Νέες ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην περιοχή μας από την Ρώμη, η οποία προσπαθεί εναγωνίως να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης.
O Ιταλός Υπουργός Άμυνας μίλησε σήμερα περί αυξήσεως ναυτικών αποστολών από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό σε σημαντικούς τομείς για την Ιταλία, όπως το Sahel (Βόρεια Αφρική) και στα στενά του Ορμούζ, ενώ ανέφερε και την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών με τη Γαλλία, αλλά και τις χώρες που συμμετέχουν στον αγωγό Eastmed, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ.
Ο Ιταλός υπουργός άμυνας, μιλώντας στις επιτροπές του Επιμελητηρίου και της Γερουσίας για το 2020, εξήγησε ότι η ιταλική παρουσία θα αυξηθεί στα στενά του Ορμούζ και στο Σαχέλ για να αντιμετωπιστεί ο ISIS (όχι οι Τούρκοι).
Ο ίδιος πριν δύο ημέρες μίλησε για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης της Ρώμης στη Λιβύη, με την αποστολή πάνοπλου ιταλικού ειρηνευτικού σώματος.
Σύμφωνα με τον Λορέντσο Γκουερίνι, αυτό το ενδεχόμενο θα γίνει εφικτό μόνο στην περίπτωση που εξελιχθεί θετικά η διαδικασία ειρήνευσης στο Βερολίνο.
«Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας είναι έτοιμο να αναλάβει σημαντικές ευθύνες στη Λιβύη, μια περιοχή που δεν μπορεί να αγνοηθεί η παρουσία της Ιταλίας για τη σταθερότητα» τόνισε ο ίδιος.
Όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, ο σκοπός ενός τέτοιου τύπου κίνησης, θα ήταν σαφής και απαραίτητος, προκειμένου να διακοπεί η συνεχής ροή εξοπλισμού προς τις δύο πλευρές της σύρραξης.
Η Ιταλία όπως δείχνουν τα δεδομένα, ξαφνικά θέλει να αναλάβει σοβαρό πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση της Λιβύης, πιθανόν σε συνεννόηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν τα ιταλικά συμφέροντα.
Μόνο που ο ίδιος ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ πριν μερικές ημέρες, ζήτησε επιτακτικά την επιστροφή στην Ιταλία, 250 Ιταλών στρατιωτικών του υγειονομικού σώματος, που υπηρετούν εδώ και μεγάλο διάστημα σε νοσοκομείο στην Μισράτα.
Οι Ιταλοί θέλουν να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια σε μια χώρα στην οποία είχαν αποικία κάποτε και αυτό δεν το ξεχνά ο στρατηγός Χαφτάρ, που κατέχει το 90% του εδάφους της Λιβύης.
Παρόλα αυτά, μια αμυντική ναυτική συνεργασία Ιταλίας και Γαλλίας και μια αποστολή ναυτικής αρμάδας, με την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη βέβαια, στην Α.Μεσόγειο, θα αποτελούσε μία καλή “είδηση”, μαζί με μια συνεργασία με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στην περιοχή μας.
Ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός άμυνας και πριν δύο μήνες είχε υλοποιήσει ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, αναφέροντας ότι η Ιταλία σε συντονισμό με την Γαλλία, θα αυξήσει τη στρατιωτική της δέσμευση για την άμυνα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία, απουσιάζουν επιδεικτικά από μία κρίση που αφορά μέλη της ένωσης, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της "ενωμένης Ευρώπης" (ειδικά μετά και το Brexit), δεν έχει ζωή.
Αυτό όμως που αποκάλυψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη και η τουρκική δράση στην Μεσόγειο, ήταν το πραγματικό πρόσωπο, υποτιθέμενων φίλων, συμμάχων, εταίρων, για τους οποίους οφείλουμε ως Ελλάδα να φυλαγόμαστε διπλά. Τους εχθρούς μας τους ξέραμε... τους "φίλους" μας αγνοούσαμε.