σύνορα Έβρου
Εθνικά θέματα

Γερμανικό δημοσίευμα για μεταναστευτικό: Οι ελπίδες της Ευρώπης στην Αθήνα

Ρεπορτάζ των Klaus Geiger, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Θεμάτων της εφημερίδας WELT και του δημοσιογράφου Ιάσονα Αθανασιάδη, με τίτλο: «Η νέα ‘ζώνη αποτροπής’ της Ευρώπης», αναφέρει ότι η Ελλάδα παίζει ρόλο κράτους-φύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο έχει υπότιτλο: «Η ΕΕ κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Κανείς δεν επιθυμεί μια νέα προσφυγική κρίση – αλλά η θεμελιώδης μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής παραμένει στάσιμη. Τώρα οι προσδοκίες εναποτίθενται στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας».

Η αστυνομία χτύπησε την πόρτα και εισέβαλε στο κτίριο του πανεπιστημίου όπου κοιμόταν ο Naqibollah Shirzad, 24 ετών, και τρεις συνοδοιπόροι του. Ήταν λίγο μετά τις έξι το πρωί της Κυριακής της 15ης Μαρτίου. Ο Naqibollah δηλώνει ότι ένας αστυνομικός έστρεψε όπλο προς στο κεφάλι του προτού αυτός και 100 άλλοι μετανάστες που ζούσαν εκεί μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα με το λεωφορείο και κρατηθούν για πάνω από 24 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μας είπαν ότι θα μεταφερθούμε σε ξενοδοχείο. Αλλά καταλήξαμε σε ένα μέρος με συρματοπλέγματα που έμοιαζε με φυλακή», δηλώνει. «Αρνηθήκαμε να κατεβούμε από το λεωφορείο». Η αστυνομία τελικά ενέδωσε και τους έστειλε σε ένα καταυλισμό λευκών τροχόσπιτων στο Σκαραμαγκά, μπροστά από τα βρώμικα νερά του κόλπου της Ελευσίνας. 3.000 άνθρωποι ζουν εκεί, δίπλα από ένα υπό κατάρρευση ναυπηγείο.

  • Παρόλο που ξεκινούν τακτικά συμπλοκές και η αστυνομία «μπαίνει στον καταυλισμό μόνο αν κάποιος σκοτωθεί» (ο τελευταίος νεκρός ήταν ένας 22χρονος Αφγανός που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στις 2 Φεβρουαρίου), η επίτευξη της σχετικής ασφάλειας του Σκαραμαγκά ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για το Naqibollah.
  • Ο Αφγανός εργαζόταν παράνομα στην Κωνσταντινούπολη, και, αφού παντρεύτηκε μία ομοεθνή του, πέρασε με βάρκα στη Λέσβο, όπου και έζησε επί μήνες στον καταυλισμό προσφύγων που θεωρείται ο χειρότερος στον κόσμο: τη Μόρια.

Ο Σκαραμαγκάς είναι το τελευταίο από τα τρία μέρη μιας ευρωπαϊκής «ζώνης αποτροπής», η οποία δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία για τους Πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δηλώνει ο Άγγελος Συρίγος, πρώην Υφυπουργός Μετανάστευσης (sic).

Τα τρία εμπόδια στη ζώνη είναι: τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η απαγόρευση μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα από τα ελληνικά νησιά και τα χερσαία ελληνικά σύνορα στο Βορρά.

«Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη διασφαλίζει ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν θα φτάσουν καν στα σύνορά της», λέει ο Συρίγος, ο οποίος επί του παρόντος διδάσκει στη στρατιωτική ακαδημία και είναι βουλευτής στο Κοινοβούλιο για το κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία.

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετες απαγορεύσεις για τους 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται περιορισμοί στην κυκλοφορία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν ήδη σε συνθήκες ελλιπούς υγιεινής, βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, δυσκολίες στην πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και τα αναγκαία αγαθά διαβίωσης, καθώς και πλήρης καραντίνα δύο εβδομάδων, η οποία επιβάλλεται από την αστυνομία για κάθε κρούσμα Covid-19.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ