To Βαθύ Δίκτυο ή Deep Web είναι ένας ανώνυμος διαδικτυακός ιστός προσβάσιμος μόνο από σκιώδεις χρήστες. Χρησιμοποιείται τόσο σε νόμιμες όσο και σε παράνομες εφαρμογές καθότι παρέχει σχεδόν απόλυτη ανωνυμία. Για το λόγο αυτό ορισμένοι το χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την κυβερνητική λογοκρισία, ενώ άλλοι το αξιοποιούν για κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα αξιοποιώντας διάφορα σκοτεινά δίκτυα darknets που αποτελούν το Dark Web.
Με αφορμή τις τελευταίες υποθέσεις παιδοφιλίας στη χώρα μας και τα όσα λέγονται για την δράση τέτοιου είδους κυκλωμάτων μέσω του σκοτεινού διαδικτύου, το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον αναπληρωτή καθηγητή ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Βασίλη Βλάχο.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο αντικείμενο "Εφαρμογές Ασφάλειας σε Περιβάλλον Κατανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων", κ. Βασίλης Βλάχος.
Ο κ. Βλάχος αναφερόμενος στο Dark Web τόνισε ότι πρόκειται για ένα δίκτυο με ιστότοπους που δεν εντοπίζονται και δεν είναι προσβάσιμοι από το κανονικό επιφανειακό διαδίκτυο (surface web) αλλά μόνο μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων περιήγησης.
Τα χαρακτηριστικά του Dark Web σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή είναι:
- Οι ιστοσελίδες του δεν εντοπίζονται από μηχανές αναζήτησης. Το Google και άλλα δημοφιλή εργαλεία αναζήτησης δεν μπορούν να εμφανίσουν αποτελέσματα για σελίδες του dark web.
- Δεν είναι προσβάσιμο από τα παραδοσιακά προγράμματα περιήγησης στην απλή τους μορφή αλλά απαιτεί ειδικό λογισμικό για αυτό το σκοπό.
- Διαθέτει διάφορα μέτρα ασφάλειας δικτύου, όπως αυξημένη κρυπτογράφηση και σχεδόν πλήρη ανωνυμία.
- Η φήμη του σκοτεινού ιστού είναι συνδεμένη με εγκληματικές ενέργειες και παράνομο περιεχόμενο,
Οι Black Market
Επιπλέον, ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναφέρθηκε στις λεγόμενες Black Market (Μαύρες Αγορές) στις οποίες οι εγκληματίες μπορούν να βρουν κάθε είδους παράνομου υλικό που αναζητούν.
«Οι Black Markets είναι στην ουσία το σούπερ μάρκετ των εγκληματιών μεταξύ αυτών και των παιδεραστών. Σκεφτείτε κάτι σαν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για εγκληματίες και όσους αναζητούν παράνομο περιεχόμενο. Στις μαύρες αγορές του Dark Web μπορεί να βρεθεί κάθε είδους παράνομο υλικό. Από ναρκωτικές ουσίες έως παιδική πορνογραφία. Εκεί οι παιδόφιλοι μπορούν να αγοράσουν ή να ανταλλάξουν πορνογραφικό υλικό με παιδιά το οποίο είναι προφανώς εντελώς παράνομο. Χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές καθώς στο διαδύκτιο τα ηλεκτρονικά ίχνη διατηρούνται και εντοπίζονται σχετικά εύκολα. Αντίθετα στο dark web χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για εντοπιστούν αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολύμηνη συνεργασία ειδικών υπηρεσιών και των αρμόδιων αρχών», αναφέρει ο κ.Βλάχος.
The Deep Web vs Dark Web
Ο όρος "Dark Web" δεν πρέπει να συγχέεται με τον "Deep Web" καθώς αναφέρονται σε δύο διαφορετικά πράγματα.
Το Deep Web ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλες εταιρείες ή κυβερνήσεις. Οι πληροφορίες που βρίσκονται στο Deep Web συνήθως προστατεύονται πίσω από ισχυρά τείχη προστασίας και φυλάσσονται μακριά από μηχανές αναζήτησης, όπως ιατρικά αρχεία, κρατικές αναφορές, οικονομικά αρχεία κ.λπ. Αυτές οι πληροφορίες δεν εκτίθενται ποτέ στο κοινό για καλούς λόγους.
Η πιο διάσημη περίπτωση Dark Web ήταν το Silk Road, μια ιστοσελίδα μαύρης αγοράς, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από τον αμερικανό Ross William Ulbricht.
Την ιστοσελίδα την αποκαλούσαν και eBay των ναρκωτικών. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η Hidden Wiki στην οποία η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά μέσα από δίκτυο Tor. Το Tor (συντομογραφία του The onion router) είναι ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας.
Οι Anonymous εναντίον της παιδικής πορνογραφίας
Τον Οκτώβριο του 2011, η ομάδα ακτιβιστών Hacker Anonymous ξεκίνησαν μια επιχείρηση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις δραστηριότητες που αφορούσαν την παιδική πορνογραφία και γίνονταν μέσω του δικτύου Tor χρησιμοποιώντας ανώνυμες υπηρεσίες.
Οι Anonymous δημοσίευσαν σε ένα σύνδεσμο pastebin τα ονόματα 1,589 χρηστών της Lolita City, μιας ιστοσελίδας που περιέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας και μπορείς να μπει κανείς χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor. Οι Anonymous ανέφεραν ότι είχαν βρει την ιστοσελίδα μέσω του Hidden Wiki, και ότι περιείχε πάνω από 100 gigabytes παιδικού πορνογραφικού υλικού. Η Lolita City απενεργοποιήθηκε τότε μέσω επίθεσης DoS από τους Anonymous.