Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέπτυξαν μια φθηνή τεχνητή νοημοσύνη, που πρακτικά έμοιαζε με κλώνο του ChatGPT. Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Register, ο αρχικός στόχος που είχαν περιγράψει οι ερευνητές ήταν να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο και δαπανηρό είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό γλωσσικό μοντέλο. Οι ερευνητές πίστευαν ότι θα πετύχαιναν αυτόν τον στόχο, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με πολύ περιορισμένο χρηματικό ποσό.
Το κόστος της έγινε με μόλις $600 δολάρια και όταν κατάλαβαν ότι πρακτικά ένα τέτοιο εξελιγμένο μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, πήραν τη δύσκολη απόφαση.
Η ΑΙ που κατασκευάστηκε από τους ερευνητές του Στάνφορντ ήταν ένας κλώνος του ChatGPT της OpenAI που ονομάζεται "Alpaca". Η ανάπτυξη του Alpaca έγινε χάρη στη χρήση του γλωσσικού μοντέλου LLaMA 7B της Meta, το οποίο εκπαιδεύτηκε μέσα τρισεκατομμύρια tokens δεδομένων. Ωστόσο, φαίνεται ότι το Alpaca δεν είχε τη δυνατότητα να κοσκινίσει τα δεδομένα τόσο γρήγορα όσο το GPT της OpenAI, γεγονός που το έκανε αργότερο στην ανταπόκριση.
Η ταχύτητα ήταν μόνο ένα από τα προβλήματα με το Alpaca, καθώς οι ερευνητές σημείωσαν ότι το πειρατικό γλωσσικό μοντέλο συνήθως έσπερνε παραπληροφόρηση, κάνοντας λάθος σε απλές ερωτήσεις, όπως η πρωτεύουσα της Τανζανίας, ή υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός 42 είναι ο καλύτερος σπόρος για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προγραμματιστές αποκαλούν αυτά τα λάθη "παραληρήματα" ή "ψευδαισθήσεις" και το Alpaca ήταν γεμάτο από αυτές, γεγονός που συνέβαλε στην απόφαση των ερευνητών του Στάνφορντ να αποσύρουν το demo.
"Οι παραισθήσεις ειδικότερα φαίνεται να είναι ένας κοινός τρόπος αποτυχίας για το Alpaca, ακόμη και σε σύγκριση με το text-davinci-003", όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
Η καταστροφή του demo του Alpaca φαίνεται ότι έγινε για λόγους ασφαλείας, όμως δεν έχουν δοθεί δημοσίως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση αυτού του θέματος. Παρόλα αυτά, αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια των ερευνητών να ερευνήσουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοντέλα και αλγόριθμους.
"Ο αρχικός στόχος της δημοσίευσης του demo ήταν να διαδώσουμε την έρευνά μας με έναν προσιτό τρόπο Πιστεύουμε ότι έχουμε επιτύχει ως επί το πλείστον αυτόν τον στόχο και, δεδομένου του κόστους φιλοξενίας και των ανεπαρκειών των φίλτρων περιεχομένου μας, αποφασίσαμε να κατεβάσουμε το demo", δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου από το Ινστιτούτο Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στο The Register.
Τελικά, ένας συνδυασμός προβλημάτων όπως τα παραληρήματα της ΑΙ, η τάση της να παραπληροφορεί και άλλα θέματα ασφαλείας ήταν οι λόγοι πίσω από την καταστροφή της.