Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι ο Ερντογάν, οδηγεί την Τουρκία σε μια χρεοκοπία. Η εμπλοκή της Τουρκίας σε πολλά μέτωπα, θέλοντας να αναδείξει την Γαλάζια Πατρίδα, θα την οδηγήσει σε οικονομικές συμφορές.
Το χάσμα του εισοδήματος, μεταξύ των πολιτών και των στρατιωτικών δαπανών της κυβέρνησης αυξάνεται. Παρά την αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία, η επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης σε πολέμους, καταναλώνει τον προϋπολογισμό.
Παρά την οικονομική κρίση, το τουρκικό κράτος συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιθέσεις εναντίον των αμυντικών ζωνών της Medya για μέρες.
Ποιο είναι το κόστος των drone και των F-16 ανά ώρα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ενός πυραύλου που εκτοξεύουν;
Αρκεί να κοιτάξουμε το ανακοινωθέν κόστος, της τετράωρης επίθεσης στις αμυντικές ζώνες της Medya τον Δεκέμβριο του 2007, για να υπολογίσουμε πόσες αεροπορικές επιδρομές και πτήσεις αναγνώρισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η κυβέρνηση του AKP εκείνη την εποχή, το κόστος μιας επίθεσης από 52 αεροσκάφη F-16 και F-4 με υποστήριξη πυροβολικού, ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια.
Ο τουρκικός στρατός, ξεκίνησε στις 23 Απριλίου το βράδυ μια επίθεση μεγάλης κλίμακας, στις περιοχές Metina, Avashin και Zap στις αμυντικές ζώνες της Medya, στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).
Ο επικεφαλής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Şahap Kavcıoğlu μίλησε για 128 δισ. Δολάρια χαμένα αποθέματα στις 24 Απριλίου αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης στην εισβολή.
"Αυτοί οι οπλισμένοι UAV δεν πετούν δωρεάν. Επίσης και οι στρατιώτες δεν πηγαίνουν εκεί δωρεάν".
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αποδεκτή, η μεγάλη επιβάρυνση των στρατιωτικών δαπανών για την οικονομία της Τουρκίας, που απορρέει από τις επιθέσεις στο Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας, αυξήθηκαν κατά 86% φθάνοντας τα 20,4 δισ. Δολάρια μεταξύ 2010 και 2019.
Αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 5,8% την περίοδο 2018-2019. Σύμφωνα με το SIPRI, η Τουρκία κατατάσσεται 15η μεταξύ των κρατών, με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο το 2019.
Το 2020, κατέλαβε την 16η θέση με 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε μια πρόσφατη έκθεση του SIPRI, αποκαλύφθηκε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες του τουρκικού κράτους, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 77% την περίοδο 2011-2020, έχουν αυξηθεί έντονα από το 2015.
Ο λόγος αυτής της αύξησης, είναι η πολιτική γενοκτονίας και ο πόλεμος από την κυβέρνηση AKP-MHP-Ergenekon, κατά του κουρδικού λαού από το καλοκαίρι του 2015.
Αυτό που οδηγεί σε αύξηση των πολεμικών δαπανών, είναι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), που περιγράφονται ως "τεχνολογία αιχμής" και "εγχώρια και εθνικά".
Γι αυτά τα UAV, το τουρκικό κράτος υπερηφανεύεται τα τελευταία χρόνια, γιατί μέσω αυτών έχει διαπράξει πολλές σφαγές στο Κουρδιστάν. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο κοστίζει η παραγωγή drone για την Τουρκία.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί, οτι καταβάλλονται 4 εκατομμύρια δολάρια για ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (tr. SIHA), που παράγεται από την εταιρεία Baykar Machine Company, με επικεφαλής τον γαμπρό του Ερντογάν Selcuk Bayraktar.
Μόνο τον Νοέμβριο του 2020, καταβλήθηκαν 47 εκατομμύρια δολάρια για 12 αεροσκάφη τύπου "Bayraktar TB2 UAV".
Το χρηματικό ποσό, που μεταφέρεται στην οικογένεια του Ερντογάν, μέσω του εμπορίου drone είναι "κρατικό μυστικό".
Επιπλέον, η Baykar Machine Company απαλλάσσεται από τον φόρο που πρέπει να καταβάλει στο κράτος, από το κέρδος που προκύπτει από αυτά τα οχήματα μάχης.
Μόνο το 2016, αποκαλύφθηκε ότι η Baykar Machine Company, πληρώθηκε 36 εκατομμύρια δολάρια για έξι UAV.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το ημερήσιο κόστος των UAV είναι κοντά στο κόστος των μαχητικών F-16. Εδώ είναι το μέσο κόστος των πυραύλων, που εκτοξεύονται από αεροσκάφη και καύσιμα που χρειάζονται ανά λεπτό:
Το F-16, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από τον τουρκικό στρατό σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των αμυντικών ζωνών Medya, καταναλώνει 600 λίτρα καύσιμο ανά λεπτό.
Η ώρα πτήσης, κοστίζει 25 χιλιάδες δολάρια και η 24ωρη πτήση χωρίς στάση, κοστίζει 600 χιλιάδες δολάρια. Το κόστος των πυρομαχικών που μεταφέρει κάθε φορά είναι 65 χιλιάδες δολάρια.
Η πτήση μιας ώρας του F-4 κοστίζει 30 χιλιάδες δολάρια. Το κόστος κάθε βόμβας τύπου MK-82 που εκτοξεύθηκε από αυτά τα αεροσκάφη, είναι 26 χιλιάδες δολάρια.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ξοδεύουν 6 χιλιάδες δολάρια καυσίμου μόνο για λόγους αναγνώρισης. Όταν προστίθεται το κόστος των κέντρων ελέγχου, το κόστος των UAV είναι κοντά σε ένα F-16. Η τιμή ενός πυραύλου MAM-L που εκτοξεύθηκε από SIHAs είναι 40 χιλιάδες δολάρια.
Το κόστος πτήσης μιας ώρας, για ελικόπτερα τύπου Cobra είναι περίπου 6 χιλιάδες δολάρια.
Οι πολεμικές και στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας, που αυξάνονται κάθε χρόνο, παρέχονται από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού, όπως εκπαίδευση, υγεία, μεταφορές-επικοινωνία και ενέργεια.
Οι "αμυντικές δαπάνες" της Τουρκίας, υπερβαίνουν τον μέσο όρο τόσο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όσο και άλλων χωρών γενικά, όσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μεταξύ 20 και 30 τοις εκατό του εξωτερικού χρέους, πηγάζει επίσης από "αμυντικές δαπάνες".
Εάν εξεταστούν τα δεδομένα, του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών, μπορεί να φανεί σαφώς η αμοιβαία υποστηρικτική αύξηση του εξωτερικού χρέους και των «αμυντικών δαπανών».
Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι η αύξηση κατά ένα τοις εκατό στις στρατιωτικές δαπάνες, αυξάνει το εξωτερικό χρέος κατά 0,6 τοις εκατό, ενώ μια αύξηση στο ένα τοις εκατό στις αμυντικές δαπάνες, μειώνει την οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 0,1 τοις εκατό.
Εν ολίγοις, κάθε στρατιωτική επένδυση που αναλαμβάνει η κυβέρνηση AKP-MHP για πόλεμο, κάθε αεροσκάφος που αποστέλλεται στις ζώνες άμυνας της Medya, κάθε πύραυλος που εκτοξεύεται στα βουνά του Κουρδιστάν, συρρικνώνει περαιτέρω την οικονομία της Τουρκίας και αυξάνει το εξωτερικό χρέος.