Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι συνέπειες της νίκης κατά των Ιταλών την 28η Οκτωβρίου 1940 για την έκβαση του Β' ΠΠ

Τα γερμανικά τάνκ έφτασαν λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, αλλά σταμάτησαν, κυρίως λόγω του μεγάλου και ανίκητου Στρατηγού των Σοβιετικών, του «Στρατηγού χειμώνα». Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν η γερμανική επίθεση είχε εκδηλωθεί 4 εβδομάδες νωρίτερα και δεν καθυστερούσε ο γερμανικός στρατός για να κάμψει την ελληνική αντίσταση, η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης θα είχε πέσει σίγουρα στα χέρια των ναζί. 

Ο Ελληνισμός ετοιμάζεται για να γιορτάσει αύριο την Εθνική επέτειο του, τιμώντας το έπος του 1940.

Πέραν όμως αυτού, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εμπλοκή της χώρας μας στο Β Παγκόσμιο πόλεμο και οι συνέπειες αυτής, ήταν αποφασιστικές για την  τελική έκβασή του.

Ο Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι ο οποίος ονειρευόταν την ανασύσταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αποφάσισε να επιτεθεί στην Ελλάδα και υπολογίζοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα την καταλάμβανε.

Είχε άλλωστε δείξει τις προθέσεις του σε βάρος μας, με τον άνανδρο τορπιλισμό  του εύδρομου σκάφους του πολεμικού ναυτικού μας της «Έλλης», στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940.

Με το παραπάνω σκεπτικό επιτέθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες ο Ιταλικός στρατός κατά της Ηπείρου μας.

Οι συνέπειες της Ιταλικής ήττας

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως πίστευε ο Μουσολίνι και το επιτελείο του με αποτέλεσμα ο Ελληνικός στρατός να αποκρούσει εχθρικά τον Ιταλό εισβολέα και στη συνέχεια να τον καταδιώκει, απελευθερώνοντας ελληνικά χωριά και πόλεις της Βορείου Ηπείρου.

Ήταν η πρώτη νίκη κατά των δυνάμεων  της συμμαχίας του «Άξονα» που απάρτιζαν οι Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία, γεγονός που κατέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι  το αήττητο του «Άξονα», ήταν ένας μύθος

Ο σύμμαχος του Μουσολίνι, Χίτλερ επενέβη και διέταξε τον γερμανικό στρατό, ο οποίος σημειωτέον είχε καταλάβει σχεδόν τη μισή Ευρώπη, να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας.

Αυτό είχε ως συνέπεια να αναβληθεί για διάστημα 4 εβδομάδων περίπου η γερμανική εισβολή, σχέδιο «Μπαρμπαρόσα», κατά της τότε Σοβιετικής ένωσης και αυτό ήταν καθοριστικό για την τελική έκβαση του πολέμου.

Τα γερμανικά τάνκ έφτασαν λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, αλλά σταμάτησαν, κυρίως λόγω του  μεγάλου και ανίκητου Στρατηγού των Σοβιετικών, του «Στρατηγού χειμώνα».

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν η γερμανική επίθεση είχε εκδηλωθεί 4 εβδομάδες νωρίτερα και δεν καθυστερούσε ο γερμανικός στρατός για να κάμψει την ελληνική αντίσταση, η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης θα είχε πέσει σίγουρα στα χέρια των ναζί.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την κάμψη του ηθικού των Σοβιετικών, αλλά και από τακτικής άποψης την περαιτέρω προώθηση του κεντρικού μετώπου των γερμανικών δυνάμεων σε βάθος.

Επιπλέον η Κρήτη μας , αποτέλεσε την ταφόπλακα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, με αποτέλεσμα το επίλεκτο αυτό σώμα να διαλυθεί ουσιαστικά μετά τη μάχη της Κρήτης και να μην αναλάβει έκτοτε καμία αποστολή.

Τα λάθη των Ιταλών

Σε στρατηγικό επίπεδο η Ιταλία δεν έλαβε υπόψιν της τρείς θεμελιώδεις παράγοντες, η γνώση των οποίων είναι αποφασιστικότητα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος ενός πολέμου.

Αυτά είναι η γνώση για τον καιρό, το έδαφος και τον εχθρό.

Το Ιταλικό Γενικό επιτελείο επέλεξε την 28η Οκτωβρίου να επιτεθεί κατά της Ελλάδας από την κατεύθυνση της Αλβανίας. Και οι δύο επιλογές ήταν λανθασμένες, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από την εξέλιξη του αγώνα και εξηγώ

Τέλη Οκτωβρίου θα έπρεπε να αντιληφθούν οι Ιταλοί Στρατηγοί δεν διεξάγεις επιθετικό αγώνα, όπου οι καιρικές συνθήκες  είναι άσχημες και η θερμοκρασία χαμηλή , με τον χειμώνα να ακολουθεί, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και η θερμοκρασία θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η χιονόπτωση, η βροχόπτωση και η χαμηλή νέφωση που επικρατούσαν, ελάττωσαν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της δράσης της Ιταλικής αεροπορίας στο μέτωπο.

Η Ήπειρος επιπλέον είναι ένα ορεινό εδαφικό διαμέρισμα, το οποίο δεν επιτρέπει την διενέργεια επιθετικού αγώνα κινήσεων, ο οποίος θα οδηγούσε μέσω πύρ και ελιγμού σε σύντομο και αποφασιστικό αποτέλεσμα.

Το οδικό δίκτυο ήταν πτωχό, δύσβατο και ορεινό και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αναλύθηκαν παραπάνω το έκαναν ακόμη χειρότερο. Συνεπώς οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την καθολική υπεροχή τους σε άρματα έναντι του Ελληνικού στρατού.

Διαπιστώσαμε μέχρι τώρα ότι το Ιταλικό Επιτελείο, είχε επιλέξει λάθος χρόνο και τόπο για να επιτεθεί σε βάρος της Ελλάδας, αφού απομείωνε το ίδιο την αεροπορική και αρματική ισχύ που διέθεταν οι Ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το κυριότερο όμως όλων ήταν η έλλειψη γνώσης για τις δυνατότητες  του ελληνικού στρατού και κυρίως για το ηθικό του Έλληνα στρατιώτη.

Η 8η Μεραρχία της Ηπείρου, υπό την ηγεσία του ηπειρώτη Υποστράτηγου Κατσημήτρου είχε προετοιμαστεί μυστικά , ολοκληρώνοντας την  επιστράτευση της κάτω από τη μύτη των Ιταλών, τους οποίους και περίμενε υπομονετικά.

Είχε οργανώσει και ετοιμάσει ενδελεχώς αντιαρματική τάφρο στο Καλπάκι, μπροστά από την οποία θα έβαλαν οι ανασχέσεις του πυροβολικού σταματώντας έτσι  αρχικά την κίνηση των Ιταλικών αρμάτων της Μεραρχίας «Κενταύρων» και στη συνέχεια καταστρέφοντας τα.

Τέλος ο Έλληνας στρατιώτης αποδείχθηκε ανυπέρβλητος στο πεδίο της μάχης κατατροπώνοντας τον Ιταλό εισβολέα.

Τιμούμε λοιπόν αύριο τους Έλληνες που με τη θυσία και το αίμα τους έγραψαν μια από τις ποιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, το Έπος του 1940.

Ας θυμόμαστε πάντα τα λόγια του Τσώρτσιλ για τους Έλληνες μαχητές του 1940:
«Δεν θα λέμε από τώρα και μετά ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ