Εθνικά θέματα

Ελληνικό και τουρκικό λιμενικό περιπολούν στην περιοχή των Ιμίων... (Βίντεο)

Περιπολικά πλοία του τουρκικού και ελληνικού Λιμενικού σώματος  περιπολούν συνεχώς στην θαλάσσια περιοχή γύρω και κοντά στα βράχια των βραχονησίδων.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει μάλιστα χθες την προσέγγιση σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής, στο οποίο παρενέβη η τουρκική Ακτοφυλακή και το οποίο φέρεται κατά τους Τούρκους να "αποχώρησε" από την περιοχή. Το περιστατικό κράτησε  περίπου 10 λεπτά.

Το τουρκικό λιμενικό σώμα έχει αποστείλει  από την Αλικαρνασσό δύο περιπολικά πλοία όπως και το ελληνικό λιμενικό σε απόσταση 3,8 μιλίων από τις βραχονησίδες για την αποφυγή κάποιου επεισοδίου λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

Από το πρωί το τουρκικό πλοίο με κωδική ονομασία  P1208 Νο 4 και και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο αναμένουν κοντά  στα βράχια των βραχονησίδων Ίμια.

Τα πληρώματα του τουρκικού Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιούν  συχνά περιπολίες γύρω από τα νησιά που βρίσκονται στα ανοικτά των παράκτιων περιοχών Turgutreis και Gumusluk.

Από χθες  το βράδυ υπήρξαν κινήσεις μεταξύ των σκαφών και των δύο χωρών με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής και την αποφυγή περαιτέρω διενέξεων.

Προχθές ως γνωστόν σύσσωμη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία "επισκέφθηκε" την περιοχή θέλοντας να προκαλέσει εντυπώσεις στο απόηχο της απόφασης για την μη έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζουμε ότι την 30η Ιανουαρίου του 1996 πριν 21 χρόνια έλαβε χώρα περιστατικό γνωστό ως η κρίση των Ιμίων. «Κρίση των Ιμίων» ονομάζεται η ένοπλη αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία, με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ίμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

Υπενθυμίζεται ότι την εποχή της κρίσης αυτής πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης, (που λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996).

Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.

Περί τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί, του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα.

Το ατύχημα αποδόθηκε σε τεχνικά αίτια και την κόπωση του πληρώματος. Η τουρκική πλευρά δεν ανέφερε απώλειες.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η Τουρκία εδώ και μεγάλο διάστημα προετοιμάζει ανάλογο  «κτύπημα» με άλλον τρόπο βέβαια αμφισβητώντας παράλληλα 18 ελληνικά νησιά και νησίδες . Σκοπός της η πλήρη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

https://youtu.be/l4v3melFQhk?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ