Η Ιαπωνία, επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική της ικανότητα, εν μέσω μιας βαθύτερης εδαφικής διαμάχης με την Κίνα, στις περιφερειακές θάλασσες.
Ωστόσο, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την κινεζική δραστηριότητα, εντός και γύρω από τα ιαπωνικά ύδατα, που περιβάλλουν τα ιαπωνικά ελεγχόμενα νησιά Senkaku, τα οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται, ότι είναι δικά του και τα αποκαλεί Diaoyu.
Επιδιώκοντας να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς, εν μέσω της αυξανόμενης κινεζικής απειλής, προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία σε κοινές ασκήσεις, με την Αμερική και την Γαλλία σε Ιαπωνικό έδαφος.
Η άσκηση «ARC21» ξεκίνησε την Τρίτη, στη βάση Ainoura στο Ναγκασάκι.
Η Ιαπωνία επιδιώκει να επεκτείνει τους στρατιωτικούς της δεσμούς, πέρα από τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να συμπεριλάβει «ομοϊδεάτες» χώρες όπως η Γαλλία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi σε δημοσιογράφους.
Είπε ότι η Γαλλία, το μόνο ευρωπαϊκό έθνος με μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, είναι «μια ομοιόμορφη χώρα που μοιράζεται με την Ιαπωνία το όραμα ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού».Συνέχισε λέγοντας, ότι η Ιαπωνία, χαιρετίζει τη συμμετοχή της Γαλλίας στην περιοχή και ελπίζει να επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία.
Περίπου 100 ιαπωνικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων ταχείας αμφίβιας ανάπτυξης, των ιαπωνικών πεζοναυτών , που συνοδεύονται από 60 στρατεύματα το καθένα, από τον γαλλικό στρατό και το αμερικανικό ναυτικό σώμα, πρόκειται να πραγματοποιήσουν αστικές ασκήσεις πολέμου και στη συνέχεια, ασκήσεις αμφίβιων επιχειρήσεων σε ένα σενάριο υπεράσπισης ενός απομακρυσμένου νησιού, από εισβολή του εχθρού.
Την Τρίτη, τα στρατεύματα ξεκίνησαν τρεις ημέρες επιχειρήσεων στο στρατόπεδο Ainoura στο Ναγκασάκι. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, θα πετάξουν στο Kirishima για ένα αστικό πόλεμο, σε μια εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί για την προσομοίωση ενός απομακρυσμένου νησιού.
Αυστραλιανά στρατεύματα θα συμμετάσχουν επίσης, σε ένα μέρος των ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Η Γαλλία, η οποία έχει εδάφη στον Ινδικό Ωκεανό και τον Νότιο Ειρηνικό, έχει στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Η Βρετανία, η οποία υιοθέτησε πρόσφατα μια πολιτική βαθύτερης εμπλοκής στην περιοχή, στέλνει το αεροπλανοφόρο Βασίλισσα Ελισάβετ, το οποίο πρόκειται να φτάσει στην περιοχή αργότερα αυτό το έτος. Η Γερμανία, είναι επίσης έτοιμη να αναπτύξει φρεγάτα στην περιοχή.
Ο Κίσι είπε, ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών και με αυξημένη παρουσία «συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Παράλληλα τόνισε, ότι δεν στοχεύει σε κανένα συγκεκριμένο έθνος, όπως η Κίνα.
Τέλος η Κίνα, επέκρινε το ελεύθερο και ανοιχτό όραμα Ινδο-Ειρηνικού, ως αποκλειστικού μπλοκ που βασίζεται σε μια νοοτροπία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.