Εθνικά θέματα

Κίνα: Ο μεγάλος αντικαταστάτης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι η Κίνα ίσως να καλοβλέπει να εδραιωθεί με την στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν, μετά την απόσυρση της Αμερικής από αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 8 Μαΐου, η Κίνα κατηγόρησε την κίνηση απόσυρσης των στρατευμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν, για τις πολλαπλές εκρήξεις σε ένα σχολείο κοριτσιών στο Αφγανιστάν,  (σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άτομα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσούνιινγκ δήλωσε στις 9 Μαΐου.

«Πρέπει να επισημανθεί, ότι η πρόσφατη απότομη ανακοίνωση των ΗΠΑ για πλήρη απόσυρση δυνάμεων από το Αφγανιστάν, οδήγησε σε διαδοχικές εκρηκτικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, επιδεινώνοντας την κατάσταση ασφάλειας και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς και τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων».

Οι Ταλιμπάν είχαν εκδώσει προειδοποίηση την 1η Μαΐου, στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για πιθανές αντεπιθέσεις καθώς τελείωσε η αρχική προθεσμία.

Η Κίνα είχε εκφράσει τις ανησυχίες της μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν, για αποχώρηση των Δυνάμεων δηλώνοντας, ότι «οι τρομοκρατικές δυνάμεις θα επωφεληθούν από το χάος». 

Το κύριο σημείο διαμάχης της Κίνας, ήταν το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ότι το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί από το Αφγανιστάν καθώς, «έχουμε άλλα πολύ σημαντικά θέματα στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης με την Κίνα»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε

 «Αυτό αντικατοπτρίζει μια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος από τον Ψυχρό Πόλεμο, που είναι επιζήμια για την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και δεν ευνοεί τη συνεργασία και τον συντονισμό ,σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Η Αμερική βέβαια, με την αποχώρηση των στρατευμάτων θα μπορεί να επικεντρωθεί  με τις  ενωμένες στρατιωτικές δυνάμεις της, στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ,ως απάντηση στην Κινεζική επιθετικότητα στα γειτονικά της ύδατα.   

Η Κίνα έχει επίσης στρατηγικές ανάγκες για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κεντρική Ασία. 

Η αστάθεια και η ισλαμική τρομοκρατία στο Αφγανιστάν, μπορούν να έχουν επίδραση ντόμινο και να αυξήσουν τη μαχητικότητα των Ουιγούρων. 

Οι αντάρτες, θα μπορούσαν επίσης να έχουν βάση στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν.

Έχουν ήδη αναφερθεί εκατοντάδες μαχητές του Ουγκόρ, που συνεργάστηκαν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ομαδοποιώντας εκ νέου στο Αφγανιστάν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Σιντζιάνγκ.

Αυτό εγείρει το ερώτημα, αν η Κίνα θα εντείνει τη συμμετοχή της στο Αφγανιστάν και θα καλύψει το κενό.

Αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και συντάκτης των συμβούλων, των EurAsian Times Prakash Nanda ,πιστεύει ότι οποιαδήποτε σχέδια κινεζικής στρατιωτικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, θα ήταν παγκόσμια φαντασία.

Τόνισε ότι η Κίνα, δεν έχει την ικανότητα να είναι παγκόσμιος πάροχος ασφάλειας όπως οι ΗΠΑ. Δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν και είναι απίθανο, να κάνει κάτι τέτοιο τώρα, και αυτό στο Αφγανιστάν. 

Μία από τις σημαντικότερες κριτικές, που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ για τον ρόλο τους στο Αφγανιστάν, είναι ότι δεν είχε λάβει νόμιμη πρόσκληση για παρέμβαση στην κυριαρχία ενός άλλου κράτους. 

Ομοίως, η Αφγανική κυβέρνηση δεν ζήτησε από την Κίνα, καμία παρέμβαση και μια τέτοια απόφαση, δεν θα ήταν δημοφιλής στον αφγανικό λαό.

 Θα υπάρξουν δεσμοί, αλλά η Κίνα θα πρέπει να ενεργήσει εσωτερικά και να συνεργαστεί διεθνώς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουα Τσιουνίνγκ είπε ότι το Πεκίνο, «θα συνεχίσει τη σταθερή υποστήριξη προς την αφγανική κυβέρνηση και τον λαό, στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας». 

«Είμαστε επίσης έτοιμοι, να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσουμε το Αφγανιστάν να συνειδητοποιήσει την ειρήνη νωρίς».

https://youtu.be/qD_UEkam-cI

Η μόνη δύναμη, που θα μπορούσε να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κοινή αποστολή με την Κίνα θα ήταν η Ρωσία.

 Αλλά  η Ρωσία, κατηγορήθηκε ότι προμηθεύει όπλα στους Ταλιμπάν, για να αντιμετωπίσει την αμερικανική επιρροή. 

Για παράδειγμα, αναφέροντας πηγές πληροφοριών, οι The  New York Times, ανέφεραν πώς η Ρωσία προσέφερε χρήματα σε Αφγανούς μαχητές, για να επιτεθούν σε αμερικανικά στρατεύματα.  

Όπως η Κίνα, από μόνη της,  έτσι και η Ρωσία, δεν διαθέτει αρκετούς πόρους για να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Αλλά θέλει να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Κεντρική Ασία.

Έτσι η Κίνα, έχοντας μια κοινή στρατιωτική παρουσία  στο Αφγανιστάν, με τη βοήθεια του γειτονικού Ιράν και του Πακιστάν, μέσω συνεργατικών συμμαχιών ασφαλείας με όλη την Κεντρική Ασία, πιθανότατα θα επιτύχει έναν τέτοιο στόχο.

https://youtu.be/vhJf0J5IQzg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...