Η πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη μπορεί κάποτε να διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα, όσο δηλαδή περίπου και μία ταινία από αυτές που επιλέγουν να δουν πολλοί επιβάτες για να περάσει ευχάριστα ο χρόνος τους στο αεροπλάνο.
Η NASA ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι διερευνά επιχειρηματικά σχέδια για υπερηχητικά επιβατικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την Daily Mail.
To πλάνο που εξετάζει η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ αφορά σε ένα υπερηχητικό τζετ που θα πετά με ταχύτητα από 2-4 Μαχ (από 2.454 έως 4.900 km/h). Πρόκειται για τη διπλάσια ταχύτητα από εκείνη ενός μαχητικού τζετ F/A-18 που μπορεί να φτάσει τα 1.915 km/h (1,8 Μαχ) αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη NASA, το τμήμα AAVP που ασχολείται με την ανάπτυξη προηγμένων αεροσκαφών θα περάσει σύντομα στην επόμενη φάση της έρευνας για αεροπορικά ταξίδια υψηλής ταχύτητας, υπογράφοντας δύο συμβόλαια 12 μηνών με εταιρείες που θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τεχνολογικούς οδικούς χάρτες και concept designs στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος. Η Boeing ηγείται της πρώτης ομάδας, με συνεργάτες τις Exosonic, GE Aerospace, Georgia Tech Aerospace Systems Design Laboratory, Rolls-Royce North American Technologies και άλλες εταιρείες. Η δεύτερη ομάδα έχει επικεφαλής την Grumman Aeronautics Systems, με συνεργάτες τις Blue Ridge Research and Consulting, Boom Supersonic και Rolls-Royce North American Technologies.
Κάθε ομάδα θα κληθεί να προσδιορίσει την απαιτούμενη τεχνολογία που θα κάνει εφικτές τις πτήσεις με ταχύτητες άνω των 2 Μαχ, να παρουσιάσει εκτιμήσεις για πιθανούς κινδύνους και προκλήσεις αλλά και αναλυτικές εκθέσεις σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία λειτουργίας ενός τέτοιο αεροσκάφους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η NASA ολοκλήρωσε το πειραματικό υπερηχητικό αεροπλάνο X-59 το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταστέλλει τους δικούς του ηχητικούς κρότους. Το πρόγραμμα αυτό, όπως επισημαίνει η Daily Mail θα χρησιμεύσει ως έμπνευση για το σχέδιο του νέου τζετ.
H πρώτη δοκιμαστική πτήση του X-59 θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος.
Το πιο γρήγορο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Concorde (γαλλικής και βρετανικής κατασκευής) πετούσε με ταχύτητα Μαχ 2,2. Πραγματοποίησε την ταχύτερη πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου στις 7 Φεβρουαρίου 1996, διασχίζοντας τον Ατλαντικό σε μόλις 2 ώρες, 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.
Το συνηθισμένο μεγάλο αεροσκάφος σήμερα πετάει με ταχύτητα περίπου 965 χλμ την ώρα, στο 80% περίπου της ταχύτητας του ήχου.