Εθνικά θέματα

Χωρίς τέλος οι διώξεις στην Τουρκία: Η Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής απέλυσε 223 στελέχη

Η Τουρκική Διοίκηση Χωροφυλακής την Τρίτη, απέλυσε συνολικά 223 μέλη του προσωπικού της για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα Gülen, ως μέρος αυτού που είναι γνωστό ως «έρευνες μέσω τηλεφώνου», σύμφωνα με  το Center for Freedom της Στοκχόλμης, επικαλούμενο την τουρκική έκδοση του Independent.

Σαράντα από αυτούς ήταν αξιωματικοί, 182 ήταν βαθμοφόροι και ένας ήταν δημόσιος υπάλληλος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει τους οπαδούς του κινήματος Γκουλέν, μια ομάδα που βασίζεται στην πίστη, εμπνευσμένη από τον Τούρκο κληρικό Fethullah Gülen, από τις έρευνες διαφθοράς στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες εμπλέκουν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του τον εσωτερικό του κύκλο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχεύει τα μέλη του, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 ,για το οποίο κατηγόρησε τον Τούρκο Ιμάμη ως εγκέφαλο. Ο Gülen και το κίνημα του αρνούνται έντονα την εμπλοκή  τους στην απόπειρα του πραξικοπήματος ή σε οποιαδήποτε  άλλη τρομοκρατική δραστηριότητα.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πραγματοποίησε μαζική εκκαθάριση των  κρατικών θεσμών με το πρόσχημα ενός αγώνα κατά των υποστηρικτών του πραξικοπήματος.

Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων 4.156 δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και 20.610 μέλη των ενόπλων δυνάμεων απομακρύνθηκαν συνολικά από τη δουλειά τους για φερόμενη ένταξη ή σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» με έκτακτα νομοθετικά διατάγματα που δεν υπόκεινται ούτε σε δικαστικό ούτε κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Οι λεγόμενες "έρευνες για τα τηλέφωνα" βασίζονται σε αρχεία κλήσεων. Οι εισαγγελείς υποθέτουν ότι ένα μέλος του κινήματος Gülen χρησιμοποίησε το ίδιο τηλέφωνο για να καλέσει όλες τις επαφές του διαδοχικά. Με βάση αυτήν την υπόθεση, όταν ένα υποτιθέμενο μέλος του κινήματος βρίσκεται σε αρχεία κλήσεων, θεωρείται ότι άλλοι αριθμοί που κλήθηκαν ακριβώς πριν ή μετά την κλήση ανήκουν επίσης σε άτομα με συνδέσμους Gülen. Η τακτική λήψη κλήσεων από ένα συνδρομητικό τηλέφωνο θεωρείται επίσης κόκκινη σημαία.

Οι αρχές δεν έχουν το πραγματικό περιεχόμενο των εν λόγω τηλεφωνικών κλήσεων. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέτοια αρχεία κλήσεων δεν πρέπει να θεωρούνται νομικά αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο βάσει απόφασης του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας, τα τουρκικά δικαστήρια αποδέχονται τα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων, ως απόδειξη ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στην Τουρκία, υπό κανονικές συνθήκες, ο νόμος για τους δημόσιους υπαλλήλους απαιτεί οι πειθαρχικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης από τη δημόσια υπηρεσία, να συνιστώνται από μια επιτροπή αφού ακούσει την υπεράσπιση του υπαλλήλου. Η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από ανώτερο όργανο του σχετικού οργάνου και μπορεί να προσβληθεί στο διοικητικό δικαστικό σύστημα από τον θιγόμενο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ενημερώθηκαν καν για κατηγορίες εναντίον τους και δεν τους ζητήθηκε ποτέ να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δημιουργήθηκε ένα παρόμοιο καθεστώς με προσωρινό νόμο που θα ίσχυε για 36 μήνες, έως τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, αξιωματούχοι που είναι ύποπτοι για ένταξη ή σχέση με οντότητες που  θεωρούνταν απειλή για εθνικούς λόγους η  για λόγους ασφαλείας μπορεί να απολυθούν από τους υπουργούς, μετά από πρόταση πειθαρχικής επιτροπής.

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu στις 20 Φεβρουαρίου, συνολικά 622.646 άτομα έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και 301.932 έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ 96.000 άλλοι έχουν φυλακιστεί λόγω φερόμενων δεσμών με το κίνημα του Γιούλεν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο υπουργός είπε ότι επί του παρόντος υπάρχουν 25.467 άτομα στις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι φυλακίστηκαν λόγω φερόμενων δεσμών με το κίνημα του Gülen.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ