Για άλλη μία φορά το Αλβανικό κράτος προσπαθεί να εκφοβίσει τους Έλληνες της Β. Ήπειρου. Όπως φαίνεται η εκτέλεση Κατσίφα ήταν μόνο η αρχή, καθώς από πίσω, κρύβεται ένα ύπουλο σχέδιο.
Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους 'Ελληνες με σκοπό να τους διώξουν από την περιοχή, γνωρίζουν όμως πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η αντίσταση θα είναι μεγάλη.
Αξιωματικοί της αλβανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εισέβαλαν με αυτόματα όπλα σε σπίτια στη Χειμάρρα, διενήργησαν ελέγχους και προσήγαγαν για ανακρίσεις αρκετά άτομα με αφορμή την τοποθέτηση σταυρού στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, στο Αθάλι.
Οπως σημειώνει η ιστοσελίδα himara.gr, χθες στις 7 η ώρα το πρωί, δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας που ήρθαν από τα Τίρανα βρέθηκαν στην πόρτα αρκετών Χιμαραίων με αφορμή την τοποθέτηση σταυρού στο Αθάλι (Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής).
Η αστυνομία έκανε έρευνα στα σπίτια τους δίχως παρουσία εισαγγελέα ή εισαγγελικής απόφασης και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο τμήμα για ανάκριση.
Πάνω από 10 συγχωριανοί μας βρίσκονται μέχρι και τώρα στο αστυνομικό τμήμα, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Σκούρας που κατασκεύασε και τοποθέτησε τον σταυρό.
Oποιος επιχείρησε να επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει εξηγήσεις, απειλείται με σύλληψη για μη εφαρμογή της καραντίνας για τον κοροναϊό.
Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα για τις συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα. Δυστυχώς όμως για αυτούς η τρομοκρατία δεν πτοεί τους Χιμαραίους.
Ανακοινώσεις για τη νέα πρόκληση των αλβανικών αρχών εξέδωσαν η Ενωση Χειμαρριωτών και η Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ενωσης Χειμαρριωτών:
«Ομάδα Χιμαραίων, χρηματοδότησαν και κατασκεύασαν έναν μεταλλικό σταυρό τον οποίο τοποθέτησαν προχθές, στον χώρο της ΙΜ Ζωοδόχου Πηγής γνωστή ως «Παναγία Αθαλιώτισα» στην Χιμάρα.
Ακραίοι αλβανικοί κύκλοι που βρίσκονται διαρκώς απέναντι σε κάθε τι θυμίζει Ελλάδα και Χριστιανισμό, ξεκίνησαν από χθες μια εκστρατεία μίσους κατά της Χιμάρας γράφοντας ψευδείς αλλά πιασάρικους τίτλους όπως «Η Ελλάδα προκαλεί στη Χιμάρα με την τοποθέτηση ελληνικού (sic) σταυρού ο οποίος θα φαίνεται από την Κέρκυρα».
Σε μια κανονική χώρα τέτοιες κραυγές θα έμεναν στους κύκλους της γραφικότητας. Στην Αλβανία όμως, υιοθετήθηκαν από πληθώρα μέσων που αναπαρήγαγαν τις ακραίες αυτές θέσεις και ανέλαβαν ρόλο δικαστή δίνοντας στα μάτια της αλβανικής κοινωνίας το ηθικό άλλοθι που χρειάζονταν οι δυνάμεις καταστολής προκειμένου να επέμβουν, αντιμετωπίζοντας τους συμπατριώτες μας σαν τρομοκράτες.
Από τις 7.00 το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο της ασφάλειας Τιράνων εισέβαλλε σε σπίτια συγχωριανών μας. Προχώρησαν σε έρευνες υπό την απειλή όπλων, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, κατέσχεσαν σύμβολα της ορθοδοξίας και κινητά τηλέφωνα και στη συνέχεια προχώρησαν στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων ως ύποπτους τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών.
Οι συμπατριώτες αφού ανακρίθηκαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφέθηκαν ελεύθεροι τις μεσημεριανές ώρες χωρίς να τους επιστραφούν τα θρησκευτικά σύμβολα.
Τα στοιχεία που επικαλούνται οι αρχές είναι:
- Α) Η τοποθέτηση του σταυρού στον χώρο της Ιεράς Μονής.
- Β) Η κατοχή των θρησκευτικών συμβόλων.
Αφενός κάνουν λόγο για κατασκευή χωρίς άδεια την στιγμή που στην Χιμάρα με την συνδρομή του κρατικού μηχανισμού ξεφυτρώνουν τα ξενοδοχεία και οι πολυτελείς κατοικίες των διαπλεκόμενων σαν τα μανιτάρια.
Από την άλλη, δαιμονοποιούν την χρήση θρησκευτικών συμβόλων ως τρομοκρατική ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακαιρεότητα της Αλβανίας, την τάξη και την ασφάλεια στην χώρα.
Είμαστε σίγουροι, πως κανείς στα Τίρανα δεν πίστεψε πως απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας από τον Αη Γιώργη ή την Παναγία την Αθαλώτσα. Αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια αυτής της άμεσης επέμβασης.
Η ενορχηστρωμένη επίθεση με την συμμετοχή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και των δυνάμεων καταστολής είναι δεδομένο ότι εκκινεί από την ηγεσία της αλβανικής κυβέρνησης με στόχο να τρομοκρατήσει και να σβήσει την αντίδραση των Χιμαραίων, απέναντι στις κλιμακούμενες ενέργειες υφαρπαγής της γης από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, διατυμπανίζει πως η χώρα του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την αρμονική συμβίωση των θρησκειών.
Το αφήγημα αυτό αποτελεί μάλιστα θεμελιώδες στοιχείο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Στην πράξη αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως ο σεβασμός των μειονοτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία σταματά εκεί ακριβώς όπου η εφαρμογή του έχει νόημα.
Στην Χιμάρα παραβαίνοντας κάθε αρχή του κράτους δικαίου και αγνοώντας τα μειονοτικά δικαιώματα, έχουμε μια διαρκή προσπάθεια καταστολής κάθε έκφρασης ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης».
Η ανακοίνωση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ:
«Αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή αστυνομική επιχείρηση στη Χιμάρα, κλιμακίου αξιωματικών της Κεντρικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας του Κράτους, (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία) όπου κατόπιν ελέγχου στις κατοικίες προσήγαγε κι ανέκρινε πλέον των 10 κατοίκων της κωμόπολης.
Πρόκειται για νέους οι οποίοι ως τάμα που εκκρεμούσε τις προηγούμενες μέρες ανύψωσαν σε παρακείμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αειθαλιώτισσας, το σημείο του Τιμίου Σταυρού.
Πρόκειται για κάτι σύνηθες ως προς την επισήμανση ιερών τόπων σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο.
Αποτελεί δε κατοχυρωμένο δικαίωμα σε ότι αφορά τη δημόσια ομολογία της πίστεως και την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Άλλο τόσο δε στη Χιμάρα όπου η θρησκευτική ταυτότητα της κοινωνίας ιστορικά και σήμερα είναι αποδεδειγμένη Χριστιανική Ορθόδοξη.
Ως εκ τούτου η συμπεριφορά των κρατικών φορέων αποτελεί στην ουσία προσπάθεια καταστολής των θρησκευτικών ελευθεριών, αποδεικνύει την προκατάληψη έναντι των Ορθόδοξων κοινοτήτων, παραβιάζει το πλαίσιο ανεξιθρησκίας και δεν εξυπηρετεί την διαθρησκευτική ειρηνική συνύπαρξη.
Τούτα ειδικά υπό το πρίσμα ότι οι μηχανισμοί της Αστυνομίας του Κράτους τέθηκαν σε κίνηση υπό την πίεση γνωστών πλέον κέντρων και πολιτικών κομμάτων που τους ενοχλεί ο Σταυρός και η Ορθόδοξη πίστη. Δεν μπορούν να καλυφθούν με προσχήματα: διακατέχονται από νοοτροπία του ισλαμικού ολοκληρωτισμού και ως εκ τούτου αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο διαταραχής της αρμονικής συνύπαρξης.
Η πολιτεία θα πρέπει να αναλογιστεί όντως τις υποχρεώσεις της ειδικά υπό τις συνθήκες έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Σταυρός παραμένει όχι απλά ιερό σύμβολο της Εκκλησίας και Κοινότητας μας αλλά πηγή ευλογίας, ειρήνης και καταλλαγής!».