Η γεω-στρατηγική ρευστή κατάσταση στην περιοχή της Ασίας, απαιτεί αναδιάρθρωση ενεργειών και συμφωνιών μεταξύ των χωρών, που έχουν κοινό εχθρό την Κίνα. Αξιοποιώντας τους υφιστάμενους στρατιωτικούς δεσμούς τους, η Ινδία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, μπορούν να σκεφτούν ένα τριμερές σύμφωνο, για την αμυντική τεχνολογία για την αντιμετώπιση της Κίνας, σύμφωνα με ένα έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από μια ομάδα προβληματισμού που εδρεύει στο Μουμπάι.
Η τεχνολογία, είναι ένας βασικός παράγοντας στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις, καθώς μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους πολιτικούς, οικονομικούς και δεσμούς ασφαλείας. Ενωμένοι από έναν κοινό αντίπαλο - την Κίνα - τα τρία έθνη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη στρατηγική για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους στην αμυντική τεχνολογία.
«Η αντιπαράθεση της Κίνας εναντίον των γειτόνων και των αντιπάλων της, (όπως φαίνεται στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση των συνόρων με την Ινδία στο Λαντάκ ), σε συνδυασμό με τις αποφασιστικές προσπάθειές της να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις αναδυόμενες τεχνολογίες, καθιστά επιτακτική ανάγκη για την Ινδία, τις ΗΠΑ και άλλες ομοϊδεάτες χώρες, να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε αμυντικές τεχνολογίες. «Αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις, λαμβάνουν χώρα με την ταχύτητα του φωτός, είναι σαφές ότι μια σόλο εθνική προσπάθεια ανάπτυξης και υιοθέτησης κριτικών τεχνολογιών, δεν θα πάει πολύ μακριά», γράφει ο Sameer Patil, συνεργάτης του Gateway House.
Η Ινδία και οι ΗΠΑ, πρέπει να επεκτείνουν την προσπάθειά τους και να στρατολογήσουν έναν άλλο στενό εταίρο, το Ισραήλ, για να προωθήσουν τους τεχνολογικούς τους στόχους, συνέχισε ο Patil.
Σε μια εφημερίδα, με τίτλο «Εισαγωγή της Ινδίας στη συνεργασία τεχνολογίας άμυνας ΗΠΑ-Ισραήλ», ο Patil υποστηρίζει, ότι μια τέτοια συνεργασία θα αυξήσει εντελώς τις δυνατότητες των τριών στρατευμάτων, αυξάνοντας παράλληλα τις δυνατότητες διαλειτουργικότητας και εξαγωγής.
Ωστόσο, οι δεσμοί της Ινδίας με τη Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν, σημαντικό εμπόδιο για τη θέσπιση αυτού του τριμερούς συμφώνου.
Το Ισραήλ, ήταν πάντα ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και έλαβε στρατιωτική και τεχνολογική υποστήριξη, διασφαλίζοντας την κυριαρχία του στην περιοχή. Αυτό επιτρέπει στις δύο χώρες, να έχουν εκτενή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της γεωργίας.
Η κορυφαία αμυντική εταιρεία Israel Aerospace Industries, έχει επίσης βαθιά συνεργασία με αμερικανούς γίγαντες όπως, η Lockheed Martin και η Boeing. «Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley, όπως η IBM, η Intel και η Google, έχουν αξιοποιήσει το οικοσύστημα του Τελ Αβίβ για χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα.
«Ως σημαντικός σύμμαχος εκτός του ΝΑΤΟ (MNNA) των ΗΠΑ, το Ισραήλ, λαμβάνει συγκεκριμένα στρατιωτικά οφέλη, όπως προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες σε προτεραιότητα και ανταλλαγή πληροφοριών. Ο υψηλός βαθμός αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, είναι επίσης εμφανής με το Ισραήλ, να είναι η μόνη χώρα που έχει απεριόριστη πρόσβαση σε αμερικανικές στρατιωτικές τεχνολογίες και εξοπλισμό όπως το μαχητικό αεροσκάφος F-35 », προσθέτει.
Ομοίως, η Ινδία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των ισραηλινών οπλικών συστημάτων και σύμφωνα με τον Patil, η ένωση αυτών των τριών εθνών, όχι μόνο «θα ενίσχυε την πρόσβασή της στην ινδική αγορά, αλλά θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για εξαγωγές σε αναδυόμενες αγορές στην Ασία και την Αφρική».
Η ινδική-αμερικανική εταιρική σχέση, επισημάνθηκε επίσης στο έγγραφο, καθώς και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει τα πέντε θεμελιώδη σύμφωνα, και το Νέο Δελχί βαφτίστηκε ως ένα μοναδικό καθεστώς «Major Defense Partner» το 2016.Παρά τις δυνατότητες αυτές, η Ινδία έχει ένα μειονέκτημα. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, έχουν φτάσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικής προόδου από την Ινδία, η οποία εξακολουθεί να συζητά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η ρομποτική.
Εν’ κατακλείδι, ίσως ισχύσει αυτό που ο λαός μας λέει, «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».