Έξι μήνες μετά την αναρρίχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για την ανανέωση της θητείας των αρχηγών Γενικών Επιτελείων σε μια συγκυρία που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι το μέγιστο των διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδας και προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου εντός του 2020.
Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που βάση του νόμου αποφασίζει για την ανανέωση της θητείας των αρχηγών παραδοσιακά το δεύτερο 15ημερο του Ιανουαρίου κάθε έτους, αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή 16 Ιανουαρίου. Επισήμως, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει ανακοινωθεί η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι το ΚΥΣΕΑ, θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.
Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το “βαρομετρικό” των κρίσεων;
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Χριστοδούλου, τον οποίο ακολουθεί το πρατσούκλι “τυφώνας” διατηρεί ακόμη ελπίδες παραμονής παρά τις πληροφορίες που τον θέλουν να αποστρατεύεται , με τα εξής επιχειρήματα:
•Έχει μόλις ένα χρόνο στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ
•”Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπει αλλαγή του τώρα”, λένε κάποιοι άλλοι
Από την άλλη, όπως αναφέρει το militaire, υπάρχουν πολλά παράπονα για το επίπεδο συνεργασίας που είχε με το ΓΕΣ και το ΓΕΑ. Με το πρώτο υπήρξαν στιγμές έντασης και για το δεύτερο υπάρχει η άποψη ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ως αεροπόρος το καπέλωνε. Με το ΓΕΝ είχε καλή σχέση, αλλά ο Α/ΓΕΝ αλλάζει λόγω συμπλήρωσης 3ετίας στη θέση.
Ποια επιχειρήματα θα επικρατήσουν; Αυτή τη στιγμή ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει πιθανότητες παραμονής κάτω από 50%.Το περιβάλλον του εμφανίζεται σχεδόν βέβαιο για την παραμονή του.
Αν καταφέρει να παραμείνει θα μιλάμε για περίπτωση Κωσταράκου που το καλοκαίρι του 2013, αν και ο Αβραμόπουλος είχε αποφασίσει αλλαγές στην ηγεσία, τις ματαίωσε λόγω των γεγονότων στη Συρία.
Ο Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, βρίσκεται επίσης ένα χρόνο σ΄ αυτή τη θέση. Επιχειρησιακά ουδείς έχει να του προσάψει οτιδήποτε. Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις του με τον νυν ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή δεν είναι καλές και πιθανότατα αυτό μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Όσοι δεν θέλουν την παραμονή του ,τον παρουσιάζουν ως “κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ”,αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί από πουθενά, στους 12 μήνες που είναι Α/ΓΕΣ. Από το περιβάλλον του εκφράζεται αισιοδοξία, αλλά κανένας όπως προαναφέραμε δεν γνωρίζει που έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Α/ΓΕΝ Νίκος Τσούνης αποχωρεί, αν και έκανε προσπάθεια να προωθηθεί στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Δύσκολη αποστολή αν και είχε σχετική υποστήριξη. Η θητεία του δεν ήταν ανέφελη. Προσαράξεις φρεγατών , σύγκρουση πολεμικού με φορτηγό πλοίο ήταν μερικά ατυχή περιστατικά,
Ο μόνος που αισθάνεται σχετικά σίγουρος για την παραμονή του είναι ο Α/ΓΕΑ Γ.Μπλιούμης, για τον οποίο λένε ότι “θα απελευθερωθεί αν υπάρξει αλλαγή Αρχηγού στο ΓΕΕΘΑ”.