δραματικό κλίμα που περιβάλλει την πολυαναμενόμενη συνάντηση της Δευτέρας.