Η Αμερική έχει ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή της Ασίας. Προωθεί τον διάλογο για την Ασφάλεια της περιοχής, με τον όρο Quad, που θεωρείται στην τρέχουσα μορφή του ως "Asian Nato" με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Ινδίας. Το Quad θεωρείται ως αντι-Κίνα συμμαχία, ωστόσο, δεν έχει επίσημη δήλωση αμοιβαίας συλλογικής άμυνας, όπως το ΝΑΤΟ. Από την άλλη, η Ρωσία που εκτός από την Κίνα έχει αρχίσει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ινδία, προσπαθεί να διασπάσει αυτό το μέτωπο.
Με την ολοκλήρωση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ της διήμερης επίσκεψης του στην Ινδία, μετά από συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του S. Jaishankar στο Δελχί, προέβη σε δηλώσεις. Τόνισε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην ειρηνευτική διαδικασία του Αφγανιστάν.
Συνεχίζοντας είπε, «απορρίπτω κατηγορηματικά τις αναφορές για πιθανή στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου» και θέλοντας να ακυρώσει την τετραμελή συμμαχία Quad δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ινδία, πιστεύουν ότι τέτοιου είδους στρατιωτικές συμμαχίες είναι αντιπαραγωγικές.
Οι σχέσεις μας [με το Πεκίνο] είναι οι υψηλότερες στην ιστορία, αλλά αυτές οι σχέσεις δεν επιδιώκουν τον στόχο της ίδρυσης στρατιωτικής συμμαχίας", δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Ταυτόχρονα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι άκουσε επίσης ότι προωθούν στρατιωτικές συμμαχίες στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
"Παρεμπιπτόντως, έχουμε ακούσει εικασίες για φιλοστρατιωτική συμμαχία που αφορούν όχι μόνο τις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας, αλλά ακούσαμε επίσης για μια τέτοια συμμαχία που φέρεται να προωθείται ως Μέση Ανατολή-ΝΑΤΟ, όπως επίσης και για την Ασία-ΝΑΤΟ.΄’
«Οι Ταλιμπάν είναι μέρος της αφγανικής κοινωνίας»
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασφάρ Γκάνι και τους Ταλιμπάν, να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία, ώστε να αποσύρει τα υπόλοιπα 2.500 αμερικανικά στρατεύματα που παραμένουν στη χώρα.
Η συνάντηση μεταξύ Τζαϊσάνκαρ και Λαβρόφ έρχεται σε φόντο, γρήγορων διπλωματικών ελιγμών για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Γνωρίζοντας ο Λαβρόφ ότι στο Αφγανιστάν δεν είναι μόνον οι Ταλιμπάν, αλλά υπάρχουν και άλλες πολιτικές, εθνοτικές, και θρησκευτικές ομάδες- που έχουν καλές σχέσεις με την Ρωσία- με ένα πολιτικό ελιγμό κάνει την εξής δήλωση:
«Το κίνημα των Ταλιμπάν είναι μέρος της αφγανικής κοινωνίας και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση στο Αφγανιστάν θα πρέπει να προβλέπουν τη συμμετοχή όλων των πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, διαφορετικά δεν θα είναι διαρκής», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Και αυτός ο διακανονισμός θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μια ισορροπία συμφερόντων όλων των πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησής τους σε κυβερνητικές δομές», πρόσθεσε.
Κυβερνητικές πηγές στο Νέο Δελχί είπαν στον Σπούτνικ ότι η ινδική πλευρά, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Λαβρόφ.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί οτι ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ιμαμάν Χαν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σάχμαντ Κουρμί, στο Ισλαμαμπάντ το απόγευμα της Τρίτης. Αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Πακιστάν, σε εννέα χρόνια και αναμένεται ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν μακροπρόθεσμα την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν
Η στρατιωτική συνεργασία θα συνεχιστεί
Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης, ότι σέβεται το δικαίωμα της Ινδίας να διαφοροποιεί τις στρατιωτικές και αμυντικές σχέσεις με άλλες χώρες.
Ο Lavrov και ο Jaishankar παρακάμπτοντας ερωτήσεις σχετικά με την παράδοση των S-400 και τις πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία.
«Επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας για στρατιωτική-τεχνική συνεργασία. Έχουμε μια διακυβερνητική επιτροπή στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας. Έχουμε τα σχέδιά μας, και αυτά περιλαμβάνουν συζήτηση για την πρόσθετη κατασκευή ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην επικράτεια της Ινδίας », υπογράμμισε ο Λάβροφ ως απάντηση, σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει αντίκτυπος στη στρατιωτική συνεργασία λόγω της απειλής κυρώσεων της Αμερικής.
Ο Τζαϊσάνκαρ είπε ότι το θέμα των S-400 θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας αργότερα μέσα στο έτος.
Αυτό όμως ακριβώς το θέμα, χτυπάει τις χορδές της Αμερικής, που όπως και με την Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J. Austin προέτρεψε τους Ινδούς ηγέτες, να αποφύγουν να αγοράσουν ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των S-400, εάν η χώρα θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο κυρώσεων σύμφωνα με την Ενότητα 231 του νόμου περί αντιπαράθεσης των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA).