Εθνικά θέματα

ΜΚΟ και ΟΗΕ αντιτίθενται στην συμφωνία επαναπροώθησης των μεταναστών στην Τουρκία

Από την  Παρασκευή, οι τουρκικές αρχές, δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν οι απελάσεις των παράνομων μεταναστών όπως ;έχει   προγραμματιστεί την Δευτέρα 4 Απριλίου, αναφέρει το κανάλι France 24.

Μια πηγή εντ΄ςο της  ΕΕ επιβεβαίωσε την «ημερομηνία-στόχο». Έτοιμοι είναι περίπου 500 άτομα για απέλαση . Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας  UNHCR του ΟΗΕ, ’’ δήλωσε όμως ότι  ετοιμάζονται περίπου  700 οι οποίοι θα μπορούσαν να απελαθούν. Ίσως από την Πελοπόννησο  , ή από τα άλλα "καυτά σημεία" στα ελληνικά νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά η άφιξη στη Λέσβο ενός  στρατιωτικού αεροσκάφους  C-130 έχει ενισχύσει τις υποψίες ότι το νησί το οποίο δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών θα είναι επίσης το  πρώτο που θα ξεκινήσει τις απελάσεις‘‘ .

Ο Ahmed, κάτοικος του Χαλεπίου, είναι βέβαιος ότι δεν θα απελαθεί. "Είμαι Σύρος», εξηγεί ο ίδιος. "Δεν θα στείλουν  Σύρους πίσω. Ποτέ! "Είχα την ελπίδα να φτάσω πριν από τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα, όταν διέσχισα τη θάλασσα στις 20 Μαρτίου, όμως, έπρεπε να περιμένω αρκετές ώρες πριν από την εγγραφή μου και την κράτηση μου’’.

Ένας άλλος μετανάστης  ο   Αχμέτ,  αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του, για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος δήλωσε ότι  ταξιδεύει με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, ηλικίας μεταξύ 5 και 12. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι παράνομο να κρατούν παιδιά. Είναι επίσης παράνομο να κρατούν τους αιτούντες ασύλου, τονίζουν πολλά στελέχη ΜΚΟ .

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες στο κέντρο στην Κόρινθο για να αποφύγουν την συνενοχή  σε μια «άδικη και απάνθρωπη» συμφωνία, όπως δηλώνουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) έχει επίσης εκφράσει την ανησυχία  της και για αυτόν το λόγο  μείωσε τις δραστηριότητες της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο, περίπου 1.700 από  τους 2.500 μετανάστες έχουν ζητήσει άσυλο μέχρι στιγμής. Η εξέταση της αίτηση τους  εκκρεμεί. Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπήρχε έλλειψη  δικηγόρων και νομικών συμβούλων. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχε αρκετό φαγητό για να θρέψει ολόκληρο το στρατόπεδο, το οποίο λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητες του ενώ υπάρχουν  νέες αφίξεις κάθε μέρα.

Η ροή των μεταναστών  έχει μειωθεί , αλλά δεν έχει ανακοπεί πλήρως. Σε άλλα νησιά  συνεχίζουν να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα και νέοι μετανάστες, τονίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι .

Όλοι αυτοί είναι όντως δυστυχισμένοι άνθρωποι οι οποίοι όμως δεν γίνεται να τους βοηθήσει όλους η Ελλάδα, για αυτό και θα πρέπει να αλλάξει η τρόπος βοήθειας. Η εκδημοκράτηση και η οικονομική βοήθεια των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες,  αποτελεί  την καλύτερη λύση για όλο τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ