Με αφορμή τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο Έβρος από τις 28 Φεβρουαρίου, με όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τους κατευθυνόμενους εκ μέρους της Τουρκίας χιλιάδες μετανάστες, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για μέτρα όχι μόνο στρατιωτικής, αλλά και οικονομικής θωράκισης του νομού μας, σύμφωνα με το evros-news.gr
Το δημογραφικό άλλωστε είναι το υπ’ αριθμόν 1 και σοβαρότερο πρόβλημα του και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή, ώστε να έρθει η ανάπτυξη και να μείνει ο κόσμος στην περιοχή. Ο απόστρατος Στρατηγός και επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, ο Κομοτηναίος Φράγκος Φραγκούλης που υπηρέτησε πολλά χρόνια στην περιοχή και ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε την κατασκευή της στρατιωτικής τάφρου κατά μήκος του ποταμού Έβρου, έκανε μια σημαντική πρόταση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm καλεσμένος του δημοσιογράφου Ανδρέα Μαζαράκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού παράλληλα με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ειδικότερα σημείωσε τα παρακάτω:
-“Η εντολή μου, ως Αρχηγός ΓΕΣ,δόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010 για την μελέτη κατασκευής κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού παράλληλα με τα Ε/Β σύνορα:ΚΟΜΒΟΣ ΜΕΣΤΗΣ-ΣΑΠΠΕΣ-ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ- ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑ ΔΕΡΕΙΟ- ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ- ΚΥΠΡΙΝΟΣ- ΟΡΜΕΝΙΟ
-Ο κάθετος άξονας δυο λωρίδες και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση υποβλήθηκε με πλήρη μελέτη ακόμη και περιβαλλοντολογική στο τέλος του έτους 2010 από το ΓΕΣ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και ακολούθως στο αρμόδιο υπουργείο.
-Η Τρίτη λύση ήταν ύψους 1,6 Δις ΕΥΡΩ με 5-10% εθνική συμμετοχή και κάλυψη από την Ε.Ε. του υπόλοιπου , διότι υπάγεται σε κάθετους άξονες, που χρηματοδοτούνται με προτεραιότητα, ενώ συντομεύει την απόσταση κατά 60km.
-Η υλοποίηση του κάθετου άξονα είναι αδήριτη ανάγκη , διότι πέραν της κάλυψης των οφθαλμοφανών στρατιωτικών αναγκών, δίνει ώθηση στην οικονομία της Θράκης και την βγάζει από την απομόνωση..
-Προτείνεται να αποτελέσει έργο πρώτης προτεραιότητας, διότι είναι έργο που έχει ωριμάσει..”
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ