Εθνικά θέματα

Tο καθεστώς του Ιράν βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης

Η επιβολή μακροχρόνιων κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι του Ιράν μάλλον απέδωσαν.

Σε μια έκθεση «σοκ» των ΗΠΑ έγινε γνωστό, ότι το Ιράν έχει εξαντλήσει σχεδόν όλα τα ταμειακά αποθέματά του τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν υπό του Προέδρου Donald Trump, είχαν παραλύσει την οικονομία της χώρας και έφεραν το σκληρό καθεστώς, στο χείλος κατάρρευσης των χρηματοοικονομικών του, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα «Φαρόν» της Ουάσιγκτον.

Η Δημοκρατία του Ιράν, είχε 122,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και έως το 2020 το καθεστώς είχε μόνο 4 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» της προηγούμενης διοίκησης Τράμπ στην Τεχεράνη ήταν στο αποκορύφωμά της, σύμφωνα με την έκθεση, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία για το 2021, η οποία παρακολουθεί τις οικονομίες της περιοχής.

Το Ιράν εξάντλησε επίσης 118,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια, γεγονός που οδήγησε σχεδόν στην εξάντληση των αποθεμάτων μετρητών του, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τα ταμεία της χώρας, αναμένεται να αυξηθούν κατά αρκετά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, κινείται για την κατάργηση των κυρώσεων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επανεισόδου του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Τα ευρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται να είναι τα πιο ξεκάθαρα στοιχεία μέχρι στιγμής και δείχνουν, ότι η εκστρατεία κυρώσεων των ΗΠΑ που διήρκεσε χρόνια, πέτυχε να αδειάσει την τσέπη του καθεστώτος σε μια εποχή που ξόδευε μεγάλα ποσά, για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος.

Οι κυρώσεις πλήττουν το εμπόριο πετρελαίου του Ιράν, μια σημαντική πηγή εσόδων του καθεστώτος, και το ανάγκασαν  να  βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αποθεματικά κεφάλαια. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι οι φιλελεύθεροι επικριτές αυτής της προσέγγισης, ισχυρίζονται ότι οι κυρώσεις πλήττουν μόνο τον ιρανικό λαό.

Το ενδιαφέρον του Ιράν να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, δείχνει πιθανώς ότι το καθεστώς χρειάζεται απεγνωσμένα την ανακούφιση από τις κυρώσεις.

Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές του Ιράν είναι τρομακτικές, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται στο Ιράν, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν την οικονομία της χώρας.

«Εάν οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την τρέχουσα πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο καθεστώς από ότι πίστευαν προηγουμένως. Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτήν την επιρροή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»,  δήλωσε ο Jonathan Schanzer, ανώτερος αντιπρόεδρος της έρευνας στο Ίδρυμα για την Άμυνα. 

Από την άλλη πλευρά, ο Abdel Nasser Hemmati, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ο οποίος έχει επίσης υποβληθεί σε αμερικανικές κυρώσεις, χαρακτήρισε τα ευρήματα του ΔΝΤ ως «τρομερά» την Τρίτη.

Είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είχε ζητήσει τη γνώμη του Ιράν, σχετικά με την έκθεσή του και ισχυρίστηκε ότι περιείχε "ελλιπείς πληροφορίες", αν και δεν παρείχε στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, έχει προκαλέσει πολλά κύματα διαμαρτυριών που απειλούν να ανατρέψουν το καθεστώς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF