Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Βρετανικά έγγραφα: ''Να μην πάνε οι S-300 στην Κύπρο''

Συγκλονιστικές πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για τον ύπουλο ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό. Tο Λονδίνο πάντα στήριζε τις τουρκικές θέσεις και καλά θα κάνουν όσα ΜΜΕ στην Ελλάδα γράφουν υπέρ της Βρετανίας, να σκέπτονται πάντα πιο σοβαρά!  

 

Αναλυτικά  

 

Αποδεσμεύθηκαν πριν λίγες ημέρες από το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, σωρεία νέων βρετανικών πρωθυπουργικών και υπουργικών εγγράφων. Από τον ένα πρωθυπουργικό φάκελο που αποδέσμευσαν για το Κυπριακό, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ο πρωταρχικός ρόλος των Βρετανών. 

Τα κυριότερα θέματα που καλύπτει είναι οι πύραυλοι S-300, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ο διορισμός  του Sir David Hannay και ο ρόλος που ανέλαβε για προετοιμασία λύσης  (βλέπε «Σχεδίο  Ανάν»), η  «πρωτοβουλία» Richard Holbrooke που ναυάγησε πριν ξεκινήσει, η κατηγορηματική δήλωση του βρετ. Υπ, Εξωτερικών Malcolm Rifkind ότι οι δολοφόνοι των Ισαάκ και Σολωμού είναι εγκληματίες που πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, οι βρετανικές βάσεις και άλλα. 

https://www.youtube.com/watch?v=i4xvFXMzjMI&t=95s

Συνοπτικά, τα έγγραφα φανερώνουν ότι οι Βρετανοί είχαν έντονα δραστηριοποιηθεί με πιέσεις προς την Κύπρο, για ανατροπή της καθόδου των ρωσικών πυραύλων S-300, είχαν ενημερώσει και την αμερικανίδα νέα Υπ. Εξωτερικών, Madeleine Albright και είχαν ζητήσει κοινή γραμμή τόσο για τους πυραύλους, οι οποίοι αν ερχόντουσαν στο νησί θα μείωναν, πίστευαν, τη τουρκική υπεροχή πάνω από τη Κύπρο, σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' της Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος των Βρετανών ήταν η διευθέτηση του Κυπριακού οπωσδήποτε πριν τις ενταξιακές της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προεδρικές στην Κύπρο το 1998. Γι΄αυτούς αποκλειόταν ένταξη της Κύπρου πριν την λύση.

Τα έγγραφα επίσης μας εξηγούν δια στόματος αμερικανού πρέσβη στην Λευκωσία Richard Boucher στις 8 Ιανουαρίου 1996, ποίοι ήσαν οι στόχοι του αμερικανού διπλωμάτη και βοηθού υπ. Εξωτερικών  Richard Holbrooke (1994-Φεβ 1996) ο οποίος λεγόταν, ότι θα ανελάμβανε πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού αρχές του 1996.  

Αυτός ζητούσε από την Ελλάδα εγκατάλειψη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με αντάλλαγμα πρόοδο για λύση του Κυπριακού από την Τουρκία, ευελιξία στις στρατιωτικές διευθετήσεις, να δεχόταν μια διεθνή δύναμη (Νατοϊκή) μετά τη λύση, εις αντάλλαγμα να διατηρείτο η Συνθήκη Εγγυήσεως και να δεχόταν η Τουρκία ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως μια ομόσπονδη Κύπρο, με την υπόσχεση ότι θα γινόταν εν καιρώ και η Τουρκία μέλος! 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ