Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου σε συνεργασία με τον 5ο αμερικανικό στόλο αναζητά τρόπους μεγιστοποίησης της συνεργασίας σε Ερυθρά θάλασσα και Α.Μεσόγειο.
Ουσιαστικά οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Αίγυπτο να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά και με Ελλάδα-Κύπρο για τον έλεγχο της ασφάλειας σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, ακυρώνοντας τα τουρκικά σχέδια για επέκταση στην περιοχή αυτή.
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού ναυτικού, Ναύαρχος Ahmed Khaled, συνάντησε τον Αντιναύαρχο Σ. Παπάρο, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ,με σκοπό να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του Καΐρου στην δύναμη (CMF), που θα αναλάβει κεντρικό ρόλο ως ισχυρή δύναμη στην περιοχή.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Αιγύπτου και ο Αμερικανός διοικητής του 5ου στόλου συναντήθηκαν στη ναυτική βάση Ras Al-Tin της Αλεξάνδρειας, για να συνεργαστούν για τον έλεγχο της περιοχής.
Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για το συντονισμό των προσπαθειών που αφορά την καταπολέμηση κοινών προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Ο Αμερικανός Αντιναύαρχος, επιβεβαίωσε την προθυμία της χώρας του να αυξήσει τις πτυχές της ναυτικής συνεργασίας με την Αίγυπτο μέσω της επέκτασης των κοινών εκπαιδεύσεων, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος είναι το κλειδί για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
Χθες σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε ότι η Αίγυπτος προωθεί αποφασιστικά πλέον την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκίας, αφού πιστοποιήθηκε ότι η τουρκική ελίτ προωθεί σαφώς σχέδια "ελέγχου" της Α.Μεσογείου.
Η τελευταία υπογραφή της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ των τριών κρατών και θα τους επιτρέψει να δράσουν μαζί ενόψει απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν Αιγύπτιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές στο Κάιρο.
Υπενθυμίζουμε ότι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, υπέγραψαν νέα αμυντική συμφωνία στην Αθήνα στις 6 Απριλίου.
Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η συμφωνία αυτή όμως, ( κατά τους ίδιους), θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, ειδικά με την Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δείχνοντας κατά διαστήματα την οργή της για την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου και Κύπρου.
Αυτός ο στενός στρατιωτικός συντονισμός αφορά σαφέστατα τα τουρκικά προκλητικά σχέδια για τα δικαιώματα στα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή. Τώρα τις προσπάθειες αυτές στηρίζουν σθεναρά πλέον και οι ΗΠΑ, που θέλουν να ανακόψουν τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας στην Α. Μεσόγειο.