ελληνοτουρκικά σύνορα
Εθνικά θέματα

Ζωντανή εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Ένταση, επεισόδια και σκηνικά χάους

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει από χθες στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκικά πλευρά επιχειρούν για μια ακόμη φορά αυτή την ώρα να περάσουν στην Ελλάδα.

Ο πετροπόλεμος συνεχίζεται, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούν να απωθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

66 πέρασαν τα σύνορα

Περίπου στις 10 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ υπολογίζονται σε περίπου 3.000 με 4.000 οι συγκεντρωμένοι παράνομοι μετανάστες στις Καστανιές, ενώ έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα 66 άτομα. Γι' αυτούς κινούνται όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες.

Αυτή την ώρα σημειώνονται επεισόδια με τους συγκεντρωμένους να πετούν πέτρες και ό,τι βρουν μπροστά τους προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούν με ρίψη δακρυγόνων.

Τα λεωφορεία από το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη στα ελληνικά σύνορα, όπου και άφηναν τους μετανάστες με τους Τούρκους στρατιωτικούς να τους... υποδέχονται και να τους δείχνουν τον δρόμο προς την ελληνική πλευρά.

Όπως μετέδωσε το thrakinea, καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να πλησιάσουν τους Έλληνες αστυνομικούς που βρίσκονται στα σύνορα, φωνάζοντας συνθήματα. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, γεγονός που δυσκόλευε την όλη κατάσταση. Από την πλευρά τους οι Έλληνες αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να περιορίσουν την ένταση.

Επαφές Μητσοτάκη με Ευρωπαίους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία και οι μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε η Βουλγαρία. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη χώρα από την Τουρκία την, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία υπερβαίνουν τα 300 χλμ..

Η απόφαση της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορα της ήρθε μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «αν η κατάσταση στην Συρία χειροτερέψει τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση με τους μετανάστες». Επίσης τονίζει ότι «η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν έχει αλλάξει» και αποδίδει το πρόσφατο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνει στα τουρκικά παράλια μόνο στις συγκρούσεις στην Συρία.

Η θέση της Άγκυρας στη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε δημοσιογράφους, οι πρόσφυγες «αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου». Ο Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

GALLERY

ελληνοτουρκικά σύνορα
ελληνοτουρκικά σύνορα
ελληνοτουρκικά σύνορα
ελληνοτουρκικά σύνορα
ελληνοτουρκικά σύνορα
ελληνοτουρκικά σύνορα
ελληνοτουρκικά σύνορα
ελληνοτουρκικά σύνορα
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ