Τεχνολογία

Έτσι παίρνουν ένα αυτοκίνητο μέσα σε δύο λεπτά - To νέο κόλπο των κλεφτών

Η τεχνολογική πρόοδος δεν φέρνει μόνο ευκολίες και καινοτομίες στην καθημερινότητά μας, αλλά επιτρέπει δυστυχώς και στους κλέφτες να αναπτύσσουν νέες τεχνικές που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν τις παράνομες πράξεις τους πιο γρήγορα, ευκολότερα και αθόρυβα.

Μέχρι πρότινος, οι μέθοδοι κλοπής αυτοκινήτων περιελάμβαναν βίαιες ενέργειες, όπως το σπάσιμο κλειδαριών ή παραθύρων, ή πιο πρόσφατα, την εκμετάλλευση των σημάτων των μπρελόκ για το άνοιγμα και την εκκίνηση του οχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, τώρα "εμφανίστηκε" μια νέα μέθοδος, βασισμένη στην τεχνολογία αιχμής, που επιτρέπει στους κλέφτες να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας σε λιγότερο από δύο λεπτά, χωρίς καν να χρειάζονται το κλειδί του αυτοκινήτου.

Το "όπλο" τους είναι ένα φαινομενικά αθώο ηχείο Bluetooth. Όμως στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα εξελιγμένο εργαλείο για την εκτέλεση επιθέσεων έγχυσης CAN (Controller Area Network). Το CAN είναι το νευρικό σύστημα του αυτοκινήτου, ένα εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος, όπως τον κινητήρα, τα φρένα, τα φώτα και το κεντρικό κλείδωμα.

Οι κλέφτες, εκμεταλλευόμενοι αυτή την τεχνολογία, καταφέρνουν να διεισδύσουν στο δίκτυο CAN μέσω του ψεύτικου ηχείου Bluetooth, "εγχέοντας" ψευδή μηνύματα που ξεγελούν το σύστημα. Έτσι, το αυτοκίνητο "πιστεύει" ότι έχει εισαχθεί το σωστό κλειδί, επιτρέποντας το ξεκλείδωμα και την εκκίνηση του κινητήρα.

Η όλη διαδικασία είναι τρομακτικά γρήγορη, διαρκεί μόλις δύο λεπτά, καθιστώντας την ανίχνευση και την πρόληψη της κλοπής εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς το δίκτυο CAN είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία μεταξύ όλων των ηλεκτρονικών μονάδων ελέγχου του οχήματος. Με την αποστολή μηνυμάτων απευθείας σε αυτό το δίκτυο, οι κλέφτες μπορούν να παρακάμψουν σχεδόν όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμόσει οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Την απαραίτητη πρόσβαση στην καλωδίωση ώστε να εκτελέσουν την επίθεση στο δίκτυο CAN, την παίρνουν είτε ανοίγοντας το καπό, είτε μέσω των προβολέων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις "μπήκαν" στο σύστημα αφαιρώντας τα πίσω φώτα.

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του είδους κλοπών. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καλούνται να λάβουν τα μέτρα τους, παρκάροντας σε ασφαλή μέρη, όπως κλειστά γκαράζ, και εξετάζοντας τη χρήση πρόσθετων συσκευών ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους επίδοξους κλέφτες.

Η νέα αυτή μέθοδος κλοπής αυτοκινήτων αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις. Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας των οχημάτων και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιουσίας μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF