Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Οι δράστες στον εισαγγελέα με 3 κατηγορίες - Τα νέα στοιχεία

Με τρείς κατηγορίες να τους βαραίνουν, που ασκήθηκαν από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, απολογούνται την Δευτέρα ενώπιον της Ανακρίτριας Ρόδου ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας «SAOS FERRIES», των οποίων η σύλληψη έγινε χθες, του ενός στη Ρόδο και του δεύτερου στην Κομοτηνή μετά από το σχετικό ένταλμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τις τοπικές εφημερίδες Δημοκρατική και Ροδιακή, ο 35χρονος μεταξύ άλλων στις έγγραφες εξηγήσεις του, αρνείται τα όσα του αποδίδονται.

Παραδέχτηκε, πως γνωρίζει τον 52 άχρονο, αλλά αρνείται, ότι ελάμβανε από αυτόν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό. «Όλα αυτά, που διαρρέουν τώρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο είναι ανεβασμένα εδώ και καιρό στο διαδίκτυο», φέρεται να σημειώνει εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία του διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ένας κατασχεθείς υπολογιστής και το κινητό είναι ιδιοκτησίας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου.»

Πάντως από την πλευρά του ο 52χρονος στην πρώτη του κατάθεση είχε ομολογήσει, πως ήταν στρατολογημένος από τον 35χρονο, δίνοντας πολλές πληροφορίες, όπως για το τι φωτογράφιζε και τι κατέγραφε ακόμα και τον τρόπο και τον τόπο, που επικοινωνούσαν.

Η εφημερίδα «Δημοκρατική», είχε αποκαλύψει νωρίτερα, πως το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόξενος στην Ρόδο αιτήθηκε με επιστολή του να του αποδοθούν δύο εκ των κατασχεθέντων πειστηρίων, που βρέθηκαν κατά την έρευνα στην οικία του 35χρονου, υποστηρίζοντας, ότι «αποτελούν συσκευές, που ανήκουν στο Γενικό Προξενείο Ρόδου.»

Πυρά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας
 

Το θέμα πήρε ήδη εθνικές διαστάσεις, καθώς το ΥΠΕΞ της Τουρκίας εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη σύλληψη του 35χρόνου γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο για την υπόθεση της κατασκοπείας.

Η ανακοίνωση αυτούσια: «Καταδικάζουμε τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, του γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο, στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές για ισχυρισμούς κατασκοπείας σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών σκαφών. Κατά τη διαδικασία που οδήγησε στη σύλληψη του προσωπικού μας, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ανησυχούμε επίσης από τις δημοσιεύσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό, καθώς παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας και στοχεύουν το προσωπικό μας και την οικογένειά του, καθώς και τις αποστολές μας στην Ελλάδα και τους υπαλλήλους τους. Έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα στις ελληνικές αρχές σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από ορισμένους κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Σύλλογος Μουσουλμάνων Ρόδου: «Είμαστε΄Ελληνες πολίτες και τιμούμε τη χώρα μας»

 

«Δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση ή αρμοδιότητα να εκφράσουμε γνώμη για τη δικογραφία. Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος», αναφέρει από την πλευρά του ο πολιτιστικός σύλλογος μουσουλμάνων Ρόδου «Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ» σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας. Δηλώνει δε κατηγορηματικά, πως «οι επαφές μας με την Τουρκία είναι επαφές, που εξαντλούνται σε ζητήματα κοινής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικών παραδόσεων. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.»

Ο Σύλλογος διευκρινίζει, πως «εάν κανείς θέλει να αναζητήσει «κρυφούς» σκοπούς στη δράση του συλλόγου και των μελών μας δεν θα βρει τίποτε άλλο από την επιθυμία μας για προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο λαών. Ο,τιδήποτε διαφορετικό τυχόν αναφέρει κάποιος άλλος για εμάς είναι εκ του πονηρού και δεν μας εκφράζει. Είμαστε Έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και του Νόμους της. Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όποιος δεν τιμάει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα. Και εμείς είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες και ως Έλληνες».

Προσθέτει δε, πως με αφορμή αυτή την υπόθεση «για ακόμη μια φορά κάποιοι από ελληνικής πλευράς βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων ενώ, την ίδια ώρα, κάποιοι επιτήδειοι από τουρκικής πλευράς βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευτούν την παρουσία και τη δράση του συλλόγου μας και να μας «εκμεταλλευθούν» προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους, που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν. Ο Σύλλογός μας υφίσταται νομίμως και λειτουργεί νομίμως κατά τους κανόνες της ελληνικής πολιτείας. Μέλη μας είναι αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες. Το συνεκτικό στοιχείο των μελών τους συλλόγου μας είναι το μουσουλμανικό θρήσκευμα και τίποτε άλλο.»

Απόβαση Ελλήνων πρακτόρων σε Κομοτηνή και νησιά του Αιγαίου

“Φύλλο και φτερό” κάνουν οι άνδρες των διωκτικών αρχών τα αρχεία που έχουν εντοπίσει στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο. Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΥΠ εξετάζουν όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, καθώς δεν αποκλείουν το δίκτυο κατασκοπείας να αποτελείται από περισσότερα από δύο άτομα.

Οι χιλιάδες φωτογραφίες που είχαν ανταλλάξει ο διπλωματικός υπάλληλος με τον 52χρονο μάγειρα και στις οποίες απεικονίζονταν ελληνικά πλοία, έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία με την οποία βαρύνονται οι δύο κατηγορούμενοι. Εκτός από αυτά τα στοιχεία οι άνδρες της ΕΥΠ που πρέπει να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση και ερευνούν πρόσωπα και καταστάσεις. Η εντύπωση που επικρατεί από τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι, που συνελήφθησαν για κατασκοπεία δεν ήταν τα μόνα μέλη του δικτύου.

Κι αυτό γιατί οι αξιωματικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι πεπεισμένοι ότι ο γραμματέας του Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο είχε στρατολογήσει κι άλλα άτομα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να αποδειχθεί και μάλιστα γρήγορα. Έτσι κλιμάκια της ΕΥΠ βρίσκονται στην Θράκη και ειδικότερα στην Κομοτηνή, ενώ απόβαση Ελλήνων πρακτόρων έχει γίνει και σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση των δύο κατηγορουμένων. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο καταγραφής και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Κω και Νίσυρο, νησιά στα οποία πραγματοποιούσε ταξίδια το πλοίο όπου εργαζόταν ο 52χρονος.
Στην κατοχή των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες με ελληνικούς στόχους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ