Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Έλληνας αναλυτής: Μας περιμένουν εκπλήξεις εάν οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν ενισχυθούν αμέσως

Μετά τις προ δεκαημέρου “υποδείξεις” του διευθυντή της “Καθημερινής” Αλέξη Παπαχελά.προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά λέγοντας πως “πάμε σε νέα κρίση με την Τουρκία”, και περιέργως το Oruc Reis είναι πάλι εδώ- για να μην θυμηθούμε τα Βαρώσια- η “Καθημερινή” με ένα ακόμη άρθρο υποδεικνύει στην κυβέρνηση πως: “Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει το ναυτικό και την αεροπορική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο”

Ο αναλυτής Πάνος Λασκαρίδης, συνεργάτης της εφημερίδας, τονίζει πως “επιτέλους, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός - έστω και καθυστερημένοι - συνειδητοποίησαν ότι χωρίς σημαντική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι συζητήσεις είτε με την Τουρκία είτε με τους διάφορους επίδοξους φίλους και συμμάχους, οι περισσότεροι από τους οποίους μας μεταχειρίζονται με «ψευδή φιλία» θα είναι μάταιες. Το είπαμε εκατό φορές και αναρωτιέμαι πόσες ακόμη πρέπει να επαναληφθούν”.

Σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη μας περιμένουν μεγάλες και δυσάρεστες εκπλήξεις εάν οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν ενισχυθούν αμέσως.

Ο αναλυτής αναγνωρίζει πως ανακοινώθηκε ένα φιλόδοξο και μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα, αλλά πως δεν είναι αρκετό, και πως παρόλο που είναι καλό, χρειάζεται βελτίωση, ωριμότητα και εξειδίκευση.

Αφού αναλύει τα δεδομένα κάνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό: “απαιτούμε την άμεση εκταμίευση σημαντικού ποσού για τις καθημερινές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας συνοδευόμενο από την άμεση κατάργηση της αφόρητης γραφειοκρατίας μέσω νέας νομοθεσίας. Κύριε Πρωθυπουργέ, αφήστε αυτά τα πράγματα να συμβούν και σε λίγους μήνες - όχι χρόνια - θα τρίβετε τα μάτια σας με την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεών μας”.

Ο κ. Λασκαρίδης σχολιάζει μεταξύ άλλων πως “το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε διάστημα αρκετών ετών, επομένως δεν θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στις επικρατούσες, μάλλον δύσκολες συνθήκες, εκτός εάν έχουν χορηγηθεί σημαντικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και με στόχο την αντιμετώπιση πολλών ετών παραμέλησης. Αυτό το ζήτημα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, επειδή ο στόλος μας πρέπει να παραμείνει στη θάλασσα για εβδομάδες και, το σημαντικότερο, μακριά από τις βάσεις του (σε αντίθεση με τον τουρκικό στόλο που λειτουργεί πολύ κοντά στις δικές του ναυτικές βάσεις). Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία μας πρέπει να πετάει συνεχώς, με αποτέλεσμα σημαντική εξάντληση πόρων και προσωπικού”.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την γραφειοκρατία στη διαχείριση των χρηματοοικονομικών και των πόρων και τονίζει πως “ο ισχύων νόμος δεν είναι μόνο επιβλαβής, αλλά και επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, και για αυτόν τον λόγο συμφωνώ με τη θέση του Προδρόμου Εμφιτζόγλου, η οποία αντικατοπτρίστηκε στην επιστολή του προς την Καθημερινή πριν από μερικές ημέρες. Μέσα στην εν λόγω επιστολή, ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αγωγή εναντίον μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την παρατεταμένη καθυστέρηση στην έγκριση της εκτέλεσης μιας συμφωνίας που σχετίζεται με τις ανάγκες του Ναυτικού”.

Επιπλέον εκτιμά πως δεν αρκούν ούτε τα προγράμματα εξοπλισμών ούτε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. “Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ριζικές αλλαγές στον αρχαίο και παλιομοδίτικο τρόπο με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες έχουν αλλάξει ριζικά” υποστηρίζει.

“Εάν 1.000 τανκ (από τα 1.400 που έχουμε) μπορούσαν να ανταλλαχθούν και να αντικατασταθούν από πλοία και αεροσκάφη, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση. Εάν είχαμε ξοδέψει χρήματα για την ανάπτυξη της ναυτικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης, θα είχαμε τώρα ναυτική κάλυψη νότια της Κρήτης και στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα με πολύ χαμηλότερο κόστος και χωρίς την εξάντληση πόρων και προσωπικού. Αν κλείσουμε 100 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, θα έχουμε χρήματα για περισσότερα πλοία και αεροσκάφη” αναφέρει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ