Παναγιωτόπουλος και Πάιατ
Εθνικά θέματα

Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου – Πάιατ στη Σούδα παρουσία Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Στη βάση της Σούδας θα βρεθούν την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρέσβης σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Η βάση της Σούδας αποτελεί κόμβο επίτευξης σταθερότητας και πολιτικών ασφαλείας στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν εκεί την στρατηγική τους για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Για την Ελλάδα η Σούδα αποτελεί το δεύτερο σημείο απ’όπου θα μπορεί να αποπλέει ο Στόλος καθώς εκεί θα βρίσκονται πολεμικά πλοία για τον θαλάσσιο έλεγχο της Μεσογείου.

Και για την Ευρώπη η Σούδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» που διεξάγεται μετά την απόφαση του ΟΗΕ για να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Σούδα ήταν άλλωστε και ο τελευταίος σταθμός της φρεγάτας «Σπέτσαι», πλοίο που καταδιώκει το φορτηγό πλοίο «Τσιρκίν » που σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει τουρκικά όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία τουρκικά πλοία κινούνται προς την περιοχή ώστε να προστατέψουν το φορτίο και μένει να φανεί εάν θα αποφασίσουν να αντιπαρατεθούν με την Ευρωπαϊκή Δύναμη. Πάντως, για την ώρα, το πλοίο αρνείται να δεχθεί έλεγχο από την ελληνική ομάδα που μεταφέρει το ελικόπτερο της φρεγάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιχείρηση «Ειρήνη» και τα εύσημα για τη συμφωνία με Ιταλία

Βασικοί πόλοι της επιχείρησης «Ειρήνη» στη Μεσόγειο είναι Γαλλία και Ιταλία με την οποία η Ελλάδα συνυπέγραψε ιστορικής σημασίας συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Ερωτηθείς στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την ιστορική συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ιταλική για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, ο ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα».

Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών, τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν όλα τα νησιά έχουν αυτά τα δικαιώματα από τη Γαύδο ως το Καστελόριζο.

Επίσης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη απάντησε ότι «το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό». Αρκεί να τονιστεί ότι το μνημόνιο αυτό δεν αναγνωρίζει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης την οποία ο ίδιος θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 12/6.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...