Τεχνολογία

Γιατί οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας Kaspersky

Η  Kaspersky Lab, “παιδί” του Ρώσου επιστήμονα ΙΤ Eυγένιου Κασπέρσκι, είναι εδώ και πολλά χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες εταιρείες παραγωγής λογισμικού προστασίας υπολογιστών από ιούς και κακόβουλες επιθέσεις με δεκάδες εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο συνολικά στον κόσμο.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στην Kaspersky Lab να διανέμει το λογισμικό προστασίας και τα προϊόντα της για τον κυβερνοχώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που σχετίζονται με τη ρωσική εταιρεία.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση ελήφθη μετά από «εξαιρετικά ενδελεχή έρευνα» και ότι η Kaspersky «ήγειρε από καιρό ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Kaspersky εδώ και χρόνια. Το 2017, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διέταξε τις ομοσπονδιακές μη στρατιωτικές υπηρεσίες να αφαιρέσουν το λογισμικό από τα δίκτυά τους, λόγω ανησυχιών για δεσμούς μεταξύ της εταιρείας και των δραστηριοτήτων κυβερνοκατασκοπείας που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος.

«Η Ρωσία έχει δείξει ότι έχει την ικανότητα —και ακόμη περισσότερο την πρόθεση— να εκμεταλλευτεί ρωσικές εταιρείες όπως η Kaspersky για να συλλέξει και να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα αυτάσήμερα», είπε η Ραϊμόντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Kaspersky αρνείται τις κατηγορίες

Σε δήλωση μετά την ανακοίνωση, η Kaspersky αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες και είπε ότι «πιστεύει ότι το υπουργείο Εμπορίου έλαβε την απόφασή του με βάση το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα και τις θεωρητικές ανησυχίες, παρά με μια συνολική αξιολόγηση της ακεραιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών της Kaspersky».

Η εταιρεία με έδρα τη Μόσχα παρέχει λύσεις ασφάλειας πληροφορικής σε 400 εκατομμύρια χρήστες και περισσότερους από 200.000 εταιρικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Την Πέμπτη, ανέφερε παγκόσμια έσοδα 721 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, λόγω της αύξησης 11% στις καθαρές κρατήσεις πωλήσεων.

Η απαγόρευση των προϊόντων της Kaspersky τίθεται σε πλήρη ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εμπορίου. Μέχρι τότε, η Kaspersky θα επιτρέπεται να συνεχίσει να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ενημερώσεων, για να δώσει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ χρόνο να βρουν εναλλακτικές λύσεις. 

Καμία κύρωση στους χρήστες

Οι ιδιώτες ή οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα δεν θα αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις, ανέφερε το υπουργείο, αλλά αναλαμβάνουν «όλη την ευθύνη για την κυβερνοασφάλεια και τους σχετικούς κινδύνους που συνεπάγεται αυτό».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η Kaspersky αποτελεί απειλή για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι η εταιρεία υπόκειται στη ρωσική δικαιοδοσία και πρέπει να συμμορφώνεται με αιτήματα από τη ρωσική κυβέρνηση για πληροφορίες. Η ρωσική κυβέρνηση «θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες», σε συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Kaspersky έχει επίσης τη δυνατότητα να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστές πελατών των ΗΠΑ και οι υπάλληλοί της θα μπορούσαν να μεταφέρουν δεδομένα από πελάτες των ΗΠΑ στη Ρωσία, όπου θα είναι προσβάσιμα από την κυβέρνηση, ανέφερε το υπουργείο. 

Ο υποτιθέμενος κίνδυνος

Ο κίνδυνος ότι η ρωσική κυβέρνηση «θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει την πρόσβαση που παρέχεται από τα προϊόντα της Kaspersky για να θέσει σε κίνδυνο τις ομοσπονδιακές πληροφορίες και τα συστήματα πληροφοριών, εμπλέκει άμεσα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ανέφερε το 2017 το υπουργείο., όταν απαγόρευσε τη χρήση του από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Εκείνη την εποχή, η Kaspersky απάντησε ότι «ποτέ δεν βοήθησε, ούτε θα βοηθήσει, καμία κυβέρνηση στον κόσμο με τις κυβερνοκατασκοπευτικές ή επιθετικές της προσπάθειες στον κυβερνοχώρο».

Οι νομοθέτες και οι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν εντείνει τον έλεγχο εφαρμογών που ανήκουν σε ξένες χώρες και έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με απειλές για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων τα τελευταία χρόνια. Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε νόμο ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok, επικαλούμενος την ανησυχία για την ιδιοκτησία της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο από την Κίνα.

«Όταν σκέφτεστε για την εθνική ασφάλεια, μπορείτε να σκεφτείτε όπλα, τανκς και πυραύλους», είπε η Ραϊμόντο την Πέμπτη, «αλλά η αλήθεια είναι όλο και περισσότερο, ότι πρόκειται για τεχνολογία… και για δεδομένα».

Ακολουθήσ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...