Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια, απειλή υψίστης σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, η επιβολή κυρώσεων εναντίον της αποτέλεσε μονόδρομος. Ο διάδοχός του, Ντόναλτ Τράμπ, εφάρμοσε την πολιτική «μαστίγιο και καρότο» με αποκορύφωμα την συνάντηση των δύο ηγετών. Τέλος ο Μπάιντεν, την θεωρεί νούμερο ένα κίνδυνο.
Το Asian Institute for Policy Studies, ανέφερε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει τα όπλα, περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της επιβίωσης του καθεστώτος Κιμ και την απόκτηση ενός θανατηφόρου όπλου, με το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδιώξει την ενοποίηση των Κορέων, υπό την ηγεσία της Βόρειας Κορέας. Τέλος, η Πιονγκγιάνγκ, συνέχισε να αναπτύσσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, για να «αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα, καθιστώντας μια περιφερειακή μεγάλη δύναμη».
Η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε τις εργασίες της για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ακόμη και καθ όλη τη διάρκεια της επιβολής κυρώσεων και της πανδημίας του κορονoϊού.
Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών, να περιορίσουν ή να εξαλείψουν αυτήν την ικανότητα, ήταν το επίκεντρο πολλών διπλωματικών προσπαθειών τους με την Πιονγκγιάνγκ.
Πόσο πυρηνική ικανότητα έχει η Βόρεια Κορέα, είναι άγνωστη. Ωστόσο, μια νέα έκθεση αναφέρει, ότι το καθεστώς Κιμ θα έχει μεγάλο αριθμό τέτοιων όπλων μέσα σε λίγα χρόνια.
Το Asian Institute for Policy Studies, μαζί με την Rand Corporation, δημοσίευσε μια νέα έκθεση με τίτλο «Αντιμετώπιση των Κινδύνων των Πυρηνικών Όπλων της Βόρειας Κορέας», η οποία εξετάζει πόσα όπλα έχουν οι Βόρειοι Κορεάτες.
«Πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυραυλική πυρηνική ικανότητα, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της σταθερής προόδου στην ικανότητα πυρηνικών όπλων, από την πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006. Εκτιμάται ότι η Βόρεια Κορέα, έχει αποκτήσει 30-36 κιλά πλουτωνίου και μεταξύ 175 κιλών (μίνιμουμ ) και 645 kg (μέγιστο) εμπλουτισμένου ουρανίου από το 2019 », σύμφωνα με μια λίστα με τα« κύρια σημεία »που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη από τους συγγραφείς των μελετών . "Με βάση αυτούς τους αριθμούς, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας έως το 2027, θα κυμαινόταν μεταξύ 151 και 242, εκτός από δεκάδες κινητούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM)."
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε, να χρησιμοποιήσει την ικανότητά της για πιο επιθετική συμπεριφορά, από ό, τι παραδοσιακά έχει επιδείξει, πέρα από την αποτροπή.
«Μέχρι σήμερα, η πυρηνική στρατηγική της Βόρειας Κορέας επικεντρώθηκε στην αποτροπή μέσω αντιποίνων καθώς και της αποσύνδεσης των συμμαχιών Νότιας Κορέας-ΗΠΑ και ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Αλλά με περαιτέρω πρόοδο στην πυρηνική ικανότητα, η Βόρεια Κορέα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές απειλές και επιθέσεις, με πολύ πιο καταναγκαστικούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα», αναφέρει η έκθεση. «Η πρώτη δυνατότητα είναι η χρήση πυρηνικών όπλων για εκβιασμό, εξαναγκασμό και αποτροπή.
Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ένα σενάριο στο οποίο η Βόρεια Κορέα, απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, όταν η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις επιδρομές της Βόρειας Κορέας, στη Βόρεια Οριακή Γραμμή ή στην ανάληψη από τη Βόρεια Κορέα των νησιών της Νότια Κορέας στην κίτρινη θάλασσα.
Εάν η Βόρεια Κορέα έως το 2027, αποκτήσει στο πυρηνικό της οπλοστάσιο πυραύλους, που ο αριθμός τους θα κυμαίνεται μεταξύ 151 έως 242, εκτός από δεκάδες κινητούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα πλέον θα καταστεί «χειραγωγήσιμος» με απρόβλεπτες συνέπειες.