Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι Γερμανοί στο πλευρό του Ερντογάν: ''Γιατί ο Μακρόν στηρίζει την Ελλάδα;

Νέο ''χτύπημα'' είχαμε από τα Γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εξαπολύουν δριμύτατη επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν! 

Ο λόγος; Διότι ''τόλμησε'' να στείλει ναυτική αρμάδα στην Α. Μεσόγειο, η οποία έκανε ασκήσεις με το Ελληνικό ΠΝ. 

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η Γερμανία ηγείται της ομάδας που στηρίζει τον Ερντογάν εντός ΕΕ. 

Το Βερολίνο θέλει μέσω των διαπραγματεύσεων να ελέγχει Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Αντιθέτως το Παρίσι επιλέγει την στρατικοποίηση, διότι γνωρίζει αρκετά καλά πως εάν περάσει του Ερντογάν, τότε η Γαλλία αυτομάτως βγαίνει εκτός παιχνιδιού. 
 
Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα; Απλά πράγματα. Να επαναρχίσει άμεσα διάλογος εφ’ όλης της ύλης Ελλάδας-Γαλλίας, που θα αφορά το σύνολο της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών και φυσικά τις γαλλικές υπερσύγχρονες φρεγάτες που είναι υποψήφιες για ένταξη στον ελληνικό στόλο.

Και αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πίσω! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναφέρουν οι Γερμανοί 

Στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι αναφέρεται σε σχόλιό της η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, η οποία σημειώνει: «Τη δεδομένη στιγμή κανένας δεν χρειάζεται φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι καν βέβαιο ότι αυτά τα κοιτάσματα θα φέρουν κέρδη. Δεν υπάρχει λόγος να αναζητηθεί τώρα φυσικό αέριο. 

Η πορεία κλιμάκωσης που ακολουθεί η Άγκυρα έχει στόχο προφανώς να αποσπάσει την προσοχή του λαού που υποφέρει, από τα σοβαρά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Τουρκίας. Βέβαια χώρες ενεπλάκησαν σε πολέμους και για πιο ασήμαντους λόγους. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται επειγόντως να δώσουν λύση».

Σε τι συμβάλει ο Μακρόν, στην κλιμάκωση ή τον διάλογο; 

Στην αντίδραση του Ερντογάν και την ισχυρή υποστήριξη του Μακρόν προς την Ελλάδα, αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την προθυμία τους για ειρήνευση στη διαμάχη για κυριαρχικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή, αλλά ταυτόχρονα αύξησαν τις προκλήσεις και τις στρατιωτικές απειλές. Στο μεταξύ, ενώ η Γαλλία μετακίνησε πολεμικά πλοία και δύο μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να υποστηρίξει την Ελλάδα, η Τουρκία θέλησε να ζητήσει τη διαμεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Toύρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για δολιότητα και ταυτόχρονα ζήτησε διαπραγματεύσεις (…) O Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την ανακοίνωση της αποστολής πολεμικών πλοίων χαρακτηρίζοντάς τον ‘αληθινό φίλο της Ελλάδας και ένθερμο προασπιστή των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου’. Ο Μητσοτάκης προειδοποίησε επίσης για τον ‘κίνδυνο ατυχήματος’ (…) Η Ελλάδα δεν είναι ενάντια στον διάλογο, ούτε καν στον πιο δύσκολο. Ωστόσο, ένας διάλογος καθίσταται άνευ νοήματος “σε κλίμα έντασης και πρόκλησης”»


 
Η SZ στη συνέχεια συμπληρώνει σχετικά με την γαλλική παρέμβαση: «Στη στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή συνέβαλε και η Γαλλία με την ανακοίνωση ότι θα αυξήσει προσωρινά την στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο (…) O Mακρόν δήλωσε ότι ‘η επιχείρηση συμφωνήθηκε από κοινού με την Ελλάδα και άλλους ευρωπαίους εταίρους’. Δεν είπε όμως για ποιες ακριβώς χώρες πρόκειται» 

Stern: Πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας

Σε δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Stern, παρουσιάζεται η πορεία της ελληνοτουρκικής διένεξης γύρω από τις θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τίθεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα: «Θα μπορούσε να υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;». Το Stern εκτιμά: «Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.

Ένα μικρό λάθος ή ένα απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να επιφέρει κλιμάκωση στη σύγκρουση. Καμία χώρα από τις δύο δεν μπορεί να αντέξει στην πραγματικότητα έναν πόλεμο. Η τουρκική οικονομία είναι ασθενής, η κατάσταση επιδεινώθηκε με τον κορoνοϊό. Μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα θα καταβαράθρωνε πιθανότατα την τουρκική λίρα. Η Ελλάδα μόλις αναδύθηκε από μια σοβαρή οικονομική κρίση. Και η κρίση του κορονοϊού έπληξε σκληρά τον βασικότερο τομέα της, τον τουρισμό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ